Zakaj se od industrijske hrane redimo in kako shujšati z domačo, zdravo prehrano

Z enostavnimi recepti do zdrave prehrane: okusno kosilo bo na mizi v pol ure

Ali veste, da se v industrijsko pripravljeni hrani skriva veliko zdravju neprijaznih snovi? Sem sodi večina jedi, ki jih kupite v trgovini in doma samo pogrejete v mikrovalovki. Prav tako tudi razne salame, že začinjeno meso, kot so pripravljeni čevapčiči in pleskavice, mlečni izdelki z dodanimi okusi... Dokler smo mladi, še nekako gre. Kasneje pa kar naenkrat zgroženo ugotovimo, da našemu telesu manjkajo določene snovi. In to kljub temu, da že vse življenje posegamo po »zdravi« in uravnoteženi prehrani. Pojavijo se prve bolezni, ki so običajno posledica tega trajnega pomanjkanja. Kako je to mogoče???

Kako je mogoče, da trpimo pomanjkanje hranilnih snovi kljub obilici hrane?

Katere škodljive snovi torej vsebuje industrijsko predelana hrana in kaj nam manjka:

1. Predelane škodljive maščobe
Da ne bo pomote – vse maščobe nikakor niso škodljive! Človeško telo za uravnoteženo prehrano nujno potrebuje vse vrste maščob, ker vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, poleg tega pa omogočajo absorpcijo nekaterih vitaminov v telesu. Vendar morajo biti kakovostne, naravne, nerafinirane maščobe. Delež maščob v prehrani naj bi bil 25-30%, več naj bo nenasičenih, okoli 10% pa tudi nasičenih maščob.

V industrijsko pripravljeni hrani pa žal prevladujejo hidrogenizirane ali trans maščobe, ki so izredno škodljive. Hidrogenizacija je kemijski postopek, v katerem se tekoča olja spremenijo v trdne maščobe, margarine. V postopku se poleg osnovnih molekulskih struktur, ki se spremenijo v plastiki podobne spojine, uničijo še vsi morebitni vitamini in druge za zdravje koristne snovi.

2. Nezdrava prečiščena sol
Ali veste, katere snovi dobi človek v bolnici preko infuzije? Raztopino soli. Sol je torej za telo življenjskega pomena, vendar v zmernih količinah in le zdrava sol. Natrij v telesu uravnava količino vode in s tem krvni tlak ter vpliva na normalno delovanje živčevja in mišičja.

Odrasli ljudje potrebujemo dnevno najmanj 1,4 g in največ 5 g soli, kar ustreza čajni žlički kuhinjske soli. S tem zagotovimo zadostno količino natrija za optimalno delovanje organizma. Odrasel človek pri nas pa dnevno zaužije 12,4 g soli, kar je odločno preveč. Kar tri četrtine te soli so skrite v industrijsko predelanih živilih ali gostinsko pripravljeni hrani.

3. Skriti prečiščeni sladkorji
Pri prebiranju deklaracij lahko hitro ugotovimo, da se prečiščeni sladkor skriva v skoraj vseh izdelkih na trgu! Telesu ne daje ničesar drugega kot le prazne kalorije. V njem ni naravnih vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v sladkorni repi ali trsju, za presnovo rafiniranega sladkorja pa telo potrebuje prav te vitamine in minerale, zato jih jemlje iz drugih virov v našem telesu. Tako izgubljamo natrij, kalij, magnezij in kalcij (iz kosti). Uživanje prečiščenega sladkorja niža tudi raven vitamina B, ki je pomemben za delovanje možganov.

4. Aditivi, konzervansi in izredno škodljivi ojačevalci okusa
Ali veste, da je v EU registriranih kar 1.700 različnih aditivov? Skupaj z aromami in encimi pa živilska industrija naši hrani dodaja preko 5.000 umetnih ali naravnih dodatkov. Nekateri so povsem naravni, spet drugi pa so umetni in lahko celo škodljivi za zdravje. Živilom jih dodajajo zaradi podaljšanja roka uporabnosti, zaradi polepšanja barve ali okusa, zaradi boljše konsistence in strukture, za izboljšanje prehranske vrednosti ali zaradi cenejše proizvodnje izdelka.

Kako torej do zdrave prehrane, ki da dovolj energije in hranilnih snovi?

Pri predelani industrijski hrani še ob prebiranju deklaracij in seznama sestavin ne vemo čisto zagotovo, katere snovi vsebuje. Ko kuhamo doma po zdravih receptih, pa točno vemo, koliko in kakšne sestavine so v hrani, ki jo uživamo. Namesto prečiščene soli uporabimo naravno morsko sol, ki vsebuje veliko za telo potrebnih mineralov. Takšno uporabljamo tudi za pripravo naše Biogette in bio zeliščnih soli. Namesto škodljivih hidrogeniziranih maščob uporabimo oljčno, kokosovo ali kakšno drugo zdravo nerafinirano olje. Nobenih skritih sladkorjev in ravno pravšnja količina soli.

Namesto s hranilnimi snovmi revne industrijske hrane pojemo zdrav, okusen obrok, ki nam da energijo za celodnevne aktivnosti. Z malo zmernosti pri količini, se ob taki hrani ne morete zrediti!

Se sliši zahtevno? V resnici sploh ni, res pa je na začetku potrebno nekaj organizacije, vztrajnosti in časa. Z našimi recepti in s pomočjo Barbio's izdelkov bo v pol ure gotovo kaj dobrega na mizi. Obiščite spletno stran www.barbios.si in se prijavite na naše novice. Vsaka dva tedna vam pošljemo uporabne nasvete, kako si poenostaviti zdravo življenje ter kup enostavnih, hitrih receptov za okusne in zdrave jedi. Obenem pa prejmete še kodo za 15% popust. Prijavite se zdaj!

Barbara Meža

Ostali članki iz teme prehrana

16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…