Kaj se o kuhinji lahko naučimo od Italijanov?

Sophia Loren naj bi nekoč dejala: »Vse, kar vidite, dolgujem špagetom!« Ali je to res, ali ne, ne vemo, ampak taka izjava kaže, da marsikdo občuduje italijansko kuhinjo in njihov odnos do hrane. Italijani vedo, kako uživati v hrani, pripravljajo jo z ljubeznijo ter zelo dobro vedo, kako jesti okusno in kakovostno. S tako življenjsko filozofijo nimajo težav s kilogrami in so, kot kažejo raziskave, srečnejši. In kje leži njihova skrivnost?

 

Lokalno in sezonsko

V nenehni tekmi s časom, v kateri večinoma izgubljamo, je zelo lahko lokalno tržnico zamenjati s hitrimi in velikimi supermarketi. Prav v takih trenutkih se je treba spomniti, da mora biti prehrana užitek, ne pa zgolj obveza, ki zahteva hitro rešitev. To je pravo bogastvo in privilegij, ki ju na srečo v tem delu sveta še vedno imamo in bi ju morali izkoriščati bolj pametno. Sobotno dopoldne namenite obisku tržnice in pri preverjenih branjevcih kupite sezonsko sadje in zelenjavo.

Obrok je užitek

Kolikokrat ste se znašli v situaciji, da ste spotoma nekaj na hitro pojedli? Zagotovo velikokrat, enako kot večina ljudi dandanes. Italijani zelo dobro vedo, da je treba v hrani uživati. Zanje obrok pomeni uživanje v vsakem zalogaju, počasi in mirno, kar je odlična navada, ki jo lahko prenesete v svoje življenje.

Kuhinja naj bo enostavna!

Vsak pravi Italijan vam bo povedal, da so najboljše jedi vedno preproste. Pri tem pa morajo biti sestavine kvalitetne in tako celotna jed pride do izraza. Za kakšno jed bodo porabili zgolj 10 minut, vi pa boste polizali prste in si jo zapomnili do konca življenja. Italijani se zavedajo, da jedi ne bi smele biti zapletene, skrivnost je v kvaliteti, ne kvantiteti.

Deviško olivno olje vedno in povsod

Tako kot vsi Primorci, tudi Italijani izjemno cenijo svoje olivno olje. Gre za eno bolj prepoznanih sestavin italijanske kuhinje, ki je tudi zdravo. Bogato je z antioksidanti, vitaminom E in zdravimi maščobami.

Kozarec dobrega vina in dobra druščina

Ni treba posebej poudarjati, zakaj je hrana, ki jo jemo v dobri družbi, še bolj okusna. Zraven se seveda prileže kozarec vrhunskega vina, ki naj dopolnjuje jedi. Priporočamo vina iz Vinske kleti Zlati grič. Dvignite kozarec v zrak in nazdravite tisti stari italijanski – la vita è bella!

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…