Vse o fruktozi in glukozi


Vsi vemo, da je sladkor škodljiva razvada, ki jo dodajajo v vse v naprej pripravljene izdelke, v hrano z oznako brez maščob, v zdravila in v različne pijače. Sladkor je velik dejavnik številnih bolezni, od prebavnih težav, alergij in vnetij, do raka in tudi diabetesa.
Alja Dimic, strokovnjakinja za prehrano
Fruktoza in glukoza
Fruktoza je enostaven sladkor, ki jo najdemo v sadju in v nekaterih vrstah zelenjave (rdeča pesa, korenje, grah...) in v medu. Vedeti moramo, da v tej hrani fruktoza ne nastopa sama, temveč skupaj z glukozo. Glukoza ali grozdni sladkor, znana tudi kot krvni sladkor, pa se nahaja v vseh večjih ogljikovi hidratih, kot je škrob. Kadar fruktoza nastopa skupaj z glukozo ter s številnimi drugimi vitamini, minerali, encimi in vlakninami, jo naše telo dobro sprejme in ne povzroča težav.
Kaj pa fruktozni sirup?
Kadar v laboratoriju takšen skupek fruktoze, glukoze in drugih hranil predelajo v čisto fruktozo, to ni več v redu. In ravno takšno fruktozo, npr. zelo znan visoko fruktozni koruzni sirup, na veliko uporabljajo v prehrambni industriji. Visoko fruktozni koruzni sirup pa je eden glavnih osumljencev visokega holesterola, pritiska, avtoimunih obolenj in debelosti. Uporabljajo ga kot konzervans v paštetah, mesu, slaščicah, v naprej pripravljenih izdelkih, čipsu in pijačah. V restavracijah ga uporabljajo pri pečenju – npr. pri ocvrtem krompirčku, saj nas zasvoji in v nas povzroča željo po še.
Razlika med fruktozo in glukozo
Kljub temu da imata fruktoza in glukoza isto kalorično vrednost, se ta dva sladkorja v telesu popolnoma drugače presnovita. Fruktoza ima nižji glikemični indeks kot glukoza, vendar ima veliko višjo glikemično obremenitev. Fruktoza povzroča sedemkrat toliko škode, kot to počne glukoza, saj se veže na celične proteine sedemkrat hitreje in sprosti 100-krat večje število kisikovih radikalov (kot je vodikov peroksid, ki ubija prav vse). Medtem ko sta oba, glukoza in fruktoza, dober vir energije, je lahko presežek glukoze usoden za sladkorne bolnike, presežek fruktoze pa lahko privede do zdravstvenih težav, kot so odpornost na inzulin-inzulinska rezistenca in bolezni jeter.
Slaba fruktoza?
Prekomerno uživanje fruktoze je povezano z odpornostjo na inzulin, debelostjo in z zamaščenostjo jeter. Študije kažejo, da fruktoza kopiči dodane maščobe na trebuhu, kar povezujemo s povečanim tveganjem za bolezni srca in diabetes. Fruktoza vodi tudi k višji vrednosti holesterola. Raziskave kažejo, da fruktoza znižuje aktivnost delovanja žleze hipofize, ki je regulator izločanja vseh endokrinih hormonov, kar vodi v pomanjšano delovanje vseh žlez z notranjim izločanjem. Opažamo tudi, da ima vedno več ljudi težave s presnovo fruktoze. Vedno več je tudi otrok s črevesnimi krči, napenjanjem, občutkom napetosti in drisko. Zaradi nepopolne absorbcije fruktoze, le ta neprebavljena prehaja v debelo črevo, kjer s pomočjo bakterij zavre in povzroča hude težave.
Kaj pa glukoza?
Prevelikega vnosa glukoze ne povezujemo z boleznimi srca in ožilja ali s sladkorno boleznijo. Pretirana količina glukoze v krvi je lahko usodna le pri sladkornih bolnikih, kadar trebušna slinavka ne sprosti dovolj inzulina v krvni obtok.
Viri fruktoze in glukoze
Fruktoza ali sadni sladkor je ogljikov hidrat in je naravno prisotna v večini sadja in zelenjave (vključno s sladkornim trsom) in v medu. Živila, kot so namizni sladkor, koruzni sirup, agavin in javorjev sirup, sadni sok..., prav tako vsebujejo fruktozo.
Fruktoza se v komercialni uporabi dodaja v veliko živil in pijač, saj je sladilo z zelo nizkimi stroški.
Visoko fruktozni, koruzni sirup, pogosto dodajajo v predelano hrano in pijačo kot poceni sladilo in ga povezujejo z debelostjo , boleznimi srca in ožilja, diabetesom, maščobnimi oblogami in boleznimi jeter.
Kako se lahko izognete velikim količinam fruktoze?
Ne kupujte hrane v vrečkah, pripravljenih pijač (sokovi, gazirane pijače), v naprej pripravljenih mesnin, predelanih koruznih kosmičev, piškotov, juh iz vrečk in si hrano pripravite doma iz osnovnih, lokalno pridelanih živil.
Kupujte nepredelano, ekološko hrano, npr. proso, ajdo, kvinojo, oves, riž, svežo zelenjavo, laneno, konopljino in bučno olje, stročnice, semenke in začimbe, uporabljajte naravno morsko sol in uživajte celo sadje, z olupkom in vlakninami vred.
Ne pozabite na svežo vodo ali zeliščni čaj. Ne pozabite na dnevno gibanje, ki bo poskrbelo za praznenje glikogenskih rezerv sladkorja v jetrih.
Presežek fruktoze v naši prehrani je ključen za nastanek mnogih bolezni, vključno z debelostjo, diabetesom, boleznimi srca in ožilja ter rakom.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…