Kvinoja

Kvinoja je mati vseh vrst žita, nekateri pa jo imenujejo tudi superžito prihodnosti.
Kvinoja vsebuje več beljakovin kot katerokoli drugo žito, v povprečju 20 odstotkov.
Kvinoja ima slasten okus po oreščkih, ki nas zasvoji, skuhamo jo hitreje od riža in jo lahko uporabljamo za pripravo rižot, solat, juh in sladic.


Kvinoja je ponavadi na policah z zdravo prehrano. Kuhamo jo tako, da v velik lonec nalijemo vodo, jo za¬vremo, dodamo poljubno količino kvinoje in kuhamo, dokler se ne zmehča, približno dvajset minut. Vse skupaj stresemo na cedilo, dobro odcedimo in počakamo, da se ohladi.
Zjutraj si zmešajte skodelico kuhane kvinoje s pol skodelice rastlinskega mleka (po želji) ter dodajte poljubno sadje ali banano ali borovnice, nekaj sezonskega. Uživajte ob zdravi KVINOJI.

ZDRAVA KVINOJINA KAŠA
Potrebujemo: (za 4 osebe)
– 150 g kvinoje,
– 500 ml kokosovega mleka,
- 500 ml vode
- 5 velikih žlic brusnice ali rozine
– 1 žlica kokosovo moko,
– ščepec cimet - cejlonski,
– ščepec kardamon - mleti
Priprava:
Kvinojo speremo in jo kuhamo v kokosovem mleku in vodi dobrih 25 min. Ko zavre zmanjšamo ogenj in dodamo cimet in ščepec kardamona ter po potrebi zgostimo s kokosovo moko.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…