Izboljšajte zdravje in okus jedi

Za ohranjanje našega zdravja in kvalitetnega življenja potrebujemo različna živila, med katerimi so pomembne tudi maščobe. Dejstvo je, da oljna semena in oreščki igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. Gorčično olje je na primer izredno koristno, še posebej priporočljivo pa ga je uporabljati v zimskem času, saj naj bi uspešno pomagal lajšati težave s kašljem in prehladom. Z njim si namažimo prsni koš ali pa ga inhalirajmo, s čimer bomo odstranili obloge na našem dihalnem traktu.

Danes se gorčica uporablja v obliki semen, olja, obstaja pa tudi mleta in v obliki industrijsko pripravljene paste. Gorčično olje pridobivajo iz gorčičnih semen tako, da jih stiskajo in nato filtrirajo s pomočjo destilacijskega procesa.
Za lepoto
Maščobne kisline v gorčičnem olju so tako imenovane dobre, koristne maščobe, saj se ne odlagajo na stene naših žil. Ravno nasprotno. Olje vsebuje snovi, ki delujejo protimikrobno, protivnetno ter delujejo pozitivno na naše zdravje. Dobro se obnese pri negi naše kože, saj pomaga koži, da se uspešneje bori proti staranju in gubicam, uporabljajo jo pri izpuščajih ali vnetjih kože, tudi pri zaščiti pred škodljivimi UV žarki ... Nedavna študija je dokazala, da gorčično olje pomaga pri zmanjševanju pojava srčno žilnih bolezni kar za 70 %. Z nižanjem holesterola uspešno odpravlja in preprečuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. Omenjeno olje naj bi prav tako pomagalo proizvajati prebavne sokove, zaradi česar pospeši delovanje peristaltike in nasploh prebavnega procesa. Nekatere raziskave so postregle še s podatki, da se z uporabo gorčičnega olja lahko borimo tudi proti raku na prebavilih ali zdravljenju artritisa, saj naj bi si z njim olajšali bolečine v sklepih.
Pogosto se uporablja pri masažah, saj pomaga pospeševati cirkulacijo krvi v telesu, s čimer se spodbuja potenje in izločanje strupenih snovi iz telesa. Nekateri si z njim celo masirajo lasišče, ker naj bi pomagalo preprečevati izpadanje las in njihovo sivenje.
Za kuhanje
Gorčično olje se s pridom uporablja ne le pri zdravljenju in negi telesa, temveč tudi v kulinariki, saj vsebuje veliko vitaminov (B kompleks, A, E, beta karoten, lutein, glukozinolat ...), omega – 3, 6, 9 maščobnih kislin, kalcij, nekaj tudi magnezija, fosforja, kalija in natrija, selena ... Hladno stiskano gorčično olje daje jedem aromatičen vonj in specifičen okus, zato si lahko z njim popestrimo juho, solate, testenine, rižote, omake ...

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…