Objem namesto bonbona

Marjetka Založnik, strokovnjakinja za zdravo prehrano in tudi soavtorica naših vsebin, sledi svojemu poslanstvu - pomaga ljudem z nasveti, ki bi jim koristili na poti do njihovega optimalnega zdravja. Prepričana je, da pravilna prehrana ni vse, saj v enaki meri potrebujemo še dovolj kakovostnega spanca, športno udejstvovanje, sončno svetlobo in pozitivno mišljenje. Vse to je enako pomembno kot hrana.

TIA KEMPERLE
Kako se spomnite vašega prvega stika s hrano oziroma kuhinjo?
Že kot majhna punčka sem rada vihtela po kuhinji in nosila lonce in kuharske pripomočke, študij mi je podaril znanje, kako lahko pomagam ljudem, kako lahko s hrano in zdravim načinom življenja sami poskrbijo za svoje dobro počutje in si ohranijo zdravje. To mi je ves čas, vedno znova in znova, dajalo novi zagon. Lahko bi rekla, da moj način življenja zaznamujejo neomejena pozitivna energija, vstrajno korakanje k zdravju, vitalnost in notranja moč.
Kako to, da ste se predvsem osredotočili na otroke?
Predvsem zato, ker je moje delo najprej potekalo v vrtcu, kjer sem kot organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima s skupnim povezovanjem staršev, vzgojiteljic in vseh zaposlenih v vrtcu dosegla preobrazbo prehranjevalnih navad otrok, izboljšala njihovo zdravje. Dobri rezultati so bili posledica celostnega pristopa. Ker sem želela pridobivati nova, sveža znanja sem se podala na svojo pot, tako da širim svoje znanje in se veselim vsakega stika tako z otroki, kot s starši. Zelo je pomembno, da že v rani mladosti pridobimo dobre prehranske vzorce.
Bi rekli, da v povprečju starši delamo veliko napak v povezavi s prehrano otrok? Katere so tiste največje ali pa morda tiste, ki se jih starši sploh ne zavedamo, pa jih počnemo?
Starši seveda delajo veliko napak, ki se jih ne zavedajo. Njihovi otroci jih zelo hitro prepričajo za košček čokolade in bombon, saj jim znajo še kako zelo spretno prikupiti. Zakaj ne naredimo drugače? Kaj če bi raje svojemu otroku podarili objem, poljub ali ga odpeljali v naravo, kjer bi lahko uživala celotna družina? Dajte raje svojim otrokom in sebi vse dobrote, ki jih ponuja narava in seveda sledite letnemu času, ki vam je ponujen na dlani.
Pred nedavnim ste bili tudi gostja v televizijski oddaji, v kateri ste povedali, da na leto posameznik zaužije kar 30 kg sladkorja. Sliši se ogromno! Kje vse se skriva ta »nevidni« sladkor?
Kot gostja v oddaji Jutro s kosmiko sem imela čudovito temo o sladkorju in kot sem podala informacije po svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) poje povprečen Slovenec kar 30 kg čistega sladkorja na leto. Najprej bi se morali odreči sladkim pijačam, kamor spadajo vode z okusom, in raje piti vodo s pipe, ki ji lahko po želji dodamo limono, kurkumo ... Sladkor se resnično skriva vsepovsod. Dandanes se pojavlja v procesirani hrani pod zanimivim psevdonimom, kot je npr. koruzni sirup. Sladkor se skriva v kečapu, juhah, krekarjih, jogurtih (z manj maščobe), omakah za testenine, kruhu, številnih kosmičih, ...Za lažjo predstavitev v eni jušni žlici kečapa se skriva cela čajna žlička sladkorja. Sladkorji so tudi skriti, to so tisti v suhem sadju (dateljni, marelice, rozine ...). Prevelike količine sladkorja v telesu lahko povuročajo velike težave.
Kakšen nasvet za starše, ki imajo otroka, ki po vsakem obedu želi vsaj nekaj sladkega, pa četudi gre za en bonbon ...
Nasvet je, da mu v prvi vrsti starši pripravijo zdrav obrok, ki bo pokril vse hranilne vrednosti in otroci sploh ne bodo imeli potrebe po sladkarijah. Za nagrado naj mu ne ponujajo sladkarij, ampak izlet v naravo in družinski ogled filma ter prijeten objem. Sama, ki sem bila vseskozi varuška malim otročkom sem imela v mislih nagrado - objem. Ko sem prišla nekega popoldneva pazit malo Niko, mi je punčka na vratih rekla: Marjetka, kaj si mi prinesla? Pa sem ji rekla, da imam danes zanjo presenečenje in sem jo objela ter ji dala poljubček. Nika me je začudeno pogledala, jaz pa sem jo vprašala, če ji je moje darilo všeč. Punčka je prikimala in me objela nazaj. To so trenutki, ki so vredni več kot tisoč bombončkov in čokoladic.
Kakšne težave lahko prinesejo otroku odvečni kilogrami? Ali se posledice debelosti v otroški dobi kažejo tudi kasneje, v odrasli dobi?
"Prekomerna telesna teža slabo vpliva na zdravje. Debelost je resen in v zadnjem času vedno bolj razširjen zdravstveni problem," opozarjajo na Statističnem uradu RS (Surs). Resen problem pa pomeni pojav debelosti in z njo povezanih bolezenskih znakov pri otrocih in mladostnikih. Otroci, ki imajo odvečne kilograme se v družbah s prijatelji in vstniki počutijo zavrnjene, ker jih okolica ne sprejme in tudi sami se začnejo zapirate vase. V kasnejših letih lahko privede debelost v resne zdravstvene težave in tukaj je vseskozi nek začarani krog. Zatorej v prvi vsti poskrbite za svoje otroke in jih usmerite na prava pota. Saj prehrana, ki jo bodo uživali v otroštvu, bo popotnica za nadalje v življenju. Če jeste vi zdravo, tudi vaš otrok ne bo pretiraval s sladkarijami.

