Prednosti liposomalnih prehranskih dopolnil pred klasičnimi


Pospešen življenjski ritem nam onemogoča uživanje rednih obrokov in dovolj počitka. Pri tem ne pomislimo, da stres in neustrezen vnos hranil trošita rezerve v našem telesu, kar lahko vodi do bolezni ali celo prezgodnje smrti. Da nadomestimo pomanjkanje vitaminov in mineralov, je danes neizogibno, da posežemo po prehranskih dopolnilih, ki pa morajo biti seveda kvalitetna in učinkovita.

Maja Marcen

Na trgu je prisotnih vse več prehranskih dopolnil, med katerimi se težko odločimo katera so res tista, ki nam bodo odgovarjala in pomagala. Na tržišču so nova dopolnila, imenovana liposomalna prehranska dopolnila. Od običajnih prehranskih dopolnil se ta razlikujejo v tem, da imajo aktivne sestavine kapsulirane v mehurčkih imenovanih liposomi, s pomočjo katerih je absorpcija samih sestavin v telo boljša.
Liposomi so mikroskopske maščobne kroglice v velikosti preseka človeškega lasu in so zgrajeni iz fosfolipidov, v katerih se skriva vsebina v obliki hranila. Ti mehurčki se lahko napolnijo s snovmi (vitamin C, vitamin B12 vitamin D, Kurkumin, Q10 ... ) ali z zdravili. Liposomi imajo zmožnost prenašanja v vodi ali maščobi topne snovi, zaradi česar so idealen sistem za njihov prenos. Molekulska struktura stene liposoma je zelo podobna strukturi celične membrane. Glavne sestavine membrane liposoma so fosfolipidi in holesterol. Skupaj z glikolipidi in holesterolom so poglavitni gradniki celičnih membran. Liposomi se absorbirajo tako, da se preprosto zlijejo s človeško celico, ker imajo zunanjo plast (membrano), sestavljeno iz enakih fosfolipidov, kot je sestavljena celična membrana. Ko se liposom in celica dotakneta drug drugega, se združita skupaj kot dva milna mehurčka. Vsebina obeh mehurčkov se zmeša in tako se aktivne sestavine iz liposoma neposredno dostavijo v samo celico.
Liposomska absorpcija se zelo razlikuje od črevesne absorpcije. Večina hranil in zdravil ima prevelike molekule, da bi se lahko direktno absorbirale. Najobičajnejša pot absorbiranja hranil poteka tako, da se molekule hranil razgradijo na velikost, ki omogoča, da spolzijo med celičnimi stenami želodca in črevesja ter vstopijo v krvni obtok. Jetra in drugi organi te molekule nato zopet sestavijo. Liposomska absorpcija je popolnoma drugačna, saj sestavine liposomov vstopajo v celice neposredno in v nespremenjeni obliki. Primer absorpcije C vitamina. Maščobni plašč liposoma, ščiti vitamin C pred neposrednim stikom z želodčnimi in črevesnimi encimi. Ta zaščita preprečuje stranske prebavne učinke askorbinske kisline (vitamin C). Liposomi se običajno uporabljajo za molekule in hranila, ki se zelo težko absorbirajo. Čeprav se vitamin C zlahka absorbira, je glavna prednost liposomalnega vitamina C ta, da preprečuje prebavne motnje. Njegova absorpcija v celice je neprimerljivo višja (do 93% , pri običajnem je absorbcija 19 %), njegov priporočen dnevni odmerek je 1000 mg.

Tako so prednosti liposomalnega prehranskega dopolnila:
- boljša absorpcija aktivnih sestavin v celico (do 93%),
- preprečuje prebavne motnje,
- ima boljšo biološko razpoložljivost,
- ščiti aktivne sestavine pred razgradnjo.

Liposomalni sistem ima mnoge prednosti pred klasičnim, vendar je potrebno taka dopolnila uživati z dodatno mero previdnosti in po navodilih proizvajalca, saj hranila dostavimo celici direktno.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…