Šipek - vir našega zdravja

 

Ste že slišali za pasjo rožo? Še ne? Morda pa se motite. Pasja roža je namreč drugo ime za šipek, zdravilno rastilino, ki so jo poznali že naši predniki in jo s pridom uporabljali za izboljšanje zdravja in počutja. V literaturah se pojavlja še pod imenom babji zob, bavec, divja roža, goščavka in pasja gartroža. Šipek pa ni le rastlina mnogih imen, ampak se lahko pohvali s svojmi izjemno koristnimi učinki.

 

Šipek dokazano vsebuje sestavine, ki našemu zdravju prinašajo nemalo koristi. Varuje nas pred mnogimi zdravstvenimi tegobami, saj je bogat z vitamini, minerali, antioksidanti in drugimi snovmi, zato postaja vse bolj priljubljen in cenjen za uživanje.

Blagodejne fitokemikalije
Šipek med drugim vsebuje fitokemikalije, kot so likopen in antocianini, s pomočjo katerih se naše telo lažje bori proti marsikateri bolezni; nekateri so celo prepričani, da zmanjšujejo tveganja za nastanek raka. Odlično se obnesejo pri zaviranju znakov staranja, poleg tega rdeči sadeži vsebujejo veliko antioksidantov, ki pomagajo preprečevati vnetja in zmanjšati nivo slabega holesterola, medtem ko naj bi, sodeč po nekaterih študijah, uživanje tega sadeža pripomoglo k znižanju krvnega pritiska. Šipkov sok na primer vsebuje tudi fitokemikalije, ki stimulirajo serotonin in receptorje estrogena, s čimer je mogoče izboljšati simptome depresivnega počutja.

Plod poln vitaminov
Plodovi vsebujejo veliko vitamina C ter jabolčne, citronske, jantarjeve in fosforne kisline. Vitamin C je izjemno pomemben za naše telo, saj lahko izboljša našo kri in izboljša odpornost našega organizma oziroma spodbudi delovanje imunskega sistema, poskrbi za odvajanje iz telesa nakopičenih soli sečne kisline, preprečuje slabokrvnost in še bi lahko naštevali. Tudi vsebnost vitaminov A, B, K in P ter ostale hranilne snovi, ki jih najdemo v lupini tega sadeža, je pomembna za naše dobro počutje.

Protivnetno delovanje
Šipek med drugim odlično deluje tudi protivnetno. Pomaga pri težavah oziroma vnetjih, ki nastanejo pri preobremenitvah zaradi ponavljajočih gibov, npr. teniški komolec, golfski komolec, tekaško koleno, vnetja vezi, vnetje ahilove tetive, prav tako olajša tegobe pri artrozi oziroma obrabi hrustanca ali kalcinacijah.
Gibljivosti sklepov pa ne izboljšuje le pri ljudeh, temveč tudi živalih, zato se nemalokrat uporablja v veterinarski medicini, veterini. Šipek je pomagal že mnogim hišnim ljubljenčkom, ki se soočajo z različnimi vnetjimi stanji, npr. artrozo, artritisom, displazijo kolkov ali komolcev, ter jim tako izboljšal kakovost življenja.

Prvo izboljšanje se pokaže zelo hitro, pri ljudeh je praviloma opazno že v 3-4 tednih, pri psih pa celo v 1-2 tednih, vsekakor že po prvi dozici, se pa stanje nato še izboljšuje. Pogosto je zaradi uživanja šipka mogoče bistveno zmanjšati ali celo prekiniti vnos protivnetnih, protibolečinskih sredstev, ki imajo praviloma kar nekaj neželenih stranskih učinkov. Dobro je tudi vedeti, da je poleg vsega še odličen pomočnik pri lajšanju vnetja obzobnih tkiv, ki je problem številka ena v dentalni medicini.

Švedsko podjetje za celostno obravnavo težav s sklepi z linijo izdelkov Back on Track dosega sinergijske učinke med šipkom in njihovo terapevtsko linijo, ki sklepe zaradi keramičnih delcev v tkanini, pregreva z infrardečimi (IR) valovi. S šipkom se namreč peroralno zaužije hranljive snovi, ki jih telo potrebuje, s povečano prekrvavitvijo, ki jo daje terapevtski izdelek, pa se te snovi bolj učinkovito dovede v obolelo mesto.

 

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…