Dobre surovine so garancija za uspeh



Že ob vstopu v simpatično prodajalnico Polonine sladke skrivnosti v središču knežjega mesta obiskovalec začuti, da je prostor napolnjen s pozitivno energijo. Prevzame nas topel občutek domačnosti, povsem drugače kot v velikih, pustih trgovinah brez duše ... Za prodajnim pultom nas pričaka nasmejana Polona Krajnc Hegediš, ki jo mnogi kličejo kar Popsica ali Popsi, in sicer zaradi njenih izvrstnih cakepopsov – sladkih dobrot, ki jim po domače rečemo tortica na palčki.
Sara Sočan
Do slaščičarske dejavnosti je njo in njenega moža pripeljala usoda. Naključno, po spletu okoliščin sta zajadrala v svet slastnih dobrot. »Bilo je obdobje, ko sva bila oba brezposelna, prebijala sva se iz dneva v dan z mislijo, da slabše že ne more biti. Spopadala sem se tudi z boreliozo, izjemno zahrbtno boleznijo, ki me je za dlje časa prikovala na posteljo. Imela sem veliko časa za razmišljanje o tem, kako dalje, kaj bi rada počela, kako bi nadaljevala, obrnila nov list življenja ... Zaradi slabega zdravstvenega stanja, utrujenosti in slabih dni sem precej časa prebila na kavču, pred tv ekranom in gledala kuharske oddaje. Nekega dne pa se mi je med gledanjem kot strela z jasnega utrnila misel: zakaj ne bi sama poskusila narediti torte na palčki? Vstala sem in začela delati,« pripoveduje Polona. Naredila je prvo, pa drugo, nato vedno več, vse so bile čedalje bolj izpopolnjene, vse bolj popolne. »Vsem sem jih dajala, da so jih poizkusili in komentirali. Upoštevala sem vsak nasvet, precizno opazovala odzive in šele po pol leta je nastala tista prava, zmagovalna receptura.« Prilagodila sta velikost, raziskala trg, registrirala dejavnost in pričela z delom.
Nad pisanimi, živahnimi, okusnimi popsi so še posebej navdušeni otroci, zato sta poiskala lokacije, kjer se najpogosteje zadržujejo mamice z otroki, kot je v CityCentru, pri Mišku Knjižku, MCC Kavarni ... »Sprva so nama v Gimnaziji Celje Center dovolili uporabo njihove kuhinje, kjer sva delala in se učila v popoldanskih in nočnih urah. Ker nihče od naju nima slaščičarske izobrazbe, sva se morala toliko bolj potruditi, raziskovati, poskušati in se učiti na napakah, da sva ustvarila tisto, kar sva si zamislila. Znanje sva ves čas nadgrajevala, osredotočila sva se na odzive ljudi in upoštevala njihove komentarje, nato pa le pilila finese.« Izkazalo se je, da je njen mož naravni talent, saj mu gre peka tort, okraševanje, ustvarjanje in izdelovanje še kako zelo dobro od rok. Slaščičarski tandem so kmalu poznali malodane vsi ljubitelji sladkih dobrot in kmalu sta odprla svojo prodajalnico. Sredstev za oglaševanje in promocijo praktično nista potrebovala, saj so dober sloves širile zadovoljne stranke, od ust do ust. Tako je še danes. »To je daleč najboljša reklama, ki nama daje dokaz, da delava dobro in da sva na pravi poti.«
Poigravanje z okusi
Pri svojem delu sta osredotočena ne le na čudovit videz končnega izdelka in estetsko komponento, temveč na prvo mesto postavljata kvalitetne sestavine. »Predvsem piškote delava po recepturah moje babice in mame, a s to razliko, da dodajava manj sladkorja. Ne bojiva se kombinirati okusov, se igrati s sestavinami in odkrivati presenetljive kombinacije. Predvem želiva biti drugačna od ostalih, želiva izstopiti iz začrtanih okvirjev in ponuditi več kot zgolj klasične okuse. Tako pri nama nastane veliko tort iz manga, papaje, kivija, pasijonke ... Tudi sladoledi, ki jim sploh ne dodajamo sladkorjev, so precej eksotični in nad njimi je vse več navdušenja.«
Sestavine so vedno sveže, sezonske, zato je Polona zvezda stalnica na celjski tržnici. Od lokalnih pridelovalcev kupuje vse tisto, kar potrebuje. »Včasih me kdo v mesecu marcu sprašuje, zakaj nimam jagodnega sladoleda. Dokler jih ne bo na lokalni tržnici in dokler ne bodo toliko sladke, da nama ne bo potrebno dodajati sladkorja, jih enostavno v najini prodajalnici ne bo.«
Izdelki, ki se skrivajo pod blagovno znamko Polonine sladke skrivnosti so vse tisto, o čemer sanja najbolj zahteven sladokusec. Dodana vrednost je ljubezen, s katero so narejeni in to se tudi občuti v vsakem grižljaju. Ob pokušanju dobrot človek mrmra od užitka. In čeprav sta zakonca dosegla že ogromno uspeha, da o prepoznavnosti niti ne govorimo, še imata željo po izpopolnjevanju in morda širitvi proizvodnje. »Ampak greva korak po koraku. Vse kar želiva je, da ob tem še naprej uživava ter da bi bil posel še tako obvladljiv, da bi lako ohranila pristen stik s strankami.«

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…