Sladka dobrota, ki osrečuje

Sodite tudi vi med tiste, ki se ji ne morete upreti? Se včasih počutite, kot da je vaša prijateljica, tolažnica? Je prinašalka veselja, preganjalka stresa in je nepogrešljiva, kadar se želimo razvajati ali biti romantični. Slaščica, ki ji ni para, saj očara tudi tiste, ki imajo ob njenem pokušanju velika pričakovanja. Ste vedeli, da je tako priljubljena, da so ji posvetili celo praznovanje - obstaja namreč svetovni dan čokolade, ki ga beležimo 7. julija.

Tia Kemperle


Kljub temu da strokovnjaki opozarjajo na precejšnjo kalorično vrednost čokolade, pa so si enotnega mnenja, da je uživanje temne čokolade, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.
Kakav je posušeno in polno fermentirano seme rastline kakavovca. To je grm ali drevo, ki ima povprečno okoli 40 plodov velikosti srednje velike kumare, v plodu pa se nahaja 30 semen v velikosti mandlja in so čokoladne barve. Surovi kakav pridobivajo ravno iz teh semen, ki pa jih morajo nato še stiskati, spražiti, zmleti in nadalje predelati v kakavove izdelke, kot so kakavovo maslo, kakavov prah čokolada ...
Temna čokolada naj bi pozitivno vplivala na srce in cirkulacijo krvi, saj pomaga ohranjati fleksibilnost arterij, s čimer se preprečuje, da bi se bele krvničke prilepile na stene žil. Poleg tega se z uživanjem temne čokolade zmanjšuje tveganje za nastanek kapi ter poskrbimo za boljšo oskrbo s pomembnimi antioksidanti in minerali, kot so kalij, cink in selen, prav tako je mogoče znižati nivo slabega holesterola. Z vsebnostjo flavonolov, ki so v čokoladi, se koža bolje bori proti škodi, ki jo povzroča sonce. Omenjena dobrota prav tako zmanjša stres. Raziskava pri nosečih mamicah je namreč pokazala, da so se tiste mamice, ki so jedle čokolado, pogosteje smejale.


Ne smemo pa zanemariti dejstva, da je čokolada tudi dobra za našo dušo. Le redki so tisti, ki je ne marajo, zato razmislite ali nebi kdaj svojim najdražjim kupili darilo, s katerim se bodo lahko posladkali, hkrati pa poskrbeli za svoje zdravje.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…