Rastlinski glukozamin - prijazen do sklepov in veganov

Zakaj je glukozamin tako pomemben za naše sklepe in zakaj je priporočljivo, da uživamo rastlinskega?
Glukozamin je aminosladkor, ki se nahaja v skoraj vseh telesnih tkivih, največ pa ga je v vezivnem tkivu in hrustancu. Je sestavni del celičnih sten, beljakovin na celični površini in strukturnih molekul, ki držijo celico skupaj, zaradi česar ima izjemno pomembno vlogo pri izgradnji sklepov.
Glukozamin sodeluje pri nastanku kit, vezi, kosti in sklepne tekočine, nepogrešljiv pa je tudi v drugih delih telesa, kot so nohti, koža in lasje, saj izboljšuje njihovo strukturo in trdnost.
Obvezen za športnike in starejše, ki trpijo za bolezni sklepov
Ker glukozamin preprečuje obrabo sklepov, povečuje njihovo gibljivost in spodbuja proizvodnjo hrustanca, se uživanje le tega priporoča ljudem v tretjem življenjskem obdobju, še posebej tistim, ki trpijo za osteoartritisom oz. osteoartrozo ali revmatoidnim artritisom, koristi pa tudi športnikom, rekreativcem in vsem, ki pogosto obremenjujejo svoje sklepe.
Osteoartritis je najpogostejša oblika artritisa, ta pa je drugi najpogostejši vzrok za invalidnost v Sloveniji. Ta bolezen sklepov se običajno pojavi po 50. letu starosti in prizadene tako moške kot ženske. Povzroča obrabo hrustančnega tkiva, posledično pa bolečine ter otrdelost sklepa.
Telesna proizvodnja glukozamina s staranjem upada. Klinične raziskave so pokazale, da uživanje dodatnega glukozamina spodbuja tvorbo hrustanca in zavira njegovo razgradnjo, s tem pa zavira tudi napredovanje osteoartroze in omili njene simptome.

Glukozamin, ki ga lahko uživajo vsi, tudi alergiki in vegani
Vnos glukozamina ni mogoč preko naravnih virov vsakdanje prehrane. Običajno ga v telo vnašamo preko pripravkov, ki vsebujejo hitin, pridobljen iz zunanjih delov skeleta lupinarjev. Takšen glukozamin pri številnih ljudeh povzroča alergijske reakcije, neprimeren pa je tudi za vegane.
Veganski glukozamin v prahu, pridobljen iz gensko nespremenjene koruze, telo učinkoviteje uporabi in ne povzroča alergij. Je brez neželenih dodatkov, ki jih običajno najdemo v kapsulah in tabletah, ne vsebuje glutena, hkrati pa je glede na količino uživanja cenovno bistveno ugodnejši od običajnega glukozamina.

Lana Košir

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…