Pomoč kurkume pri blaženju vnetij

Kitajska in indijska kultura že tisočletja uporabljata različne pripravke s kurkumo, pri nas pa se medicina z njo intenzivno ukvarja šele zadnjih nekaj desetletij. Največ pozornosti so dolgo posvečali le eni učinkovini – kurkuminu. Kot najpomembnejši polifenol ga obravnava največ raziskav, danes pa vse več raziskovalcev ugotavlja, da je za delovanje pomembna zaokrožena celota cele korenike, ki daje skupni in večji učinek kot samo izoliran kurkumin.

Urška Strlekar

Začimba brez primere

Kurkuma je dobila ime po žafranu, ki se v perzijščini in arabščini imenuje kurkum. Pri kuhi so jo uporabljali namesto dragega žafrana, saj njena rumena barva lepo obarva hrano in ji daje značilen ter bogat okus. Kurkumo so uporabljali tudi kot dodatek za zaščito živil pred oksidacijo in kvarjenjem, saj vsebuje številne snovi, ki živilom podaljšajo svežino. V kuhinji uporabljamo posušeno in zmleto koreniko, ki vsebuje veliko zdravilnih snovi, a se na žalost zelo slabo absorbirajo in le v neznatnih količinah preidejo v našo kri.

Gašenje vnetja je temelj marsikaterega zdravljenja

Uradna medicina številne bolezni zdravi z zdravili, ki zavirajo vnetja. Taka so protibolečinska zdravila, ki jim rečemo nesteroidni antirevmatiki, kot sta ibuprofen in diklofenak. Pa kortikosteroidna zdravila, s katerimi posredno zmanjšamo bolečine pri revmi. Tu so tudi nekatera zdravila proti luskavici, ki zmanjšajo luskavost in srbenje, ker z njimi blokiramo encime, prek katerih pride do vnetja.

V naravi to delo opravljajo nekatere rastline. Tako kot je v uradni medicini učinek odvisen od odmerka, tako je tudi z rastlinskimi izvlečki. Potrebni so kakovostni izvlečki in pravi odmerki. Žal pogosto ne delujejo takoj, zato je potrebne nekaj več vztrajnosti in potrpežljivosti. Zelo pomembna je tudi varnost, saj vemo, da tudi v naravi najdemo strupene in nevarne rastline.

Dober izvleček kurkume ponuja več kot kuhinjska kurkuma

Korenika kurkume vsebuje več kot 250 biološko aktivnih molekul, vsaj 37 med njimi je učinkovin, ki delujejo protivnetno.

Tradicionalna kitajska in indijska medicina pripravke in izvlečke kurkume uporabljata že tisočletja za zdravljenje zelo različnih bolezni. Z njo zdravijo vnete sklepe, kožne bolezni, urejajo prebavo in celo menstrualne težave. V dolgi zgodovini se je izkazala za varno in učinkovito terapijo in je še danes zdravilo izbora za revmo in artritis.

V zadnjem desetletju tudi v zahodnem svetu opravljajo številne raziskave v tej smeri, saj se za uradne smernice za zdravljenje zahtevajo številne s placebom kontrolirane dvojno slepe klinične raziskave. Pri rastlinskih izvlečkih to pogosto ni mogoče, saj za take študije ni dovolj finančnih sredstev.

Zato proizvajalci rastlinskih izvlečkov najpogosteje razpolagajo le z manjšimi raziskavami, ki pa večinoma pokažejo dobre izide zdravljenja. Dobra stran pripravkov kurkume je tudi varnost, saj so dokazali, da tudi razmeroma veliki odmerki kurkumina niso toksični.

Zakaj ni dovolj le kurkuma v golažu?

Za zdravilne učinke kurkume – za pomiritev vnetja in izboljšanje prebave ‒ bi bile potrebne zelo velike količine kuhinjske kurkume, saj ta vsebuje majhne količine aktivnih snovi – kurkuminoidov, ki se zaradi slabe topnosti slabo absorbirajo.

Najboljši pripravki kurkume so tisti, ki poleg biološko aktivnega kurkumina vsebujejo še druge sestavine kurkume, kot so turmerično olje, proteini in ogljikovi hidrati, ki podpirajo delovanje kurkuminoidov. Dobri izvlečki so običajno dodatno tehnološko obdelani s čimer povečajo topnost kurkuminoidov v prebavilih, absorpcijo in boljšo biorazpoložljivost.

Kako pogosto uživamo izvlečke?

Pri naravnih izvlečkih je treba imeti nekaj potrpežljivosti. Učinek težko dosežemo v eni uri ali v dveh dneh. Izvleček je treba jemati redno, več mesecev, najbolje zvečer, saj so zaradi dnevno-nočnega nihanja hormonov vnetja ponoči v razcvetu.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…