Katera hrana nas lahko obvaruje pred prehladi?

Ko se začne sezona prehlada in gripe, si vsi prizadevamo okrepiti naš imunski sistem z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki nam pridejo pod roke. Sprejmemo vse preventivne ukrepe, si pogosteje umivamo roke, pijemo več tekočine in se ne družimo s prehlajenimi ljudmi. Vendar se kljub temu zdi skoraj nemogoče, da bi se izognili prehladu. Ugotavljamo, da je večina odraslih prehlajenih vsaj 2 do 3 krat letno. Čeprav se je včasih nemogoče izogniti prehladu, pa lahko s pravilno prehrano skrajšamo vsaj trajanje prehlada.

Sadje in zelenjava sta najboljša izbira, saj vsebujeta vitamine in minerale, ki krepijo imunski sistem in skrajšajo čas prehlada. V času prehlada težko skrbimo za zdravo prehrano, zato nutricionisti priporočajo, da preventivno pripravite in napolnite hladilnik s kvalitetno hrano.

Juha
Skoraj ni boljše hrane od juhe, ki nas dobro pogreje v mrzlih, zimskih dneh. Če ste izbrali juho iz pločevinke ali vrečke, poskrbite, da juha ne vsebuje preveč natrija in ima vsaj nekaj vlaknin. Piščančja juha je tako ena izmed najboljših možnosti, saj ima takšna juha protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo simptome okužbe zgornjih dihal.

Zdravilna zelišča in začimbe
Zelišča in začimbe se že dolgo uporabljajo kot naravna zdravila. Česen in kurkuma sta odlični za krepitev imunskega sistema in za boj proti mikrobom, ki napadajo naše telo, ko smo bolni. Česen vsebuje alicin - spojino, ki proizvaja antioksidante. Le-ti se nato borijo proti bakterijam, virusom in glivam. Redno uživanje česna stimulira prekrvavitev, pospešuje pretok krvi, znižuje pritisk, topi maščobe v krvi in ščiti pred boleznimi srca.

Agrumi
Ko ste prehlajeni, poskusite jesti hrano, bogato z vitaminom C, kot sta pomaranča in kivi. Vitamina C naše telo ni sposobno proizvesti samo, zato mu ga moramo stalno zagotavljati s primerno izbiro prehrane. Ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, ni pa dokazov, da bi dodajanje večjih količin vitamina C takoj po začetku prehlada zmanjšalo resnost in trajanje prehlada.

Sladki krompir
Sladki krompir je bogat z vitaminom B6, je odličen vir vitamina C, vsebuje pa tudi vitamin D. V sladkem krompirju najdemo tudi kar nekaj železa, je pa tudi odličen vir magnezija, minerala, ki pomirja in sprošča. Sladkorji v sladkem krompirju se počasi sproščajo v krvni obtok ter skrbijo za enakomeren dotok energije, tako da je poleg vitaminov in mineralov tudi zdrav in okusen obrok.

Oreščki
Plodovi oreščkov so bogati z antioksidanti, ki krepijo imunski sistem. Vsebujejo veliko vitamina E, ki ima vlogo antioksidanta, kar pomeni, da ščiti celice pred oksidativnim stresom, ki predstavljajo tveganje za razvoj različnih obolenj, predvsem srčno-žilnih bolezni. Prav tako so oreščki odličen vir polinenasičenih maščobnih kislin, ki pomagajo uravnavati imunski sistem. Tudi polinenasičene maščobne kisline so potrebne za pravilno delovanje telesa, vendar jih naše telo ni sposobno proizvajati samo. Zato moramo zaužiti živila, kot so oreščki, losos, skuše, sardele, lanena semena in orehi.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…