Dragocena sol

Dandanes si skorajda ne predstavljamo več kuhanja ali pečenja brez soli, saj z njo poudarimo in popestrimo okus hrane. Včasih je bila tako zelo dragocena, da so zaradi nje divjale vojne, ljudstva so zaradi njenega lažjega transporta gradila ceste, imela je tolikšno vrednost, da so jo delavcem delili namesto denarnega plačila. Imenovali so jo belo zlato in z njo na veliko trgovali.

Že Martin Krpan je vedel kako dragocena je sol, zato jo je poimenoval belo zlato. Tudi vojake so nekdaj plačevali s soljo, iz česar izhaja tudi stara slovenska beseda za vojaka »soldat« kot tudi angleška beseda za plačo »salary«.

Dobrodejne lastnosti soli

Se sprašujte, če je sol dobra za vas? Nedvomno! Njeno uživanje prinaša precej prednosti za vaše zdravje.

Slane so naše solze, kri, tudi kapljice potu, zato ni presenetljivo, da sodi sol med osnovne sestavine našega telesa, ki jo nujno potrebujemo za življenjsko pomembne funkcije. V zmernih količinah izjemno blagodejno deluje na nas ter lahko celo prepreči marsikatero zdravstveno tegobo.

Študije kažejo, da pomanjkanje natrija v prehrani vodi do zdravstvenih težav, zato je sol treba uživati vsakodnevno, v svetovanih količinah (ženska povprečno porabi 6 g, moški pa 8 g soli na dan). Sol naj bi pomagala uravnavati nivo krvnega sladkorja ter izboljšala inzulinsko občutljivost. Znano je tudi, da naj bi sol veljala kot naravni antihistamin, kar pomeni, da ščepec soli na jeziku lahko izboljša alergijsko reakcijo ali astmatični napad. Poleg tega strokovnjaki zatrjujejo, da naše telo potrebuje sol za vzdrževanje oziroma uravnavanje primerne želodčne kisline, pomagala naj bi tudi pri zagotavljanju boljšega spanca in uravnavanju telesne teže, s tem, ko pospeši metabolizem.

Njena dragocenost je bila znana že v daljni preteklosti, saj je bila sol zaradi vseh zdravju koristnih sestavin izjemno dragoceno živilo in nenadomestljiva sestavina pri pripravi hrane. Se še spomnite zgodbe o Martinu Krpanu, ki je sol poimenoval belo zlato? Zdaj je na trgovskih policah na voljo morska sol Martin Krpan, ki je pridobljena po naravnem postopku, obsijana s soncem in sušena pod svežim vetrom Mediterana. Poskusite jo z njo poskrbite za edinstven okus vaših jedi .

Sol (natrijev klorid) je naravni mineral, narejen iz belih kristalčkov. Nedvomno je ključnega pomena za naše življenje. Ker je telo samo ne zmore proizvajati, jo moramo vsakodnevno vnašati v naš organizem, da bo deloval nemoteno in uravnoteženo ... Včasih se niti ne zavemo, kako zlahka jo izgubimo (saj ne pomislimo, da so vse telesne tekočine slane – kri, slina, znoj, solze) in doživimo pomanjkanje, s čimer močno obremenimo telo ter povečamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav. Sol ne le pomaga zadržati vodo v telesu, temveč tudi stimulira krčenje mišic in spodbuja delovanje nadledvične žleze ter igra eno izmed glavnih vlog v procesu prebave.

Ker sol vsebuje veliko magnezija, kalcija, mangana in ostalih snovi, koristnih za naše zdravje in dobro počutje, torej poskrbite, da si boste hrano popestrili s to zdravo in hkrati tudi okusno začimbo.

Vrste soli glede na način proizvodnje

Glede na način proizvodnje ločimo soli na evaporirane, kamene in morske soli.

Evaporirano sol dobijo z raztapljanjem slane rude, do katere zvrtajo vrtino. Vanjo spustijo vodo, ki raztopi slano rudo in jo po drugi cevi prečrpajo na površino do tovarne, kjer sol kristalizirajo v industrijskih kristalizatorjih (Salinen Avstrija, Tuzla BiH, Slovaška).

Morska sol nastaja s pomočjo vetra in sonca z zgoščevanjem morske vode v izhlapevalnih bazenih in s kristalizacijo v kristalizacijskih gredah.

Nerafinirana morska sol – neprečiščena morska sol

Rafinirana morska sol – pridobijo jo s pranjem nerafinirane soli, kjer sol operejo najprej z mešanjem z nasičeno slanico da odstranijo primesi.

 

Ste vedeli , da ...

... so vojaki včasih uporabljali sol kot plačilno sredstvo? Imeti sol je pomenilo imeti bogastvo in moč. Tudi Martin Krpan je vedel, kako dragocena je sol, zato jo je poimenoval belo zlato.

... vsaka celica v našem telesu vsebuje sol?

... so sol v japonskih gledališčih trosilo na oder pred predstavo, da bi preprečili zlim duhovom, da bi uročili igralce?

... so sol uporabljali za ohranjanje egipčanskih mumij?

... je mogoče s soljo očistiti vinski madež?

... nas sol dnevno spremlja kot življenjsko pomembni sestavni del našega telesa, prehrane in tudi pri proizvodnji stekla, aluminija in usnja, mnogoterih umetnih mas, v kozmetiki in pri proizvodnji na področju farmacije ter da nam pozimi služi za varnost in nemoten potek v cestnem prometu?

... če jajca kuhamo v slani vodi se lepše olupijo.

... če solato namočimo v slano vodo ostane dalj časa sveža.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…