Kaj bi rekli, so boljši sladki ali slani prigrizki?

Sama osebno bi rekla, da če je prigrizek zdrav, odtehta vse. Če je prigrizek, recimo, namesto sladke oblike čokolade, suho sadje, je veliko boljša rešitev. Ali pa, če namesto čipsa vzamemo zelenjavni čips z malo soljo. To so zdrave rešitve, ki odtehtajo marsikaj in tudi vam dodajo energijo, poleg tega lahko te zdrave prigrizke brez slabe vesti pustite na kuhinjski mizi. Kako lep je pogled na košaro polno suhih jabolčnih krhljev, hrušk, sliv, kakijev, orehov, lešnikov! Vaši otroci pa se bodo lahko sprehodili po kuhinji in brez slabe vesti pojedli kakšen posušeni sadež poln zdravih sladkorjev.

Kje naj dobimo informacije, kadar česa ne vemo o hrani, o določenem živilu?
Za koristne informacije in nasvete se lahko obrnete name, saj bom z velikim veseljem delila z vami svoje izkušnje in dogajanja. Več informacije je tudi na spletni strani www.zdravahranaotrocka.si in na FB strani: ZDRAVA KUHINJA MALČKOV. Vselej pa sem odprta tudi za osebna svetovanja, saj se vsekakor zavedam, kako so določena spoznanja in nabiranje znanja tudi meni odprla povsem nov svet.
Čas praznikov je pred vrati. Posledično je na mizi tudi veliko dobrot. Kaj svetujete, da pripravimo, da bo slastno, sladko, a ne preveč kalorično oz. čim bolj zdravo?
December mi je najlepši mesec, vedno sem se rada stiskala ob peči, kjer je dišalo po domači potici. V decembru sem zelo veliko časa preživela z ljudmi, ki jih imam najrajši. Brez sladkih dobrot si novoletnih praznikov ne moremo predstavljati. Zato verjamem, da boste kmalu, če že niste, začeli iskati recepte za peciva, piškote in ostale praznične jedi, ki jih boste letos pripravili doma. Veliko ljudi se v tem času malo pregreši in si privošči več sladkih dobrot kot ponavadi. In s tem ni seveda nič narobe. Vendar bi bil občutek kasneje po praznikih vseeno boljši, če bi vedeli, da to, kar ste pojedli, sploh ni tako nezdravo, kot ste sprva pomislili. Večina peciva, domačega ali kupljenega, je narejenega iz običajnih sestavin. S tem mislim iz moke, čokolade, kokosa, masla, mleka, rozin itd., ki je industrijsko pridelano.
Kakšni so vaši načrti za naprej, kako ste si začrtali poslovno pot?
Še naprej bom delila svoje dragocene izkušnje, sedaj jih z velikim veseljem delim v ekološki trgovini Vita care, pa še zraven v kakšni delavnici. Odločila sem se pomagati tako najmlajšim, kot družinam in najstarejšim. Pomagala pa bom, da bodo ljudje našli pravo pot do optimalnega zdravja. Vseh svojih slabih navad seveda ne moremo spremeniti čez noč, tega vam niti ne priporočam, lahko pa poiščete koristno znanje ter dobre izkušnje drugih preizkusite na sebi.


