Izbira je pestra in zanimiva

Kosmiči z mlekom ali kos kruha in maslo za zajtrk, sir v sveži štručki, jogurt ali skuta za malico, če tega ne jeste, si morebiti privoščite vsaj nekaj kapljic mleka ali smetane v kavi ... Dejstvo je, da je uživanje mleka še posebej pri novorojenčkih ključnega pomena za rast in razvoj, a mlečnim izdelkom se nemalokrat ne moremo upreti niti odrasli, zato jih pogosto vključujemo v naše jedilnike.

Mleko

Mleko vsebuje hranilne in zaščitne snovi. V njem se nahajajo pomembne esencialne aminokisline, konjugirana linolna kislina, maslena kislina, sfingomielin in v maščobi topni vitamini A, D, E in K ter betakaroten, ki nas sodeč po različnih raziskavah varujejo oziroma ščitijo pred nekaterimi rakavimi obolenji. Mleko je tudi pomemben vir kalcija in vitamina B12, predvsem pri otrocih in starejših. Tudi mineralne snovi v mleku so v zdravi prehrani nujno potrebne. S pitjem mleka v telo dobimo tudi ne le prej omenjeni kalcij, temveč še fosfor, kalij, klor, natrij, magnezij, železo in cink.

 

Jogurt

Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z mlečnokislinsko bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitamina B6 in B12, kalij, magnezij, cink in še bi lahko naštevali. Poznamo trde in tekoče jogurte, zamrznjene, pa tudi polnomastne, lahke, sadne, navadne ... Uživanje jogurta pozitivno delujejo na prebavni trakt in na zniževanje holesterola, Ta mlečni izdelek je lahko prebavljiv in po vrhu vsega še okusen.

Kislo mleko

Kislo mleko so nam naše babice pogosto ponudile v veliki posodi, iz katere je jedla vsa družina. Spomini na skupno druženjeso pri mnogih še vedno živi in zato so odločeni, da bodo tradicijo še naprej negovali. Kislo mleko je namreč velika poslastica, saj v človeku prebudi brbončice. Večina mleka se pridobiva od krav s pomočjo mlekomatov, a vsebuje zelo premalo bakterij, še posebej mlečnokislinskih, da bi se skisalo samo. Z dodajanjem omenjenih bakterij ustvarijo takšnega, kot si ga želijo – dobrega okusa, ravno prav kislega in dlje obstojnega. Hladno mleko namreč iz mlekomata ogrejejo v topli kopeli na sobno temperaturo, mu dodajo kislo smetano ali pa kislo mleko (na primer iz prejšnjega kisanja), ter ga pustijo stati še približno en dan. Najboljše je sveže kislo mleko, a lahko v hladilniku počaka tudi teden in več.

Sirotka

Sirotka je po sestavi in lastnostih precej drugačna od mleka. Vsebuje malo maščob, njene ključne sestavine pa so vitamini in albumini, med rudninami prevladuje kalij, v njej pa so tudi manjhne količine laktoferina, ki ga potrebujemo za krepitev imunskega sistema, zlasti sluznic dihal. Sirotka je krepčilna tekoča hrana, ki uravnava presnovo in skrbi za izločanje strupov iz našega telesa, spodbuja delovanje ledvic, jeter in žolčnika in skrbi za obnovo celic, sodeluje pri predelavi maščob ter v kombinaciji z gibanjem skrbi za zmanjševanje odvečnih maščobnih oblog.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…