Nasveti, zaradi katerih boste vzljubili pomaranče!

Pomaranča okrepi imunski sistem in izboljšuje razpoloženje. Verjetno vsi uživate v tem okusnem a hkrati zdravem sadju. Pomaranče so zelo priljubljene tudi med športniki saj hitro povečajo raven energije. Pomaranči bi lahko rekli tudi vitaminska bomba, saj slovi kot najbolj zdrav sadež, ki nam je na voljo v zimskem času. Je močan antioksidant, znižuje visok krvni tlak in raven holesterola v krvi ter deluje protivnetno. Poleg tega upočasnjuje staranje, krepi delovanje pljuč in jeter ter skrbi za razstrupljanje telesa. Deluje protialergijsko in protivirusno ter ščiti pred srčno-žilnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka, zlasti pred rakom debelega črevesa.

Rak
Pomaranča vsebuje spojine, za katere je bilo dokazano, da pomagajo preprečevati različne vrste raka, zlasti kožnega raka, raka na pljučih, prsih, želodcu in raka debelega črevesa. Prav tako so odkrili, da lahko redno uživanje pomaranč zmanjša tveganje za nastanek raka na jetrih. To naj bi bila posledica visoke vsebnosti vitamina A.

Bolezni ledvic

Dnevna uporaba pomarančnega soka pomaga preprečevati bolezni ledvic in zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Pomarančni sok pijte v zmernih količinah. Visoka vsebnost sladkorja namreč lahko povzroči nastanek zobne gnilobe, kislina pa lahko škoduje notranjim prebavnim organom.

Holesterol
Ker pomaranče vsebujejo topna vlakna, bo redna poraba sadeža uravnala celotno raven holesterola v krvi.

Srce
Pomaranča je odličen vir kalija – minerala potrebnega za uravnavanje srčnega ritma. Ko je nivo kalija prenizek, se poveča nevarnost nepravilnega srčnega ritma, znanega kot aritmija.

Splošno zdravje
Pomaranče so tudi odličen vir vitamina C, ki pomaga zaščititi in nevtralizirati škodo, ki jo povzročijo prosti radikali. Prosti radikali povečujejo tveganje za nastanek raka in bolezni srca.

Virusne okužbe
Študije so pokazale, da pomaranče ščitijo pred virusnimi okužbami, a tudi pospešijo zdravljenje.

Zaprtje

Pomaranča je polna prehranskih vlaknin, ki spodbujajo delovanje prebavnega sistema, uravnavajo nivo želodčne kisline in pomaga preprečevati zaprtje.
Ker so pred nami hladnejši dnevi, je ravno pravšnji čas, da pričnemo z uživanjem pomaranč.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…