December diši po praznikih božiču, novemu letu. Spet se bomo z najbližjimi zbrali za praznično obloženo mizo, si izmenjali lepe misli in darila. Zase pripravim kakšne zdrave piškote in posebna darila, z domačimi pa čez praznike skupaj okrašujemo in seveda skupaj skuhamo, kakšno zdravo jed.
Naj bodo letošnji prazniki nekaj posebnega. Če pa želimo presenetiti naše najdražje, lahko pripravimo piškotke za srečo, v katere lahko spravimo posvetilo ali kakšno lepo praznično misel. Naj zadiši po praznični peki tudi v vaši kuhinji!


Zdrava razvada:
Bio kroglice (slivove, figove, hruškove ...)

Potrebujete: 25 dag suhega bio sadja (slive, fige, jabolčni krhlji, hruškovi krhlji ...) , 1 žličko bio cimeta, 1 žličko (ali več po potrebi) soka bio limone ali bio pomaranče, bio med po potrebi, 15 dag mletih bio mandljev.

Vse sestavine zgnetite in oblikujte v kroglice, ki jih po želji in okusu povaljate v bio grenkem kakavu, bio kokosovih kosmičih ali bio mletih mandljih.

Praznično pecivo

testo
• 190 g pirine mehke moke
• 140 g kokosovega masla
• 5 žlic ovsenega mleka
• 80 g kokosovega sladkorja
• 1 zavitek BIO burbon vanilijevega sladkorja
• 1 žlička BIO pecilnega praška iz vinskega kamen
• ščepec soli
obloga
• kandirane češnje
• pistacije
• mandlji
Priprava:
Testo: 150 g pirine mehke moke skupaj s pecilnim praškom oz. vinskim kamnom presejemo v skledo.
Dodamo sladkor v prahu, mleko, Bio vanilijev sladkor in ščepec soli. Na vse skupaj na koščke zrežemo 125 g hladnega kokosvega masla. Sestavine temeljito obdelamo z električnim ročnim mešalnikom, nato pa na pomokani delovni površini ugnetemo gladko testo. Ovijemo ga v prozorno folijo in za 60 minut damo v hladilnik. Pekača namažemo s preostalim maslom.
Pečico segrejemo na 180 °C.
Spočito testo tanko razvaljamo, potem pa z različnimi modelčki izrežemo različne figure, ki jih zložimo na pomaslena pekača. Pekača za 10 minut potisnemo na srednje vodilo v segreti pečici.
Po želji lahko dodate:
Belo glazuro. V skodelici gladko razmešamo sladkor v prahu in limonin sok.
Pečene zvezdice vzamemo iz pečice. Premažemo jih z želejem, potem pa nanje nalepimo marcipanove zvezdice... Prelijemo jih z belo glazuro in okrasimo s kandiranimi češnjami, sesekljanimi pistacijami ali/in sesekljanimi mandlji.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…