Domača zelenjava je najboljša

Jasno, da je doma pridelana zelenjava najboljša! Saj je rezultat mojega dela, moje vložene energije. Ker spremljam proces rasti zelenjave od setve oz. presajanja sadik do pobiranja pridelka. In zato vem, kaj jem.

Kristina Škrbec

Vrtnarjenje je zelo enostavno. Potrebno je imeti košček zemlje, katerega skrbno negujemo, predvsem se zgledujemo po naravi in upoštevamo lokalne razmere. Skrbimo za tla, da so zdrava in hranilna; po potrebi prekopavamo ali samo globoko pregrabimo, tako da jih zrahljamo in prezračimo. Dodajamo ustrezna gnojila v pravih odmerkih in ob pravem času. Najboljša sta zeleno gnojenje in domači kompost. Ustrezna so tudi kupljena organska in mineralna gnojila. Tekom rasti tla med rastlinami prekrivamo, saj jih tako ščitimo pred močnim soncem, izsuševanjem, preprečujemo rast plevelom in tako omogočamo optimalno klimo za razvoj talnih mikroorganizmov in deževnikov, ki skrbijo za dobro rodnost.

Zavedati se moramo, da bomo zdravo in okusno zelenjavo pridelali samo na kvalitetnih vrtnih tleh. Sejemo in sadimo čim bolj pestro; čim več različnih vrtnin, začimbnic in cvetlic skupaj. Izberemo si zelenjavo, ki jo imamo radi in dodamo veliko novosti, ki nas bodo razveselile in popestrile našo kuho. Vzgojimo si jo iz semena ali iz sadik. Sadike lahko kupimo v različnih centrih in prodajalnah po celi Sloveniji. Večinoma so vzgojene v Sloveniji (proizvajalec je naveden na embalaži). Vzgoja zelenjave iz sadik je enostavnejša in hitrejša. Presajamo dobro zalite sadike, ne v žgočem soncu. Po presajanju je najbolje, da naslednji dan dežuje, narahlo seveda. Ker pa na vreme ne moremo vplivati, se mu prilagodimo in ga spremljamo in temu ustrezno sejemo, sadimo, torej vrtnarimo. Poskrbimo, da imajo rastline na naših mešanih gredicah dovolj prostora za rast in razvoj. Če smo sadili preredko, med posamezne rastline posadimo sadiko kakšne druge vrtnine, cvetlice in začimbnice (upoštevam »dobre sosede«).

Tekom rasti zalivamo oz. namakamo, če je potrebno, in to kapljično. In seveda v domačem vrtu predvsem uživamo; v sami lepoti kombinacije rastlin, v delu, na soncu in na svežem zraku. Tako, da si naberemo sveže energije za vsakodnevne življenjske izzive. Zakaj naj bi si vzgojili zelenjavo na balkonu/terasi:

• Smo samooskrbni

• Polepšamo si balkon in teraso; jo ozelenimo

• Imamo svežo zelenjavo pri roki in jo pobiramo v najboljšem času za uživanje

• Ne uporabljamo pesticidov

• Smo v trendu; pridelujemo in jemo lokalno hrano, torej se obnašamo ekološko

• Izkoriščamo sončno energijo, ki se v rastlini pretvori v hrano, se obnašamo ekološko

• Preizkušamo nove vrste zelenjave in zelišč. Je še kaj lepšega?

• Domača zelenjava je seveda okusnejša.

Kaj potrebuje zelenjava v loncih?

Sonce. Da bi zelenjava obrodila, kot je treba, potrebuje najmanj 6 ur direktnega sonca, predvsem čez opoldne. Izjema sta špinača in solata. Tema dvema izberemo bolj senčno lego na terasi ali balkonu.

Pravi lonec. Naj bo čim večji, spodaj naj ima drenažne luknje in po možnosti podstavek. Za zelenjavo so primerni tudi plastični lonci, večje plastične vreče. Oz. bodimo EKO, reciklirajmo in si posadimo zelenjavo kamorkoli, kar drži zemljo in ima spodaj luknje za odtok odvečne vode.

Kvalitetna zemlja. Kupimo kvalitetno zemljo oz. substrat (najbolje univerzalni ali za zelenjavo).

Voda. Zemlja, kje raste naša zelenjava, se ne sme izsušiti, zato jo je treba pravilno in redno zalivati. Poznavalci si omislijo kapljično namakanje tudi na balkonu ali terasi.

Gnojenje. Kupimo ustrezna gnojila in redno gnojimo (sledimo navodilom).

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…