Hrana – zdravilo, krepčilo, hranilo

 

Biljana Dušić, zdravnica in svetovalka ajurvedske medicine, predsednica Slovenskega združenja za Chenjiagou taijiquan

Z veliko skrbjo in mislijo, da je vsak posameznik odgovoren za svoje zdravje in dobro počutje, smo v Cankarjevem domu od 2. do 4 februarja 2018 zasnovali četrti Festival celostnega zdravja. Verjamemo, da vede, stare tisočletja prinašajo številna koristna spoznanja tudi za naš čas in svet. Odgovore smo poiskali v tradicionalni kitajski in indijski (ajurvedska) medicina ter sicer novejši evropski homeopatiji, ki ima svoje korenine že v stari Grčiji in Hipokratu.

V sodelovanju z akademsko izobraženimi strokovnjaki, zdravniki, farmacevti in biologi vsako leto zasnujemo tridnevni festival s predavanji, okroglimi mizami, delavnicami , odprtim odrom in prodajno razstavo. V letu 2018, na četrtem festivalu, bomo spregovorili tudi o pomenu hrane kot o hranilu, ki izgrajuje telo; kot zdravilo, ki telo (in duha) vrača v ravnovesje; kot krepčilo, ki poživlja in vitalizira ... in še bi lahko naštevali.

Živila - pridelana in pridobljena ljubeče, spoštljivo, brez kemikalij, vzgajana v skladu z njihovo temeljno naravo - niso le mrtev skupek kemičnih snovi, ki jih v laboratoriju lahko analiziramo, izdvojimo, razdružimo, naštejemo ..., ampak zavesten sistem brezštevilnih molekul, ki svoje kvalitete, hranilno in zdravilno moč črpa iz svoje lastne narave, iz kvalitete in količine sončne svetlobe, ki jo je vgradil v organsko substanco, iz neštetih inteligentnih kombinacij sodelovanja med svojimi molekulami in celicami. In ne le iz izmerjenih količin katerekoli posamezne sestavine.

Zdravilna in hranilna moč rastline izhaja iz nemerljive, a izkustveno dokazljive, moči popolno uglašene celote rastline - predvsem iz kvalitete in fleksibilnosti njenih molekularnih vezi, in iz njene zmožnosti da ustrezno vsrka sončno svetlobo, in jo spremeni v kvalitetno in potentno organsko materijo.

V indijski tradicionalni medicini, ajurvedi - ki na življenje gleda z brezčasno modrostjo, in prepoznava njegov vir v nematerialnem, subtilnem - se hrana obravnava energijsko, zasledujoč okuse in okoliščine, v katerih je rastlina (ali žival, v primeru tistih, ki uživajo meso) rastla. Rastišče, na katerem je rastlina rastla, ali okoliščine v katerih je žival živela, namreč lahko zelo spremenijo energijske lastnosti in hranilni potencial živila.

Glede na individualno konstitucijo, ki v nas poudarja le določene elemente, telesu (ali duševnosti) lahko primanjkuje kakšen od elementov.

V ajurvedi se z ustrezno prehrano za vsako od konstitucij telesa (ali za določeno bolezensko stanje) nadomeščajo manjkajoči elementi, in ne le posamične substance, oz. mikroelementi, minerali, vitamini, hranila. S tem se telesu povrne optimalno razmerje delujočih elementov, in se ga tako usposobi, da iz pestrega nabora dovoljene hrane, selektivno in v harmoniji z lastno inteligenco, lahko v zadostni količini vzame ravno tisto, kar ta trenutek najbolj potrebuje. Ajurvedsko prepoznavanje okusov hrane, kot nosilcev petih velikih elementov cilja torej ne le na to, da telesu povrne manjkajoče snov(i), ampak (še bolj pomembno!), da telesu ponovno vrne sposobnost, da to snov(i) absorbira iz hrane, ki jo uživa. Dodajanje telesu manjkajoče substance namreč ne daje rezultatov, če je telo izgubilo sposobnost, da prav to vrsto snovi učinkovito absorbira iz prebavil v kri.

Za zaključek le še to: razumevanje prehrane kot načina da se v telesu vzdržuje zaželeno ravnotežje velikih elementov je eden osnovnih razlogov, zakaj ajurvedska kuhinja vztraja na začimbah in zakaj pri zdravem človeku vsak obrok mora vsebovati (seveda v različnih razmerjih, ki jih narekuje posameznikova individualna konstitucija) vseh pet elementov.

Podrobneje o temah, programu, dogajanju in vstopninah na: www.festival-celostnegazdravja.si

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…