Spirulina - bombica zdravja

Ste že slišali za spirulino, organizem, ki raste v sladki in slani vodi? Polna je hranljivih snovi, ki pozitivno delujejo na telo in duha, zato jo strokovnjaki uvrščajo med super živila.

Tia Kemperle

Spirulina, super klorofilna alga, predstavlja eno najstarejših oblik življenja na Zemlji. Vsebuje proteine, vitamine B1, B2, B3, železo, baker, precej magnezija, kalija, aminokisline, omega-6 in omega-3 mlečne maščobe in majhno količino skoraj vseh hranljivih snovi, ki jih potrebujemo. Nekateri so celo prepričani, da naj bi bila spirulina najbolj hranljiva na svetu. Bila naj bi odličen vir antioksidantov in preprečevalka oksidativnega stresa, ki lahko vodi do kroničnega vnetja in posledično do razvoja resnih bolezni.

Njena glavna aktivna sestavina se imenuje fikocianin. Ta snov daje spirulini svojo edinstveno modro-zeleno barvo, poleg tega nas varuje pred škodljivimi prostimi radikali in deluje protivnetno. Eden izmed pozitivnih lastnosti spiruline je tudi zmanjševanje tveganje za nastanek srčnih bolezni, nižanje slabega holesterola, medtem ko dviguje nivo dobrega. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi spirulina zmanjševala tveganje za nastanek raka na grlu oziroma poskrbela za zmanjšanje tumorjev. Pomagala naj bi krepiti mišično moč in vzdržljivost, uravnavati krvni tlak in sladkor v krvi ter prispevati k izboljšanju težav z alergijami.

Na trgovskih policah jo je mogoče najti v obliki tablet, kapsul, praška, ponekod je tudi dodana hrani, odličen učinek na zdravje pa ima tudi sveža spirulina. Če jo boste vsakodnevno dodali smutiju, boste dobili svežo energijo, izboljšala se vam bo odpornost, lažje se boste soočali z miselnimi izzivi, poleg tega pa boste telo očistili strupov.

Sveža spirulina iz algarija
Sveža spirulina je bogat vir hranljivih snovi, beljakovin, vitaminov in mineralov ter je močan antioxidant. Na sebe veže težke kovine in jih pomaga izločati iz telesa. Še posebej je priporočljiva za vegetarijance in vegane.
Sveža spirulina ima rok uporabe 4 dni od žetve in jo hranimo v hladilniku. Priporočljiv dnevni obrok je med 7 in 20 g, lahko pa tudi več. Spirulino jemo samo ali pa kot sestavino v veliko kombinacijah, katere so na voljo na spletu.
Na tržišču so dandanes na voljo tudi posode - algariji za individualno gojitev spiruline. Tuba je narejena iz visoko kvalitetnega pleksi stekla, led luči, mešala in senzorjev. Proces gojenja je popolnoma avtomatiziran z mikrokontrolerjem, ki uravnava led luči, hitrost mešanja in optimalno temperaturo. Alge gojimo v dekamenizirani vodi, kateri dodamo sol in hranilne snovi, s katerimi se približamo naravnemu morskemu okolju z izredno bazičnim ph. Poleg tega spirulina proizvaja kisik, porablja CO2 iz prostora in s tem izboljša kakovost zraka.
Predvidena dnevna žetev v 43 litrskem algariju zadostuje za vrhunskega športnika ali celo družino. S pomočjo 100-litrskega algarija je mogoče pridobiti svežo spirulino, ki je nevtralnega okusa, kremasta in odlična samostojna jed.

 

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…