Včasih hrana siromakov, danes super živilo


O rožiču se ne govori pogosto, a se mu dela krivica. Vsebuje namreč zdravilna hranila, in čeprav imajo plodovi sladkoben okus, so njegovi sladkorji neškodljivi. Ravno zato se odlično obnese kot alternativa čokoladi.
Veronika Bilban
Dobro, a bolj zdravo od čokolade
Zrele in posušene stroke je namreč mogoče zmleti v rožičevo prah, ki je po teksturi in okusu podobna kakavu v prahu. V slednjem so snovi, ki se imenujejo oksalati, ki lahko ovirajo absorpcijo kalcija v krvni obtok, rožič pa brez njega. To pa še ni vse. Rožič v nasprotju s čokoladnimi izdelki ne vsebuje kofeina, prav tako je brez alkaloida teobromina (nevrotoksina), ki deluje kot stimulant.
Rožič se ponaša z bogatim okusom, vsebnostjo vitamina A, B, D in E, vlaknin in kalcija. Še posebej slednjega s hrano v naš organizem ne vnesemo dovolj. Ne vsebuje niti holesterola, z njegovim uživanjem pa poskrbimo, da se nivo slabega holesterola v telesu zniža. Rožičev prah namreč vsebuje polifenole, ki se vežejo na holesterol v želodcu in pomagajo iti skozi naš organizem.
Dejstvo je, da ima rožič mnogo blagodejnih učinkov na zdravje. Strokovnjaki zatrjujejo, da krepi imunski sistem, saj vsebuje antivirusne in antibakterijske snovi. Zaradi vsebnosti taninov pospešuje prebavo in skrbi za normalno delovanje prebavnega sistema, zmanjša tveganje za nastanek diabetesa. Je tudi odličen vir selena, ki nam pomaga ohranjati zdravo ščitnico ter kalcija, ki skrbi za naše zdrave kosti.
Za zdravje in lepoto
Na rožiče se v Sloveniji spom­nimo šele pred miklavževim, ko se pojavijo na policah trgovin, nekaj zimzelenih dreves rožičevcev lahko najdemo na slovenski obali, a jih je več v toplejših, južnejših krajih, še posebej v Španiji, na Cipru in Malti, tudi na hrvaških otokih. Nanje se pogosto spomnimo ravno v tem letnem času, na začetku decembra, ko jih lahko opazimo na trgovskih policah. Razmislite, morda boste letos svojim gostom ponudili rožičevo potico, rožičevo pecivo, nekateri pripravljajo tudi rožičevo marmelado in rožičevo žganje ...
Včasih so rožiči veljali za hrano siromakov, dandanes pa so pridobili na svoji vrednosti. Še posebej priljubljena je rožičeva moka, ki je brezglutenska in ima vse več navdušencev. Marsikdo jih uvršča na seznam super živil, saj ta rastlina ne pripomore le k boljšemu zdravju, temveč skrbi tudi za ohranjanje naše lepote. Vitamin E pomaga okrepiti lase in skrbi za lepo in zdravo kožo. Z njim se je mogoče boriti proti celo gubicam, saj sestavine v njem upočasnjujejo procese staranja.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…