12 razlogov zakaj boste vzljubili mediteransko kuhinjo

1. Presenečenje! Ni štetja kalorij
Pri tej vrsti prehrane vam ni potrebno šteti kalorij. Sredozemska prehrana vsebuje dobre maščobe, kot so oljčno olje ( namesto masla ) in ribe ter perutnino ( namesto rdečega mesa ). Velik poudarek je tudi na uživanju svežega sadja in zelenjave, kar pripomore k dobri prehodnosti črevesja. Na koncu jedi si lahko privoščite kozarček dobrega rdečega vina, ki bo okuse mediteranske kuhinje lepo poudarilo in zaokrožilo.

 

2. Vsa živila so sveža
V sredozemski prehrani je poudarek na sezonski hrani, ki lahko dopolnjuje vaše najljubše jedi. Solati iz špinače in paradižnika lahko dodate črne olive in grški sir, in tako nadomestite polnovredni obrok.

 

3. Kruh je dovoljen!
V mediteranski prehrani je kruh dovoljen, vendar se prepričajte, da je narejen iz polnozrnatih žitaric. Takšen kruh ima več beljakovin in mineralov kot običajen kruh. Za malico si tako lahko pripravite polnozrnat kruh z olivnim oljem, humusom ali tahinijem.

 

4. Maščobe niso prepovedane
Samo potrebno je vedeti, katere so dobre in zdrave maščobe. Največ jih najdemo v oreščkih, olivah in oljčnem olju. Te maščobe pomagajo pri boju proti številnim boleznim, od sladkorne bolezni pa vse do raka.

 

5. Izbor jedi je ogromen
Raziščite recepte iz Španije, Turčije, Maroka in drugih držav ter napolnite vaš meni z različnimi eksotičnimi jedmi. Pomembno je, da upoštevate osnovne smernice mediteranske kuhinje, kot so belo meso, zdrave maščobe, sveže sadje in zelenjava ter polnozrnata živila.

 

6. Začimbe dajo poseben okus vsakemu obroku
Z dodajanjem različnih začimb vam ne bo treba dosoljevati hrane. Uporabite peteršilj, baziliko, koriander, rožmarin, česen, poper ali cimet. Vsaka začimba ima določene koristi za zdravje. Koriander in rožmarin vsebujeta antioksidativne in hranilne lastnosti, ki delujejo v boju proti različnim boleznim.


7. Preprosti recepti
Za mediteransko kuhinjo ne potrebujete vrhunskih kulinaričnih veščin. Na primer, za malico lahko naredite mešanico trdega sira, oliv in orehov. Ta prigrizek lahko služi tudi kot glavna jed s kruhom iz polnozrnatih žit, premazanim z olivnim oljem in česnom.

 

8. Vino je dovoljeno
Je dovoljeno, vendar v omejenih količinah. Med obrokom je dovoljeno popiti kozarec vina. Nekatere raziskave kažejo, da ima kozarec vina na dan za ženske in dva kozarca za moške pomembne koristi za zdravje srce. Prav tako je priporočljivo piti rdeče vino namesto belega. O uživanju vina se predhodno posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej v kolikor jemljete kakšna zdravila.

 

9. Z mediteransko hrano ne boste lačni
Živila s sredozemsko kuhinjo se počasi prebavljajo in s tem se podaljša čas sitosti. Če ste še vedno lačni, poskusite lakoto premagati s pomočjo orehov, kakšno olivo ali kosom sira z nizko vsebnostjo maščob.

 

10. Enostavno hujšanje
Sredozemska prehrana vam bo pomagala, da izgubite in dosežete željeno težo. Glede na to, da sredozemska prehrana vsebuje živila, ki dolgo puščajo občutek sitosti, boste manjkrat segli po prigrizku. Poleg tega boste imeli več energije. Kljub temu je priporočljiva tudi redna vadba, ki bo spodbujala izgubo teže in ohranjala splošno zdravje.

 

11. Srce vam bo hvaležno
Skoraj vsa živila iz sredozemske prehrane so zelo dobra za zdravje srca. Oljčno olje in oreščki zmanjšajo količino slabega holesterola in povečajo dobrega. Sadje in zelenjava pomagajo ohranjati zdravje in vitalnost arterij. Ribe pomagajo pri zniževanju trigliceridov in krvnega tlaka, kozarec rdečega vina pa krepi srce.

 

12. Sredozemska hrana za možgane
Sredozemska prehrana je dobra tudi za možgane. Trans maščobe in predelana hrana lahko povzroči različne okužbe. Ta vrsta prehrane pa je bogata z antioksidanti, ki spodbujajo zdravje možganov in zdravje celotnega telesa.

Ostali članki iz teme prehrana

16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…