Camu camu, južnoameriška vitaminska bomba

Camu camu (Myrciaria dubia) je vrsta grmičevja, ki uspeva v težko dostopnih poplavnih območjih amazonskega deževnega gozda. Obrodi istoimenske sadeže, ki so rdeče-vijoličaste barve.

V Peruju, med jezeroma Sahua in Sopay, primerno zrele sadeže domačini nabirajo ročno, iz kanujev. Sadeži se posušijo in zmeljejo v prašek, ki se za uživanje zmeša s tekočino ali doda hrani. Camu camu je bil nepoznan vse do leta 1957, ko je Inštitut za prehrano pri perujskem ministrstvu za zdravje naredil prvo strokovno analizo. Z njo in vsemi kasnejšimi so ugotovili to po čemer je danes camu camu najbolj prepoznan po svetu.

Camu camu je zmagovalec vitamina C
Svež sadež vsebuje kar 40 odstotkov več vitamina C kot acerola in celo tri tisoč odstotkov več kot limona. Poleg visoke vsebnosti vitamina C vsebuje camu camu tudi aminokisline, betakaroten, vitamine - tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3 -, minerale, kalcij, železo, kalij, fosfor ter druge, za človeški organizem pomembne hranilne snovi.

Številni pozitivni učinki
Uživanje camu camu se priporoča za krepitev imunskega sistema, preprečevanje in lajšanje težav pri gripi in prehladu, pomoč pri odpravi vseh virusnih okužb, tudi herpesa, pospeševanje procesa celjenja ran in obnavljanja vezivnih tkiv, zmanjšanje pogostosti in intenzivnosti migren in depresije in boljšo absorpcijo železa.

Camu Camu izboljša delovanje imunskega sistema in krepi obrambo telesa pred virusnimi in bakterijskimi okužbami. Vitamin C deluje kot antioksidant, uničuje proste radikale, ki povzročajo bolezni in hitro staranje. Vitamin C v naravni obliki ima neprimerno boljše učinke v primerjavi s sintetično izdelanim, ki je običajno prodaji. Dnevne potrebe po vitaminu C se pri ljudeh razlikujejo in so odvisne od različnih dejavnikov. Povečajo se pri stresu, raznih poškodbah, med boleznijo in okrevanjem po njej, intenzivnem ukvarjanju s športom, pa tudi pri kajenju. Pri ljudeh, ki imajo težave s pomanjkanjem železa, lahko vitamin C občutno pomaga pri njegovi absorpciji iz hrane v kri. Preprečuje namreč oksidacijo železa iz dvovalentne oblike v slabše uporabljivo trovalentno obliko.

Izbirajte naravna, ne sintetična hranila
Telo ni zmožno samo izdelovati vitamina C, zato ga moramo za izboljšanje in varovanje zdravja zaužiti s hrano. Zaradi vedno bolj intenzivnega kmetovanja in iztrošenosti zemlje je v naši hrani prisotno čedalje manj vitamina C. Zato je, kot dopolnilo prehrani, priporočljivo uživati tiste rastline, ki imajo veliko vsebnost hranil. To velja tudi za naravni vitamin C. Šele sinergija vseh teh naravnih snovi lahko predstavlja močan pozitivni učinek na človeško zdravje.

Pomemben je tudi skupen vpliv vseh snovi
Japonski znanstveniki so leta 2008 ugotovili presenetljive antioksidatvne in protivnetne učinke sadeža camu camu. V študiji, opravljeni na skupini kadilcev, je camu camu v primerjavi s sintetičnim vitaminom C (askorbinsko kislino) dosegel neprimerno boljše rezultate glede količine poškodovanih celic z oksidativnim stresom. Znanstveniki ugotavljajo, da je vzrok ne le v naravnem vitaminu C temveč tudi v ostalih snoveh in njihovem skupnem vplivu.

 

Vanja Slobodnik

Ostali članki iz teme prehrana

16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…