Izboljšajte zdravje in okus jedi

Za ohranjanje našega zdravja in kvalitetnega življenja potrebujemo različna živila, med katerimi so pomembne tudi maščobe. Dejstvo je, da oljna semena in oreščki igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. Gorčično olje je na primer izredno koristno, še posebej priporočljivo pa ga je uporabljati v zimskem času, saj naj bi uspešno pomagal lajšati težave s kašljem in prehladom. Z njim si namažimo prsni koš ali pa ga inhalirajmo, s čimer bomo odstranili obloge na našem dihalnem traktu.

Danes se gorčica uporablja v obliki semen, olja, obstaja pa tudi mleta in v obliki industrijsko pripravljene paste. Gorčično olje pridobivajo iz gorčičnih semen tako, da jih stiskajo in nato filtrirajo s pomočjo destilacijskega procesa.
Za lepoto
Maščobne kisline v gorčičnem olju so tako imenovane dobre, koristne maščobe, saj se ne odlagajo na stene naših žil. Ravno nasprotno. Olje vsebuje snovi, ki delujejo protimikrobno, protivnetno ter delujejo pozitivno na naše zdravje. Dobro se obnese pri negi naše kože, saj pomaga koži, da se uspešneje bori proti staranju in gubicam, uporabljajo jo pri izpuščajih ali vnetjih kože, tudi pri zaščiti pred škodljivimi UV žarki ... Nedavna študija je dokazala, da gorčično olje pomaga pri zmanjševanju pojava srčno žilnih bolezni kar za 70 %. Z nižanjem holesterola uspešno odpravlja in preprečuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. Omenjeno olje naj bi prav tako pomagalo proizvajati prebavne sokove, zaradi česar pospeši delovanje peristaltike in nasploh prebavnega procesa. Nekatere raziskave so postregle še s podatki, da se z uporabo gorčičnega olja lahko borimo tudi proti raku na prebavilih ali zdravljenju artritisa, saj naj bi si z njim olajšali bolečine v sklepih.
Pogosto se uporablja pri masažah, saj pomaga pospeševati cirkulacijo krvi v telesu, s čimer se spodbuja potenje in izločanje strupenih snovi iz telesa. Nekateri si z njim celo masirajo lasišče, ker naj bi pomagalo preprečevati izpadanje las in njihovo sivenje.
Za kuhanje
Gorčično olje se s pridom uporablja ne le pri zdravljenju in negi telesa, temveč tudi v kulinariki, saj vsebuje veliko vitaminov (B kompleks, A, E, beta karoten, lutein, glukozinolat ...), omega – 3, 6, 9 maščobnih kislin, kalcij, nekaj tudi magnezija, fosforja, kalija in natrija, selena ... Hladno stiskano gorčično olje daje jedem aromatičen vonj in specifičen okus, zato si lahko z njim popestrimo juho, solate, testenine, rižote, omake ...

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…