Pestra izbira olj

Še posebej ob praznikih se mize šibijo od dobrot. Priprava dobrega obeda je namreč že tradicionalno opravilo, ki ne le poskrbi za polne želodčke, temveč tudi za prijetno druženje, za katerega nam pogosto zmanjkuje časa. Zavedati pa se moramo, da ni toliko pomembna količina kot kvaliteta jedi, pri čemer delček v mozaik popolne večerje ali kosila dodajo tudi olja.

Jedilna olja, ki jih uporabljamo pri kuhanju, pečenju, pri pripravi solat, prelivov je na tržišču veliko vrst. Poznamo oljčno olje, palmovo olje, sojino olje, olje oljne repice (repično olje), bučno olje, koruzno olje, sončnično olje, olje iz žafranike, arašidovo olje, olje grozdnih pečk, sezamovo olje, arganovo olje, in druga rastlinska olja ... Nekaterim so dodane še aromatična zelišča, čili, česen in podobno. Poznamo še gorčično olje, avokadovo, konopljino, cedrovo, ognjičevo, jojobino, lešnikovo, orehovo ... Izbira je res velika, posledično tudi odločitev za to, katero vrsto olja boste uporabili za vašo večerjo tik preden iz starega leta prestopimo v novo, ni enostavna.

Vsekakor je dobro, da nekoliko eksperimentirate, poizkusite nekaj novega, drugačnega ter postanete bolj drzni pri pripravi hrane tudi kadar gre za olja. Poleg tega nikar ne pozabite, da različne vrste rastlinskih olj vsebujejo različne deleže posameznih vrst nenasičenih maščobnih kislin, ki znižujejo raven slabega holesterola in ščitijo srce in ožilje. Med drugim je pomembna tudi oleinska maščobna kislina, ki pozitivno vpliva na uravnavanje krvnega holesterola, na zniževanje krvnega tlaka ter deluje protivnetno. Z olji je torej mogoče poskrbeti za bolj pester jedilnik, poleg tega pa tudi blagodejno vplivajo na naše zdravje in posledično počutje.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…