Privoščite si šparglje!

S pomladjo prihaja na naše krožnike ogromno sveže, zelene, okusne in zdrave hrane. Že nekaj časa se mastimo z regratom in motovilcem, končno pa je prišla tudi sezona špargljev. Izbrskali smo pet zanimivih dejstev o tej priljubljeni pomladni zelenjavi, ki vas bodo zagotovo presenetila.


1. Šparglji rastejo na težje dostopnih mestih, pogosto v zavetju bodičastega grmičevja, zato jih marsikdaj tudi težje opazimo, pri nabiranju pa roke zaščitimo z rokavicami.
2. So zelo uravnoteženo živilo, ki vsebuje veliko vitamina E. Slednjega pogosto razglašajo kot vitamin plodnosti in naravni afrodizijak.
3. Beli šparglji so bele barve zaradi manjka pigmenta, ki izostane zaradi odsotnosti sončne svetlobe.
4. Šparglji vsebujejo veliko proteinov, vlaknin in antioksidantov, poleg tega pa so bogat vir folatov, ki so izjemno pomembni med planiranjem nosečnosti in na začetku nosečnosti.
5. Špargelj je trajnica, ki ob primerni oskrbi na istem mestu raste tudi 10 do 20 let, obstaja pa več različnih načinov vzgoje. Najpogostejši so setev na prostem, saditev nekaj mesecev starih sadik s koreninsko grud ki so zrasle v lončkih, ali z enoletnimi sadikami.
Se vam že cedijo sline? Šparglje si lahko privoščite na zelo različne načine – pogosto jih uživamo z umešanimi jajčki, odlični so s testeninami in panceto, slastni sta tudi špargljeva juha in pita. Ob špargljevih jedeh priporočamo Sauvignon iz Vinske kleti Zlati grič, ki ga imenujemo tudi špargl vino in je prejemnik srebrne medalje na prestižnem mednarodnem tekmovanju »FLIWC Finger Lakes International Wine Competition«.

www.zlati-gric.si

 

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

18.02.2020

Priprava živil po jin in jang postopku

Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, nam je pojasnila nekoliko drugečen pristop k…
16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…