Zdravilne lastnosti kurkume za jesenske dni

Kurkuma velja za eno najbolj zdravilnih začimb na Zemlji. Z mletjem posušenega korena Curcuma longa je ta že dolgo znana superhrana ključna sestavina currya, prahu, ki ga že stoletja uporabljajo indijski ayurvedski zdravilci. Zadnja leta pa so znanstveniki pričeli odkrivati koristi kurkume.

Korenino Curcuma longa in njegovo glavno aktivno komponento curcumin so ocenili kot potencialno naravno zdravilo za bolezni, kot so rak, alergije, Alzheimerjeva bolezen, kognitivni upadi, Crohnova bolezen in številne kardiovaskularne bolezni. Ugotovili so, da so potencialni učinki kurkume še posebno močni, če kurkumo kombiniramo s črnim poprom, kajti piperin v črnem popru povečuje učinkovitost kurkumina.

Za hitrejšo absorpcijo kurkume je priporočljiva mešanica prahu s toplo vodo.

Toda če dodate še nekaj limone in medu, bo to odličen začetek preprečevanja mnogih bolezenskih stanj! Predstavljamo vam nekaj najbolj zanimivih zdravilnih lastnosti kurkume v prahu.

Nadziranje sladkorne bolezni

Kurkuma znatno zmanjša odpornost na inzulin in preprečuje diabetes tipa 2. Vendar se pred uporabo posvetujte z zdravnikom, saj lahko uporaba nekaterih močnih zdravil v kombinaciji s kurkumo vodi do nizkega krvnega sladkorja ali hipoglikemije.

 S kurkumo proti alergijam

Kurkumin je primarna aktivna spojina v kurkuminem korenskem prahu, ki zavira sproščanje histamina iz mastocitov. Histamin lahko sproži izbruhe ekcema, zato je kurkuma odlična hrana za bolnike, ki trpijo za to boleznijo. Histamin prav tako povečuje vnetje in povzroča zoženje gladkih mišic pri nekaterih bolnikih z astmo, zato ni presenetljivo, da je zlati prah tudi ena izmed najboljših živil za boj proti astmi. Poleg tega, da kurkuma koristi bolnikom z astmo in ekcemom, lahko lajša tegobe tudi ostalim alergikom.

 Korenine za kožo

Ayurvedski zdravilci in drugi zdravniki tradicionalne medicine so že v preteklosti uporabljali sveže in mlete korenine za zdravljenje nekaterih kožnih stanj, vključno z aknami in psoriazo. Številne raziskave kažejo, da lahko z uživanjem kurkuminskih in drugih živil, ki vsebujejo kurkumin, dejansko izboljšamo čistost kože pri vseh pojavnih oblikah aken in psoriaze. Seveda pa so potrebne še dolgotrajne nadzorovane študije, da bi znanstveno dokazali (ali ovrgli) potencialne koristi kurkume pri bolnikih s kožnimi boleznimi.

Korenine kurkume in artritis
Kurkuma v prahu ima sposobnost močnega protivnetnega in protiartritičnega delovanja. Prah vsebuje tri glavne kurkuminoide, ki imajo pozitivne učinke v boju proti artritisu. Če imate revmatoidni artritis ali osteoartritis, zamenjajte jutranjo kavo za skodelico kurkuminega čaja in morda boste ugotovili, da vam zlati prah dejansko pomaga.

Kurkuma proti raku
Kurkuma je dokazano tudi ena izmed najboljših živil za boj proti raku. Študije na živalih so pokazale, da ima kurkuma široko paleto delovanja proti tej bolezni. Kurkumin je sposoben prepoznati potencialne rakave celice in povzročiti njihovo samouničenje (postopek, znan kot "apoptoza"). Spojine v prahu lahko tudi zavirajo nastajanje nitrozamina in proizvodnjo aflatoksina - dva postopka, ki sta povezana s povečanim tveganjem za več vrst raka.

 Kurkuma za vaše srce

Kurkumin iz kurkuminega korena lahko prepreči ali celo zmanjša srčno hipertrofijo (nenormalno povečanje srca). Srčna hipertrofija je povezana s povečanim tveganjem za visok krvni tlak in srčne napade.

 

Recept za vodo s kurkumo


Sestavine: pol limone, pol žlice kurkume, 250 ml vroče vode, malo medu.
Priprava: pol limone stisnemo v kozarec, dodamo toplo vodo in kurkuro, nato dobro premešamo. Po vašem okusu sladkajte z medom ampak ne pretiravajte!

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…