Korak naprej pri zaposlovanju invalidov

Zaposlitveni center Zarja zaposluje invalide, ljudi, ki drugje nimajo možnosti zaposlitve in s tem enakovrednega življenja.

Že pred šestimi leti so pričeli z gojenjem gob šitake in predelavo gob v predpripravljene izdelke. Ti izdelki so enostavni za pripravo tudi za tiste, ki niso kuharji, saj gre pravzaprav za mešanice: za rižote, polente, lečo, kuskus in ajdovo kašo. Za pripravo okusnega in polnovrednega obroka tako ne potrebujemo velikega kuharskega znanja.

Nepogrešljive v tradicionalni vzhodnjaški medicini
Gobe šitake izvirajo iz Azije, kjer že tisočletja predstavljajo eno najbolj cenjenih sestavin v kulinariki, hkrati pa so nepogrešljiv del v tradicionalni vzhodnjaški medicini. Na japonskem rastejo v naravi, pri nas pa so izključno gojene in jih v naravi ne najdemo. Rok Erjavec iz Zaposlitvenega centra Zarja nam je povedal, da so njihove gobe šitake ekološko pridelane in imajo EKO certifikat.

Številni pozitivni učinki
Gobe šitake krepijo imunski sistem in jih zato priporočajo za bolezni povezane s krvožiljem , saj čistijo kri, za težave s srcem ter za bolezni jeter, zaviralno vplivajo na nastanek arterioskleroze, znižuje raven holesterola v krvi in krvni pritisk, zmanjšujejo možnost nastanka tumorjev in raka. »Hkrati so tudi ugotovili, da so določene substance zelo učinkovite v boju proti virusu herpesa ter dokazali veliko učinkovitost pri boju proti virusu HIV,« nam je povedal sogovornik in dodal, da je prepričan, da bodo njihovi izdelki kupcem prinesli nove in predvsem zdrave okuse.

 

Mitja Pirc

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…