Sladkor - naš vsakdanji spremljevalec

Sladkor s kemijskim imenom saharoza, je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila statistiko, da povprečen Slovenec poje kar 30 kg čistega sladkorja na leto, kar je okoli 20 čajnih žličk (80 g) na dan. Znatno preveč, saj bi ga morali po priporočilih strokovnjakov zmanjšati na 6 žličk (48 g) na dan!


Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano in zdrav način življenja

Še posebej v času, ko se približuje veseli december in ko se bo začelo na veliko peči dobrote, je sladkor najbolj na udaru. Zavedati se je potrebno, da se sladkor resnično skriva vsepovsod. Na embalažah prehranskih izdelkov sicer obstaja zapis o hranilni vrednosti, kjer piše koliko kalorij in koliko sladkorja vsebuje 100 g izdelka, a le redko zasledimo, koliko od njih zavzema sladkor.


Že ena pločevinka priljubljene brezalkoholnega napitka Cocta vsebuje 35 g sladkorja oz. 140 kalorij, kar po novih smernicah WHO že prisega povprečen dnevni vnos. Najbolje je, da se odrečemo sladkim pijačam (sem spadajo tudi vode z okusom) ter se raje odločimo, da pijemo vodo iz pipe, ki pa ji lahko dodamo limono, limeto, kumaro ali malo zmečkanega sadja.
Sladkor se skriva tudi v kečapu, solatnem prelivu, juhah, krekarjih, jogurtih (z manj maščobe), omakah za testenine, kruhu, številnih kosmičih ... Precej bolje je navadnemu jogurtu in ovsenim kosmičem primešat žličko medu ali javorjev sirup iz ekološke trgovine.
Za lažjo predstavo: v eni jušni žlici kečapa se skriva cela čajna žlička sladkorja.
Sladkor lahko uporabljam ne le kot sladilo, ampak tudi kot konzervans z namenom, da izdelkom podaljšamo obstojnost, izboljšamo okus in videz. Sladkorji pa so tudi skriti sladkorji, to so tisti, ki se nahajajo v suhem sadju (dateljni, rozine, marelice ...). Dandanes se sladkor pojavlja v procesirani hrani pod zanimivim psevdonimom, kot je npr. koruzni sirup.
Prevelike količine sladkorja v telesu lahko povzročajo velike težave od diabetesa tipa 2, pa do povečane telesne teže, do obremenitve srca in težave s sklepi. Lahko pa tudi poruši delovanje celotnega hormonskega sistema. Na srečo pa lahko v današnjem času zamenjamo običajni sladkor z različnimi zdravimi alternativnimi sladili.


Alternativa sladkorju
AGAVIN SIRUP je zelo priljubljeno sladilo. Njegov okus spominja na običajen kristalni sladkor. Agavin sirup deluje kot blag probiotik in ureja prebavo. A pazljivost ni nikoli odveč – nasadi agave so pogosto onesnaženi s pesticidi, zato je treba izbrati ekološki agavin sirup. Lahko ga uporabimo za sladkanje kave in čajev, za smoothije, odlično se obnese v presnih sladicah in pekovskih izdelkih.
JAVORJEV SIRUP je sladilo narejeno iz drevesnega soka sladkornega, rdečega ali črnega javorja. Temnejši kot je sirup, manj prečiščen je, navadno tudi slajši, a bolj kaloričen. Izbirajte med 100 % čistim sirupom iz ekološke pridelave. Čisti javorjev sirup vsebuje pomembne aminokisline in antioksidante. Javorjev sirup dodamo po želji kavi ali čaju, z njim sladkamo za zajtrk kosmiče in različne sladice. Odličen je kot preliv po ameriških palačinkah, toplih vafljih, po sladoledu. Po odprtju ga hranite v hladilniku.
KOKOSOV SLADKOR je najbolj popularno sladilo zadnjih nekaj let. Vsebuje vir vitaminov in mineralov. Kokosov sladkor je energijsko bogato živilo, zato naj velja merilo zmernost. Kokosov sladkor lahko uporabljate praktično povsod, če vam le ustreza karamelni okus.
Polagam vam na srce, da se sladilom, če je le mogoče, izognete. Za sladek okus raje poskrbite s svežim in suhim sadjem. Včasih pa je en sadež dovolj, da zadovolji željo po sladkem.
Uživajte življenje in seveda poslušajte sebe in telo!

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…