9 psiholoških trikov, ki vam pomagajo pri izgubi teže

Izguba teže je lahko izziv, še posebej, če zdrav življenjski slog ni ravno vaša vsakodnevna rutina.

 

K sreči se je pred kratkim pojavil koristen nasvet za ljudi, ki želijo natrenirati svoj um v takšni meri, da jim pomaga izgubiti kilograme, ki se ne bodo vrnili. Prav tako pa ne zapravljajo časa in energije za hitre, kratkoročne diete.

 

Predstavljamo vam devet načinov za spremembo vaših pogledov, ki vam lahko pomagajo pri izgubi teže na zdrav način.

 

Ponovno preverite, kaj veste o izgubi telesne teže

Lažje je prikazati energijsko bilanco kot lestvico s presnovo na eni strani in kalorijami na drugi strani. Razumevanje izgube teže v obliki energetskega ravnovesja je prvi ključ do doseganja idealnega telesa. Telo potrebuje določeno količino kalorij, da ohrani svojo trenutno telesno težo. Ko razumete energijsko ravnovesje, bo verjetno želja po prenajedanju odveč.

 

Izogibajte se hrani, ki ni vidna skozi embalažo

Odsvetujemo vam hrano, ki je spravljena v škatlah in vrečkah, skozi katere se ne vidi količina hrane, ki je notri.

Naši možgani so vizualno naravnani. Količino užite hrane lažje nadziramo, če dejansko vidimo, koliko hrane je bilo v vrečki in koliko smo jo pojedli. Če tega vizualnega signala ne pošljemo v možgane, lahko kaj hitro končamo s prazno vrečko čipsa ali čokolade.

Rešitev je v serviranju hrane v majhnih steklenih posodah, ki nam jasno pokažejo količino hrane pred in po jedi.

 

Opustite diete

Številni nutricisti niso ravno navdušeni nad dietami. Diete namreč omejujejo posameznikovo razmišljanje in potrebo po raznovrstni prehrani.

Takoj, ko je cilj diete dosežen, se hitro vrnete na star način prehranjevana, prenehate s telovadbo in doslednim upoštevanjem pravil, ki jih dieta zapoveduje. Vrnitev kilogramov je tako neizpodbitno dejstvo in ponovno nastopi razočaranje nad telesno težo.

Namesto, da se osredotočamo na hitro izgubo telesne teže, si raje zadajmo dolgoročne cilje, ki vključujejo celostno spremembo vaših prehranjevalnih navad in s tem tudi dolgoročno izgubo telesne teže.

 

Pretentajte vaš želodec z občutkom sitosti

Pri izbiri zelenjave svetujemo korenje ali zeleno. To so tisti majhni prigrizki, ki so priporočljivi , ko vas napade lakota in nekontrolirano posegate po sladkih dobrotah. Ne samo, da imata korenje in zelena manj kalorij, vsebujeta tudi veliko vlaknin in hitro zadovoljita občutek sitosti.

 

Naj telovadba postane zabavna dejavnost

Poiščite telovadbo, ki vam je v veselje in se pri izvajanju počutite dobro. Strokovnjaki pravijo, da je vadba, ki vam bo pomenila tudi zabavo ali sprostitev veliko bolj učinkovita kot vadba, ki je ne marate. Za primer vzemimo tek. Če ne marate teka, se ne silite z njim, čeprav pravijo, da tek pripomore k boljšim rezultatom izgube teže. Zakaj? Ker se vadbe ne boste držali dosledno in ker ne boste dosledni, ne bo trajnih rezultatov.

Če ste radi s prijatelji ali pa vam delo v skupini omogoči dodatno motivacijo, zaradi česar je vadba manj stresna, se povežite in vadba kot tudi rezultati bodo dolgotrajni.

 

Potrebno je razumeti, kaj povzroča debelost

Velja neko splošno prepričanje, da je debelost zapisana že v genih. Takšno napačno razmišljanje bi lahko marsikomu preprečilo da doseže popolno postavo. V večini primerov je debelost posledica odločitev o življenjskem slogu in ne genetskih dejavnikov.

Spodbujanje pojma genov kot vzroka debelosti lahko poveča genetsko deterministična prepričanja in zmanjša motivacijo za vključitev v zdrav način življenja. Ljudje, ki verjamejo, da je debelost posledica nezdravih navad, postanejo bolj aktivni in razmišljajo o dolgoročnem pomenu zdravega načina prehranjevanja.

 

Motivirajte se s postavljanjem reflektivnih vprašanj

Uporabljajte pozitivne afirmacije o samopodobi, s tem boste svojo podzavest spodbudili in pripravili do tega, da bo vaš izziv postala tudi izguba teže.

Uporabljajte vprašanja kot so: " Ali lahko izgubite preveliko težo? Ali ste pripravljeni na izziv? " saj spodbudijo vaš um in vam pomagajo pri doseganju zastavljenih ciljev.

 

Bodite prijazni do sebe

Postavite si opomnik na budilko, pisalno mizo ali ogledalo. Da bi se izognili starim navadam in prepričanju glede teže, se z opomniki lahko prepričate, da vam bo uspelo.

Predstavljajte si svojo prihodnost čez približno šest mesecev ali čez eno leto in razmislite, kako boste izgledali in se počutili če pričnete z vsakodnevnimi koraki.

 

Vzemite si več časa za spanje

Raziskave kažejo, da se nam z zadostno količino spanja zmanjša apetit po mastnih in sladkih jedeh. Ko smo nesrečni ali za kaj prikrajšani, nam nezdravi prigrizki nudijo hiter vrelec energije, s katerimi si trenutno izboljšamo počutje. Da bi se izognili takšnim skušnjavam in pa nihanjem razpoloženja, je zelo pomembna zadostna količina spanja.

Ostali članki iz teme prehrana

22.12.2020

Jejmo zaradi lakote, ne zaradi navade

Praznični december se pozna tudi po polnih mizah dobrot. V zadnjem mesecu leta je veliko…
20.12.2020

Ko praznično zadiši po čaju

Ni lepšega kot se v hladnem zimskem dnevu zaviti v toplo odejo in si privoščiti skodelico…
14.12.2020

Dočakajte novo leto v formi

Obkroža nas nešteto oglasov, ki promovirajo zdrav način življenja. Neprestano nas…
14.12.2020

Praznične dišave so tudi zdravilne

Od poletja, ko smo v reviji Bogastvo zdravja začeli z rubriko o zdravilnih rastlinah, smo…
02.12.2020

Poskusite sladek recept, ki je navdušil svet!

Notranja oblikovalka in znana svetovna Instagram influencerka Aimee Song, ki se skriva za…