Dehidrator - pečica nove dobe

Ste letos ponosni na vaše pridelke? Ste ponašate z veliko mero zelenjave, se veselite ob pogledu na različno sadje? A kaj, ko je vsega preveč – in to kljub temu, da ste kar nekaj izdelkov že podarili sorodnikom, sosedom, prijateljem ... Se sprašujete, kaj storiti? Idealno je, da zelenjavo in sadje, lahko tudi meso in ribe, posušite s kvalitetnim sušilnikom/dehidratorjem. Tako ohranite živila dlje časa užitna, prav tako pa le-ta ne izgubijo hranljivih snovi.

S sušilnikom je mogoče ohraniti v živilih vse tisto, kar je dobro, zdravo in koristno za človeka. Ohranijo se vitamini in minerali ter vse snovi, ki zagotavljajo optimalno telesno in duševno ravnovesje. Vsebnost vitamina A (beta karoten), saharidov, vlaknin, kalija, magnezija, selena in natrija se pri sušenju oziroma dehidraciji ne spreminja ali niža, ravno nasprotno - koncentrirajo se. V primerjavi s svežimi živili imajo posušena močnejši in bolj sladek okus, so tudi bolj hranljiva.
Dehidratorji postajajo čedalje pogosteje obvezna oprema vsake kuhinje, saj omogočajo ne le preprosto, temveč tudi učinkovito sušenje živil. Gre za enostavno metodo konzerviranja, pri kateri se odstranjuje vlaga, s čimer pa se onemogoča rast mikroorganizmov, kot so plesni, bakterije in kvasovke. Zato se lotite dela in si priripravite zelišča, jogurt, sadje, zelenjavo, čips, sadno rulado, energijsko ploščico, posušite meso ... S sušenjem pri okoli 40 stopinj ustvarimo presno hrano, ki je živa in za telo izredno dobrodejna. V dehidratorju, t.i. pečici nove dobe, lahko pripravljamo zdrave presne sladice, čipse, palačinke ...Možnosti je torej ogromno, izbira pa je vaša.
Kako pravilno izbrati?
Na tržišču je že velika izbira sušilnikov, a za najbolj optimalni učinek moramo izbrati kvalitetnega. Le-ta bo namreč najbolje služil svojemu namenu, kar pomeni, da bodo rezultati izjemni. Glede na to, da gre za dolgoročen nakup, se ne bojte odšteti nekaj več za resnično kvaliteten aparat.
Med najboljšimi dehidratorji so tisti, pri katerih horizontalni tok toplega zraka enakomerno suši sadje in zelenjavo po vseh pladnjih, ključen je kvaliteten termostat, ki točno regulira temperaturo. Prav tako bodite pri nakupu pozorni na to, da je omogočen velik temperaturni razpon za veliko pestrost sestavin. Ena izmed prednosti najboljših sušilnikov je tudi, da imamo možnost sušenja pri temperaturah, pri katerih se ne uničijo encimi in vitamini, izbrati moramo trajne in neoporečne materiale, fino mrežico za sušenje, prav nam bo prišla analogna ali digitalna programska ura, dobrodošli so programi za sušenje in še bi lahko naštevali. Z dobro premišljenim nakupom boste lahko svojo novo "zdravo pečico" uporabljali še dolga leta.
Domače - preverjeno zdravo
Vse kar naredimo sami, nam daje garancijo, da je zares zdravo in najboljše za nas. V doma posušene izdelke namreč ne dodajamo neprimernih sestavin, kot je na primer žveplo v marelicah, ki bi lahko škodoval našemu zdravju. Posušena živila so zaradi manjše količine vlage manjša, zato zavzamejo manj prostora in so lahka, zaradi česar se odlično obnesejo kot praktični prigrizki za na pot.

Sušenje ali dehidracija je enostavna metoda konzerviranja živil, ki odstranjuje vlago in s tem onemogoča rast mikroorganizmov kot so kvasovke, plesni ali bakterije. Dehidracija oziroma sušenje iz vaših živil odstranjuje vodo, koncentrira pa naraven vonj, sladkobo in aromo. Sušenje sodi med najbolj varne in varčne načine konzerviranja živil, hkrati pa odlično ohrani njihovo hranilno vrednost in okus. Sušenje živil s kvalitetnim sušilnikom vzame veliko manj časa kot vkuhavanje ali zamrzovanje, zato so kvalitetni dehidratorji v gospodinjstvih vse bolj cenjeni in zaželeni.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…