Zdrav korenček

Živo oranžna korenina, sveže zelenje – takšno korenje obožujem. Privoščimo si ga skozi vse leto. Surovo zelo dobro tekne z zeliščnimi pomakami ali v solatah, zaradi sladkega okusa pa ga obožujejo tudi dojenčki in otroci.

Marjetka Založnik, strokovnjakinja za zdravo prehrano

Zdravilni učinki, ki jih ima korenje: vsebuje veliko betakarotena, ki ga telo pretvarja v vitamin A in poskrbi za zdravo kožo, lase, oči, kosti in krepi odpornost. Betakaroten korenju daje njegovo nadvse čudovito oranžno barvo. Betakaroten je topen v maščobi, zato je korenje priporočljivo pripraviti z nekaj kapljicami olja ali ga zaužiti skupaj z oreščki.

Korenje vsebuje tudi obilico prehranskih vlaknin
Karotenoidi v korenju nas varujejo pred nastankom rakastih obolenj, skupaj s prehransko vlaknino uravnavajo raven sladkorja v krvi, topna prehranska vlaknina pa znižuje raven holesterola in varuje srce. Blagodejni učinek korenja na naše zdravje pripisujejo kombinaciji različnih zaščitnih snovi, ki jih ne vsebuje nobeno prehransko dopolnilo.

Pred uporabo in skladiščenjem korenja obvezno odstranimo zelenje, ki srka vitamine in vodo iz korena. Korenje temeljito očistimo s krtačo za zelenjavo. Pred kuhanjem odrežemo zeleni del in po potrebi ostrgamo zunanji del. Na trgu izberemo čvrsto, intenzivno obarvano korenje. Hranimo ga v hladnem prostoru, kjer obdrži svežino in čvrstost.

Korenje lahko jemo surovo, lahko pa ga tudi pečemo kot krompir. Iz njega pripravimo juhe, enolončnice, omake, pireje in zelenjavne priloge. Z njim obogatimo solato, dodate ga lahko tudi sadnim smutijemali spečemo korenčkov kolač.
Ne bojte se eksperimentirati s svojo domišljijo, zagotovo boste prepričali tudi najbolj goreče nasprotnike zelenjave.

Privoščite si:
SOLATO IZ JABOLK in KORENJA z INGVERJEM in SLANIMI MANDLJI
Potrebujemo: ( Za 4 osebe)
4 korenčke
4 jabolka
sok 1 limone
manjši kos svežega ingverja (za oreh velik)
80 g blanširanih celih mandljev
malo kokosovega masla
50 ml vode
2 čajni žlički kostanjevega medu
ščepec cimeta
ščepec soli
ščepec popra
Priprava:
Korenje olupimo, jabolkam odstranimo peške. Oboje narežemona kratke paličice in jabolka pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavijo, ingver nastrgamo. Mandlje navlažimo z vodo in jih povaljamo v soli, nato jih 6 – 8 minut pražimo v ponvi brez dodane maščobe. Ponev večkrat dobro pretresemo. V drugi ponvi razpustimo maslo in na njem prepražimo korenje. Solimo, zalijemo s 50 ml vode in dodamo nastrgan ingver. Pokrito kuhamo 4 minut, da se malo zgosti. Primešamo jabolka in kostanjev med ter začinimo z poprom in cimetom. Solato postrežemo v posodico in posujemo s prepraženimi mandlji.
Nasvet: Korenje se odlično poda h kiselkastemu sadju, npr. k jabolkom in sveže stisnjenemu pomarančnemu soku.

Pripravila: Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano,
več na www.zdravahranaotrocka.si

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…