Modri vrat, modra odločitev in nov trend

 

Rojstvo zgodbe Modri vrat® sega v leto 2013, ko sta Barbara in Vinko Ferenčak pričela s trendno rejo največjih ptic na svetu – nojev. Pred tem sta morala razbiti veliko mitov in predsodkov ter izpolniti vrsto zakonskih zahtev. Sodelovala sta s strokovnjaki z Veterinarske fakultete in priznanim rejcem ter razvila nove krmne mešanice.

Farma, ki ima status obrata za rejo, selekcijo in reprodukcijo, je kot edina v Sloveniji vpisana na seznam odobrenih obratov v EU, kar je velik dosežek.

Farma Modri vrat je dobila ime po vrsti noja »Blue Neck«, ki ima na vratu značilno modro liso. Na farmi, v naselju Jareslavec v Občini Brežice, imajo trenutno skupno 70 nojev. Matična jata je bila pripeljana z Goričkega. Na farmi, ki je sad lastne investicije, imajo tudi prostore za pripravo krmnih mešanic, obravnavo jajc in valilnico.

Blagovna znamka »Modri vrat« je sinonim za naravno in okolju prijazno rejo ter zagotavlja kontrolo in sledljivost vseh stopenj reje, pa tudi izdelkov; od jajca do končne jedi.

Razvijajo nojevo pašteto, izdelke iz mletega mesa ter več okusov suhe salame.

Nojevo meso je bogat vir beljakovin z nizko vsebnostjo maščob in natrija in kot takšno povsem sledi modernim smernicam uravnotežene prehrane. Meso je rdeče, sočno, mehko, s sladkim priokusom in je pravo gurmansko doživetje. Je odlično za pripravo carpaccia. Pri toplotni obdelavi pa ga moramo opeči hitro ter kratko sočiti na temperaturah pod 100°C, saj meso pri višji temperaturi postane togo in presušeno, izniči pa se tudi okus. Prava poslastica so tudi nojeva jajca.

Odkrili so jih priznani kuharski mojstri in kulinarične točke:
• Janez Bratovž (Restavracija JB, Ljubljana)
• Bine Volčič (Bistro Monstera, Ljubljana)
• Boštjan Pavli (Restavracija Harfa, Ljubljana)
• Mojmir Šiftar (Restavracija Skipass, Kranjska Gora)
• Restavracija Grad Otočec
• Gostišče Loka, Novo mesto
• Hotel, restavracija in vinotekam Gredič, Goriška Brda
• Casa Nostromo, Piran
• Gostišče Narat, Rogaška Slatina
• Dobenski hram, Dobeno pri Mengšu

Poleg masa in jajc so uporabne tudi jajčne lupine in nojeva peresa. Jajčne lupine lahko uporabimo kot dekoracijo, posodo.. Peresa pa za okras, modni dodatek, brisanje prahu ali ribarjenje.

MAR NOJ RES VTAKNE GLAVO V PESEK? Naj takoj razblinimo mit. Če bi noj vtaknil glavo v kup peska, bi se zadušil. Diha skozi nosnice in kljun. Od kod torej to prepričanje? Noji s kljunom kopljejo po podlagi. Za gnezdo izdolbejo tudi luknje. Ker je dno luknje nižje od površine, se zdi, kot da je glava potonila v pesek.

ZANIMIVOSTI IN POSEBNOSTI NAJVEČJIH PTIC NA SVETU
Razpon nojevih kril je 2 metra, vendar ni letalec, temveč tekač (ratit).
Jajce ima veliko kot melona, možgane pa kot lešnik.
Polno rast doseže v 1 letu.
Teče s hitrostjo do 70 kilometrov na uro, čeprav ima na nogi le 2 prsta (in en krempelj).
Odlično prenaša nizke temperature, tudi do –30° Celzija.
Največji sovražnik nojev je stres.

Farma Modri vrat® omogoča rejo v naravnih pogojih.

Več na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali www.modrivrat.si

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…