Zakaj jesti sezonsko hrano?

Današnja izbira hrane je odlična in vedno nam je na voljo poln hladilnik. Iz tega razloga največkrat pademo v enolično prehranjevanje, kar pomeni, da ne uživamo raznolike in pestre hrane. Priporočljivo je, da jemo sezonsko hrano, kar pomeni, da uživamo, kar narava ponuja v tistem času. Tako bo sestava hrane na krožniku vedno raznolika, vi pa boste jedli tisto, kar je najboljše za vaš organizem.

 

Poiščite lokalne rejce
Lokalna hrana je hrana, ki je najbolj primerna za vaš organizem. Tudi pridelovalce, ki na naraven in ekološki način vzrejajo živila, zlahka najdete. Največkrat prodajajo sezonsko hrano na trgih ali stojnicah v okolici, tako da si le vzemite čas in stopite do lokalnega pridelovalca.

 

Bodite samooskrbni
Če imate na voljo košček zemlje, ki jo je mogoče obdelati, jo le pridno uporabite. Zgrabite svoje najljubše sadje in zelenjavo in uživajte, ko zori.

 

Prilagodite svoje recepte
Kuhajte si hrano, ki je sezonska, čeprav to pomeni, da boste nekatere jedi jedli le v določenih obdobjih leta.

 

Razmislite o zamrzovanju hrane
Če želite v sezonskih živilih uživati dlje, kupite malo večje količine hrane in si naredite ozimnico. Na ta način boste jedli zdravo in okusno hrano, prav tako pa boste prihranili nekaj denarja.

 

Najboljša zelenjava

 

Rdeča pesa

V rdeči pesi je zelo malo nasičenih maščob in holesterola. Je dober vir vlaknin, vitamina C, magnezija in kalija. Prav tako je odličen vir folne kisline in mangana. Običajno se je kot priloga k glavni jedi.

 

Brokoli

Vsebuje zelo malo nasičenih maščob in holesterola. Je dober vir beljakovin, vitamina E, tiamina, riboflavinov, pantotenske kisline, kalcija, železa, magnezija in fosforja. Prav tako ima veliko vlaknin, vitamina A, C, K, B6, kalija in mangana.

 

Brstični ohrovt

Vsebuje malo nasičenih maščob in ima zelo malo holesterola. Je dober vir tiamina, riboflavina, železa, magnezija, fosforja in bakra. Ima veliko vlaknin, vitamina C, A, C, B6, folne kisline, kalija in mangana.

 

Zelje

Vsebuje zelo malo nasičenih maščob in holesterola. Je dober vir tiamina, kalcija, železa, magnezija, fosforja, kalija, odličen vir vlaknin, vitamina C, K, B6, folne kisline in mangana. Iz zelja si lahko ustvarimo raznolike jedi, prav tako ga lahko hranimo v ozimnici in ga uživamo skozi celo leto.

 

Repa

Vsebuje zelo malo nasičenih maščob in holesterola. Je dober vir vitamina B6, kalcija, fosforja in mangana ter odličen vir prehranskih vlaknin, vitamina C in kalija. Je zelo okusna in hranljiva hrana, ki se prileže v mrzlih zimskih dneh.

 

Cvetača

Vsebuje zelo malo nasičenih maščob in holesterola. Je dober vir beljakovin, riboflavina, niacina, magnezija in fosforja ter odličen vir prehranskih vlaken, vitamina C, K, B6, folne kisline, kalija in mangana.

 

Buče

Vsebujejo zelo malo nasičenih maščob, holesterola in soli. So dober vir vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kisline, kalcija in magnezija. Je odličen vir vitamina A, C, kalija in mangana.

 

Najboljši plodovi

 

Slive

Vsebujejo zelo malo nasičenih maščob, holesterola in sladkorja. So dober vir prehranskih vlaknin, vitaminov A in K in so odličen vir vitamina C.

 

Grozdje

Vsebuje zelo malo holesterola in nasičenih maščob. Je dober vir vitaminov C in K. Je okusno, hranljivo in v svoji sezoni zelo dostopno sadje.

 

Pomaranče

Vsebujejo zelo malo nasičenih maščob, holesterola in sladkorja. So dober vir vitaminov, folne kisline in kalija. Je odličen vir prehranskih vlaken in vitamina C.

 

Hruške

Vsebujejo zelo malo nasičenih maščob in holesterola. So dober vir vitamina C in prehranskih vlaknin. Hruške so odlične za izdelavo sladic in se zelo dobro ujamejo z ingverjem.

 

Jabolka

Vsebujejo malo nasičenih maščob, holesterola in sladkorja. So dober vir prehranskih vlaknin in vitamina C.

 

Kutina

Vsebuje zelo malo nasičenih maščob, holesterola in sladkorja. Je dober vir prehrambenih vlaknin in bakra ter je odličen vir vitamina C. Kutina je zelo priljubljen sadež pri izdelavi kompotov in džemov.

 

Brusnice

Vsebujejo zelo malo nasičenih maščob, holesterola in sladkorja. So dober vir vitaminov A in K ter odličen vir prehranskih vlaknin, vitamina C in mangana.

 

Več o vitaminih si lahko preberete tukaj >

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…