Korak naprej pri zaposlovanju invalidov

Zaposlitveni center Zarja zaposluje invalide, ljudi, ki drugje nimajo možnosti zaposlitve in s tem enakovrednega življenja.

Že pred šestimi leti so pričeli z gojenjem gob šitake in predelavo gob v predpripravljene izdelke. Ti izdelki so enostavni za pripravo tudi za tiste, ki niso kuharji, saj gre pravzaprav za mešanice: za rižote, polente, lečo, kuskus in ajdovo kašo. Za pripravo okusnega in polnovrednega obroka tako ne potrebujemo velikega kuharskega znanja.

Nepogrešljive v tradicionalni vzhodnjaški medicini
Gobe šitake izvirajo iz Azije, kjer že tisočletja predstavljajo eno najbolj cenjenih sestavin v kulinariki, hkrati pa so nepogrešljiv del v tradicionalni vzhodnjaški medicini. Na japonskem rastejo v naravi, pri nas pa so izključno gojene in jih v naravi ne najdemo. Rok Erjavec iz Zaposlitvenega centra Zarja nam je povedal, da so njihove gobe šitake ekološko pridelane in imajo EKO certifikat.

Številni pozitivni učinki
Gobe šitake krepijo imunski sistem in jih zato priporočajo za bolezni povezane s krvožiljem , saj čistijo kri, za težave s srcem ter za bolezni jeter, zaviralno vplivajo na nastanek arterioskleroze, znižuje raven holesterola v krvi in krvni pritisk, zmanjšujejo možnost nastanka tumorjev in raka. »Hkrati so tudi ugotovili, da so določene substance zelo učinkovite v boju proti virusu herpesa ter dokazali veliko učinkovitost pri boju proti virusu HIV,« nam je povedal sogovornik in dodal, da je prepričan, da bodo njihovi izdelki kupcem prinesli nove in predvsem zdrave okuse.

 

Mitja Pirc

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…