Aronija - super živilo za vsak vrt

Aronija je zdravilna, z vitamini, minerali in antioksidanti bogata ter nezahtevna grmovnica.

Janko Belcl, direktor podjetja Fajn tim d.o.o.

Izjemen vir antioksidantov
Aronia melanocarpa je nezahteven grm z izjemno zdravilnimi plodovi, ki so bogat vir antioksidantov in vitaminov B6, B2, E, P, C, provitaminom A in obilico mineralov, kot so kalcij, kalij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kobalt itd. Zaradi tega bogastva vitaminov ji pripisujejo priti tumorno delovanje, pomaga pri razstrupljanju jeter, ugodno vpliva na znižanje holesterola, z redno uporabo pomaga pri regulaciji krvnega pritiska, znižanju sladkorja v krvi, pomaga pri boleznih črevesja, ugodno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri slabokrvnosti, izboljšuje spomin, izboljšuje vid, pomaga telesu v boju z bakterijami in virusi, koži daje večjo elastičnost in zmanjšuje gube ter upočasnjuje procese staranja ...

Prvi plodovi zorijo v sredini meseca avgusta in so intenzivno temno rdeče barve, sladko kislega okusa z rahlo trpkim priokusom. Zreli plodovi se lahko do uporabe skladiščijo v hladnih prostorih do dva tedna, lahko pa se zamrznejo in se po potrebi uporabijo kasneje. Z zamrzovanjem se zmanjša količina tanina, poveča pa se količina sladkorjev. Tako predelan sok je bolj okusen in lažje prebavljiv.

Plodovi aronije se uporabljajo sveži ali sušeni, za sokove, priporočljiva dnevna količina v zdravilne namene je 0,25-0,5 dcl, za marmelade, džeme, desertna vina, žganje ...

Sajenje aronij
Sadika aronije je nezahtevna rastlina, ki prihaja s področja severa Amerike in področja bivše Sovjetske zveze. Spada v skupino rožnic Rosaceae in raste tako rekoč v vsaki zemlji ter se lahko vzgaja ekološko, saj nima bolezni. V vrtu jo gojimo kot grm, ki zraste v višino 1,5- 2,0 metra ali kot naravno ograjo z nekaj bolj gostim sajenjem. Sadi se v sadilne jame 40 x 40 cm v razmaku 1,0-1,5 metra med rastlinami in v medvrstni razdalji 2 do 3 metre pri hobi zasaditvi, pri zasaditvi namenjeni strojnemu obiranju je medvrstna razdalja 3,5-3,8 metra. Pri sajenju kot naravna ograja je primerna razdalja med rastlinami 0,80 metra. Ob sajenju je smiselno dodajanje kašnega naravnega organskega gnojila. Sama rastlina je samooplodna in cvete konec meseca aprila, oprašujejo jo čebele, delno pa je tudi vetrocvetka. Beli, za čebele zelo privlačni cvetovi, v socvetju razvijejo od 12 do 30 cvetov, iz katerih se začnejo razvijati jagode končnega premera 8-12 mm in teže 1-1,5 g. Dobro vzgojena sadika začne z rodnostjo v drugem ali tretjem letu starosti in v polni rodnosti daje 8-12 kilogramov zdravilnih plodov. V intenzivnih nasadih sorta Nero daje donos tudi čez 20 ton zdravilih plodov na hektar in je primerna za strojno in ročno obiranje.

V podjetju Fajn tim d.o.o. dostavljamo sadike po celotni Sloveniji, v ponudbi pa imamo različne sorte aronij, med njimi z antociani najbolj bogato sorto Nerom, ki zori v sredini avgusta . Po vsebnosti antioksidantov ji potem sledi sorta Viking z zorenjem od konca avgusta do začetka septembra, Galicijanka z zorenjem konec avgusta in sorto Hugin, s poznim zorenjem v septembru. Slednja je tudi nižje rasti, primerna tudi za sajenje v posode. Sadike so glede na sorto in starost višine 40 do120 cm, sajene v dve, pet ali 7,5 litrne lonce in se lahko brez stresa za sadiko sadijo skozi celo leto.
Več o ponudbi, opisu in naročilu sadik lahko najdete na www.fajntim.si.

promocijsko besedilo

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…