Sladka in zdravilna razvada

Na vsakem koraku lahko slišimo, da se moramo odreči sladkarijam. Pa je to res? Sodeč po raziskavah, ni! Temna čokolada, na primer, vsebuje veliko hranljivih snovi, ki pozitivno delujejo na naše zdravje. Sliši se odlično, toda ob tem ne bo odveč tudi poudariti, da je vsako pretiravanje škodljivo.


Sara Sočan
Čokolada narejena iz semen kakavovca je eden izmed najboljših virov antioksidantov na svetu. Raziskave so dokazale, da temna čokolada pripomore k izboljšanju zdravja in znižuje tveganje za nastanek srčnih bolezni.
Pozitivni učinki
Temna čokolada vsebuje magnezij, fosfor, cink, selenij, baker, mangan, kalij ... Vsebuje organske sestavine, ki so biološko aktivne in delujejo kot antioksidanti. Flavonoli v temni čokoladi naj bi stimulirali nastajanje dušikovega oksida, ki ima nalogo, da pošlje signale v arterije, da se sprostijo, kar posledično pomeni, da se zniža krvni pritisk. Prav tako naj bi zniževal raven slabega holesterola, zmanjšal inzulinsko odpornost, ki je prav tako lahko vzrok za nastanek mnogih bolezni, kot sta bolezen srca in sladkorna bolezen.
Dobra za možgane
Ste vedeli, da naj bi temna čokolada prav tako zaščitila kožo pred škodljivimi sončnimi žarki? Bioaktivne snovi namreč lepšajo kožo, saj flavonoli v njej izboljšujejo pretok krvi ter zvišujejo hidracijo. In še nekaj - ta slastna dobrota naj bi izboljševala delovanje možganskih funkcij. Neka študija je dokazala, da je petdnevno uživanje temne čokolade izboljšalo tok krvi v možgane. Poleg tega je izboljšala kognitivne funkcije pri starejših osebah z mentalnimi oslabitvami in spodbudila njihovo verbalno izražanje.
Resda je prednosti uživanja čokolade precej, kar pa ne pomeni, da jo morate vsakodnevno kupovati in jo jesti v nenormalnih količinah. Kljub vsemu ima precej kalorij, poleg tega pa je treba tudi vedeti, katero izbrati. Najbolj kvalitetne so organske, temne čokolade s 70 % vsebnostjo kakava. Temnejša kot je čokolada, manj sladkorja vsebuje.

Ostali članki iz teme prehrana

16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…