Kostanj - bodice, ki skrivajo zaklad

Kot otroci smo po Šišenskem hribu previdno nabirali bodičaste kroglice, da smo jih zbrali na kup in pazljivo, da ne bi zdrobili vsebine, s čevlji ovoj razprli in izluščili dva, običajno pa tri kostanje. Taki, ki smo jih sami nabirali po gozdu, so bili mnogo slajši od tistih, kupljenih na tržnici. Malo zaradi bodikavih spominov na rahlo otečenih prstih, predvsem pa zato, ker so bili sveži in »naš ulov«. Pečeni ali kuhani so bili prava poslastica za večerjo.

V zrelih letih smo po Dolenjskem znova nabirali kostanj in še zmeraj je bil bolj slasten kot tisti iz trgovine. Pa tudi pripraviti smo ga znali bolj slastno. Recimo kot polnilo za potico namesto orehov. Kostanj smo skuhali, odlili vodo, počakali, da se je ohladil in posušil, olupili in zmleli v ročnem mlinčku za orehe. Po kostanjevi potici me ni nikoli pekla zgaga. Pečenega smo uživali z moštom in mladim vinom. In v trgovinah se je pojavil kostanjev pire, pakiran kot maslo ali margarina.

Ampak kulinarična domiselnost očitno nima meja. Te dni sem se lotil »ateja Gugla« in naletel, pa saj človek komaj verjame, na: kostanjevo juho s sirom, kostanjevo kremno juho, testenine s kostanjem, rižoto s kostanjem, rižoto z maroni in grozdjem, hamburger z maroni, kostanjevo lazanjo z omako iz kutin, kosti za noč čarovnic (??!!!), črvivi mafini za noč čarovnic, Martinova gos s kostanjem (klasika), gosje prsi, polnjene s kostanjem. In to nikakor ni vse, poglejmo sladice: kostanjevi rogljički, kostanjeva torta z ingverjem, donavski valovi s kostanji, božični donavski valovi, kostanjevi mafini, kostanjev puding, in tako dalje.

Ja, saj človek komaj verjame. Vendar, vse je mogoče. Priprava jedi po naštetih receptih sploh ni pretirano zahtevna, Predstavljajte si, kako se z užitkom lotite presenečenja svojim najbližjim ali pa povabljeni veseli družbi. Lahko se izkažete kot izjemna poznavalka in domišljijska mojstrica kuhinje, ali pa kot chef, ki mu iz skrivnostnih, krivičnih vsekakor, razlogov niso dodelili kar vseh treh Michelinovih zvezdic naenkrat.

In kaj skriva zaklad, ki ga ščitijo ostre bodice, takega, da tisočletja vztraja kot sezonska popestritev naše vsakdanje kulinarike? Kostanj je v večini sestavljen iz škroba, zato ima manj kalorij kot drugi oreščki z veliko beljakovin in maščob. Vsebuje folno kislino, obilo vitamina C in pomembno zbirko vitaminov B. Je bogat z železom, kalcijem, magnezijem, manganom, fosforjem in cinkom. Razmeroma veliko količina kalija (518 mg / 100 g) v njem pomaga zniževati srčni utrip in krvni tlak. Je tudi vir mono-nenasičenih kislin, vlaknin in kakovostnih beljakovin.
Nič nenavadnega, da kostanju pripisujejo tudi zdravilne lastnosti. Je primerna hrana za bolnike s težavami z ledvicami in srčno-žilnim sistemom. Kostanjev med je zelo cenjeno živilo, ki blagodejno učinkuje na dihala. Pitje čaj iz lupin blaži črevesne težave, prevretki iz listov pomagajo pri vnetem grlu. Pripravki iz surovih plodov v obliki mazil lajšajo težave s krčnimi žilami.
Starodaven pregovor pravi: per aspera ad astra – preko trnja do zvezd. Za kostanj lahko mirno rečemo: mimo bodic do zakladov narave!

Gorazd Marinček

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…