Privoščite si šparglje!

S pomladjo prihaja na naše krožnike ogromno sveže, zelene, okusne in zdrave hrane. Že nekaj časa se mastimo z regratom in motovilcem, končno pa je prišla tudi sezona špargljev. Izbrskali smo pet zanimivih dejstev o tej priljubljeni pomladni zelenjavi, ki vas bodo zagotovo presenetila.


1. Šparglji rastejo na težje dostopnih mestih, pogosto v zavetju bodičastega grmičevja, zato jih marsikdaj tudi težje opazimo, pri nabiranju pa roke zaščitimo z rokavicami.
2. So zelo uravnoteženo živilo, ki vsebuje veliko vitamina E. Slednjega pogosto razglašajo kot vitamin plodnosti in naravni afrodizijak.
3. Beli šparglji so bele barve zaradi manjka pigmenta, ki izostane zaradi odsotnosti sončne svetlobe.
4. Šparglji vsebujejo veliko proteinov, vlaknin in antioksidantov, poleg tega pa so bogat vir folatov, ki so izjemno pomembni med planiranjem nosečnosti in na začetku nosečnosti.
5. Špargelj je trajnica, ki ob primerni oskrbi na istem mestu raste tudi 10 do 20 let, obstaja pa več različnih načinov vzgoje. Najpogostejši so setev na prostem, saditev nekaj mesecev starih sadik s koreninsko grud ki so zrasle v lončkih, ali z enoletnimi sadikami.
Se vam že cedijo sline? Šparglje si lahko privoščite na zelo različne načine – pogosto jih uživamo z umešanimi jajčki, odlični so s testeninami in panceto, slastni sta tudi špargljeva juha in pita. Ob špargljevih jedeh priporočamo Sauvignon iz Vinske kleti Zlati grič, ki ga imenujemo tudi špargl vino in je prejemnik srebrne medalje na prestižnem mednarodnem tekmovanju »FLIWC Finger Lakes International Wine Competition«.

www.zlati-gric.si

 

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…