Kravje mleko (je dobro za teličke)

Članek z zgornjim naslovom je bil avgusta prejšnje leto objavljen v Delu, in je bil v celem letu najbolj bran medijski članek, ki je sicer bil zelo odmeven in je sprožil veliko polemik. To je menda bil povod, inspiracija za nastanek knjige Boj za resnico o kravjem mleku, vprašamo avtorja članka in knjige, publicista Ivana Sočeta, ki je napisal uspešnico Hipokrat je bil kuhar – poti iz medicinskih in prehranskih zablod?

Temeljna ugotovitev, ki je bila neštetokrat dokazana v najboljših znanstvenih raziskavah, ki so bile objavljene v najuglednejših znanstvenih revijah, je, da kravje mleko ni niti blizu najpopolnejši hrani, kot to trdijo prehranski strokovnjaki in zdravniki. Druga pomembna ugotovite je bila, da naši strokovnjaki in tudi zdravniki, državljanov in bolnikov ne seznanjajo s škodljivimi vplivi uživanja kravjega mleka. Nočem ugibati, ali tega ne počnejo, ker niso dobro informirani ali ker namerno o tem molčijo – za ljudi je pomembno, da so prikrajšani za pomembne resnice o škodljivem vplivu kravjega mleka in mlečnih izdelkov. Zato je ta članek izzval prvi šok, streznitev in vprašanja, zakaj so o tem vsa leta molčali.

Knjigi ste dali naslov Boj za resnico o kravjem mleku. Zakaj? Ali v knjigi opisujete le odkrivanje resnice ali tudi pišete o koristnosti ali škodljivosti mleka?

Eno in drugo. Najprej je bilo treba bralcem pojasniti in dokumentirati, torej dokazati, kako nastajajo prehranske resnice, od kod in kdo je lansiral neresnico, da je kravje mleko najpopolnejša hrana za ljudi. To preprosto nikoli ni bilo res in tudi ne more biti res. To so izmišljotine mlekarske industrije, ki je naročila in plačala veliko raziskav, v katerih so potrjevali njihove navedbe. Državljani imamo pravico vedeti, zakaj v Sloveniji zdravniki in prehranski strokovnjaki navajajo le te raziskave in ne raziskav neodvisnih znanstvenikov, univerz, državnih raziskovalnih institutov, kjer so dokazovali škodljivost uživanja kravjega mleka. V knjigi seveda navajam dokaze o škodljivosti in navajam vire.

Zakaj je kravje mleko škodljivo za zdravje ljudi?

Človek je edina biološka vrsta, ki v odrasli dobi uživa mleko, ki je namenjeno za zelo kratek čas dojenčkom druge živalske vrste, in to je nenaravno. V svetu približno 75 % odraslih ne more presnoviti kravjega mleka, v Sloveniji skoraj polovica odraslih. Temu rečejo laktozna intoleranca. Kravje mleko je najpogostejši prehranski alergen. To je dokaz, da naša telesa naravno zavračajo to tekočino. V neodvisnih in odlično dizajniranih študijah je bilo ugotovljeno, da kravje mleko v ničemer ne prispeva k zdravju kosti, čeprav vsebuje veliko kalcija, da prispeva k nastanku in razvoju raka prostate in še nekaterih drugih vrst raka, številnih avtoimunskih bolezni, kardiovaskularnih bolezni ipd.

Torej knjiga opisuje vaš boj, da bi celovita resnica prišla v javnost?

Drži. Knjiga je zgodovinski dokument s konkretnimi imeni vplivnih zdravnikov, ki so prikrivali resnice o kravjem mleku, z analizo medijskih objav, ki prispevajo k ustvarjanju zablod o koristnosti kravjega mleka. Zato bi moral knjigo prebrati vsak zdravstveni delavec, študent, nutricionist, vsak kuhar in drugi, da bi spoznali celovito resnico o kravjem mleku in tudi o tem, kako in komu ne smemo slepo zaupati. Zato sem knjigi dodal še podnaslov: Najpogubnejše za resnico in naše zdravje je nekritično sledenje prehranskim nasvetom zdravniških in prehranskih avtoritet.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…