Sladka in zdravilna razvada

Na vsakem koraku lahko slišimo, da se moramo odreči sladkarijam. Pa je to res? Sodeč po raziskavah, ni! Temna čokolada, na primer, vsebuje veliko hranljivih snovi, ki pozitivno delujejo na naše zdravje. Sliši se odlično, toda ob tem ne bo odveč tudi poudariti, da je vsako pretiravanje škodljivo.


Sara Sočan
Čokolada narejena iz semen kakavovca je eden izmed najboljših virov antioksidantov na svetu. Raziskave so dokazale, da temna čokolada pripomore k izboljšanju zdravja in znižuje tveganje za nastanek srčnih bolezni.
Pozitivni učinki
Temna čokolada vsebuje magnezij, fosfor, cink, selenij, baker, mangan, kalij ... Vsebuje organske sestavine, ki so biološko aktivne in delujejo kot antioksidanti. Flavonoli v temni čokoladi naj bi stimulirali nastajanje dušikovega oksida, ki ima nalogo, da pošlje signale v arterije, da se sprostijo, kar posledično pomeni, da se zniža krvni pritisk. Prav tako naj bi zniževal raven slabega holesterola, zmanjšal inzulinsko odpornost, ki je prav tako lahko vzrok za nastanek mnogih bolezni, kot sta bolezen srca in sladkorna bolezen.
Dobra za možgane
Ste vedeli, da naj bi temna čokolada prav tako zaščitila kožo pred škodljivimi sončnimi žarki? Bioaktivne snovi namreč lepšajo kožo, saj flavonoli v njej izboljšujejo pretok krvi ter zvišujejo hidracijo. In še nekaj - ta slastna dobrota naj bi izboljševala delovanje možganskih funkcij. Neka študija je dokazala, da je petdnevno uživanje temne čokolade izboljšalo tok krvi v možgane. Poleg tega je izboljšala kognitivne funkcije pri starejših osebah z mentalnimi oslabitvami in spodbudila njihovo verbalno izražanje.
Resda je prednosti uživanja čokolade precej, kar pa ne pomeni, da jo morate vsakodnevno kupovati in jo jesti v nenormalnih količinah. Kljub vsemu ima precej kalorij, poleg tega pa je treba tudi vedeti, katero izbrati. Najbolj kvalitetne so organske, temne čokolade s 70 % vsebnostjo kakava. Temnejša kot je čokolada, manj sladkorja vsebuje.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…