Recepti z osnovo bučnega pireja

Pikantni bučni humus

 

Sestavine za 6 obrokov

1 pločevinko kuhane čičerike, odcedimo in speremo
1 skodelica bučnega pireja
2 žlici oljčnega olja
2 stroka mletega česna
sol, po okusu
½ čajne žličke paprike
½ čajne žličke svežega rožmarina
¼ skodelice limoninega soka
Pita kruh

 

Priprava

Zmešajte čičeriko, bučni pire, oljčno olje, česen, sol, papriko, rožmarin in limonin sok. Miksajte s paličnim mešalnikom toliko časa, da dobite gladko zmes. Po potrebi dodajte oljčno olje ali vodo, da dobite željeno zmes.
Postrezite s čipsom ali pita kruhom
Uživajte!


Bučno arašidovo maslo

 

Sestavine za 12 obrokov

2 skodelice arašidovega masla
1 skodelica bučnega pireja
½ skodelice kokosovega olja
¼ skodelice javorjevega sirupa
2 žlički ekstrakta vanilije
¼ čajne žličke cimeta
¼ čajna žlička muškatnega oreščka
¼ čajne žličke morske soli

 

Priprava

V posodi na srednjem ognju združite arašidovo maslo, bučni pire, kokosovo olje, javorjev sirup, izvleček vanilije ter ostale začimbe. Na koncu zmesi dodajte še sol. Premešajte, dokler zmes ni gladka.

Zmes porazdelite na pekač, ki ste ga predhodno prekrili s peki papirjem in enakomerno izravnajte.
Potresite z morsko soljo za okras (neobvezno), pokrijte in dajte v zmrzovalnik za vsaj 2 uri, nato pa prestavite v hladilnik za shranjevanje.
Narežite na kvadrate. Postrezite ohlajeno.
Dober tek!

 

Testenine z bučkami in žajbljem

 

Sestavine za 4 obroke

1 žlica kuhinjskega olja
½ čebule (narežemo na majhne koščke)
2 stroka mletega česna
½ čajna žličke sladke paprike
½ čajne žličke posušenega žajblja
1 ½ skodelice mandljevega mleka
250 g bučnega pireja
sol, poper
¼ čajna žlička muškatnega oreščka
1 zavitek polnozrnatih testenin

 

Priprava

V posodi na srednjem ognju zmešajte olje, čebulo, česen, sladko papriko in posušen žajbelj ter pražite, dokler čebula ne postekleni.
Dodajte mandljevo mleko, bučo, sol, poper in muškatni orešček. Kuhajte toliko časa, da dobite gladko zmes. Omako prelijte čez kuhane testenine in premešajte.
Dober tek!


Bučna kava

 

Sestavine za 2 skodelici

1 skodelica kave
1 skodelico mandljevega mleka
2 žlici bučnega pireja
2 žlici javorjevega sirupa ali sladilo po izbiri
¼ čajne žličke ekstrakta vanilije
¼ čajne žličke cimeta
¼ čajna žlička muškatnega oreščka
Smetana za stepanje

 

Priprava

Zmešajte vse sestavine v kozici za kuhanje kave in mešajte, dokler zmes ne zavre.
Bučno kavo postrezite vročo ali s kocko ledu.
Po vrhu lahko po želji dodate še stepeno smetano.
Na zdravje!

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…