Kobilje mleko - eliksir za večno mladost in lepoto

Pravijo, da dober glas seže v deveto vas. Je do vaših ušes že prišla katera od zgodb o čudežnih učinkih kobiljega mleka? Mogoče sploh še niste vedeli, da se tudi kobile molze, gotovo pa ste že slišali za slavno Kleopatro. Pa veste, da se je kopala v kobiljem mleku? Mnogi njeno lepoto, s katero je znala očarati slednjega moškega, pripisujejo prav kopelim iz kobiljega mleka.

Dr. Manca Knap Potočnik
Nikakor pa ni bila edina, ki je poznala in uživala v kobiljem mleku. Na Kitajskem so mleko uporabljali že pred več kot 3.000 leti in mu nadeli ime »božanski nektar«. Znan starogrški zgodovinar Herodot je za kobilje mleko napisal »Nutrit, robetat, alretat«, kar pomeni » Hrani, krepi in daje svežo energijo«. Učinki kobiljega mleka so očarali tudi Leva Nikolajeviča Tolstoja, ki je zapisal »Kobilje mleko krepi telo in spodžiga duha«. V sodobni zgodovini so Rusi prvi uporabljali kobilje mleko v zdravstvene namene. Prvi sanatorij s terapijami s kobiljim mlekom je bil ustanovljen leta 1858 v Samari. Poleg tega, da so ga že davno spoznali za zdravilo in krepitev libida, je iz zgodovinskih zapisov mogoče zaslediti tudi druge neverjetne učinke. Po kemijski sestavi je najbližje materinemu mleku, zato so ga v prvi polovici 19. stoletja uporabljali za prehrano nedonošenčkov in bolnih otrok. V času vojn in lakot je predstavljal glavno hrano dojenčkom, z njim pa so sredi 20. stoletja zaustavili tudi epidemijo driske na Finskem.

Najbolj vpadljive posebnost kobiljega mleka so nizka vsebnost maščob, večji delež nenasičenih in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, sladkast okus in snežno bela barva. Kljub nizki vsebnosti maščob, teh je v mleku le okoli 1 %, ima to mleko visoko hranilno vrednost. Za njegov sladkast okus je odgovorna velika količina laktoze, ki je po sestavi drugačna kot v mleku prežvekovalcev (krav, ovc in koz). Taka oblika mlečnih sladkorjev predstavlja hrano koristnim mikroorganizmom v črevesju, kar ima za posledico krepitev imunskega sistema. Posebnost kobiljega mleka je tudi ta, da se ne sesiri. Tako iz njega ni mogoče izdelati skute ali sira. Pri prebavi v človeškem organizmu ta lastnost omogoča lažjo in hitrejšo prebavo.
V zadnjem obdobju zgodovinske navedbe in zapise podpirajo še znanstvene raziskave. Iz različnih koncev sveta odmevajo zgodbe, ki jemljejo dih. Poleg krepitve imunskega sistema in spolne moči, pozitivne učinke sporočajo oboleli za multiplo sklerozo, Parkinsonovo boleznijo, bronhitisom, želodčno kislino, Kronovo boleznijo, oslovskim kašljem, dermatitisom, cirozo jeter, migreno, različnimi rakavimi obolenji itd. Na kratko lahko rečemo, da kobilje mleko pomaga oz. izboljša kakovost življenja pri različnih avtoimunih boleznih. Kobilje mleko sicer ni zdravilo, še vedno je to le živilo, ki pa, preverjeno skozi zgodovino, pomaga pri različnih boleznih. In kar je najpomembnejše, nima stranskih učinkov.

Glede na zgodovinska dejstva torej kobilje mleko na našem tržišču ni modna muha, le uspelo mu je prestopiti tudi našo mejo. Njegov sloves se širi počasi, od ust do ust. Res da se vam mogoče sliši nenavadno in neverjetno, vendar deluje. Le priložnost mu morate dati. Si drznete?

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…