Skrivnosti žlahtne kapljice

Skrivnosti žlahtne kapljice
Vino
PETER MOTNIK
Zanimivosti o zdravilni žlahtni kapljici:
Deset držav, v katerih proizvedejo največ vina so: Italija, Francija, Španija, Združene države Amerike, Argentina, Avstralija, Južna Afrika, Nemčija, Čile in Portugalska.
Pogosto zmotno mislimo, da se vsa vina izboljšujejo s staranjem. Toda kar 90 odstotkov vin naj bi zaužili v roku enega leta.
S staranjem bela vina pridobivajo barvo, medtem ko jo rdeča vina izgubljajo.
Ženske naj bi imele manj encimov v želodcu za prebavljanje vina od moških. Zato tudi hitreje postanejo opite.
Znano je, da ima vino, če seveda ne pretiravamo s količino, veliko pozitivnih vplivov na naš organizem. Še posebej rdeče vino je poznano po tem, da deluje dobro na srce, podaljšuje življenjsko dobo, nas varuje pred rakom in skrbi za boljše duševno zdravje.
Gojenje grozdja in pridelava vin naj bi se začelo v Mezopotamiji, v obalnih predelih Kaspijskega morja. Tisti čas so duhovščina in aristokrati uživali ob kozarcih vina, medtem ko so kmetje in ostali nižji sloji pili v večini medico in pivo.
Najstarejši zapiski o vinu kot zdravilu so omenjeni v zapiskih starih Egipčanov, pred 2200 leti pred našim štetjem. Ko je vino prišlo do Grkov, so ga ti popularizirali, postal je skoraj nepogrešljiv v literaturi, veri, medicini, mitologiji in na zabavah. Rimljani so iz njega naredili pravi posel in ga razširili po celotni Evropi, medtem ko so bili Španci tisti, ki so ga ponesli v svet.
Že Hipokrat je bil prepričan, da vino predstavlja pomemben del zdrave prehrane. Trdil je, da pozitivno vpliva na prebavo, da ga lahko uporabimo za dezificiranje ran, za zmanjševanje bolečin pri porodu in lajšanje diareje.
O pozitivnih učinkih vina na naše telo in počutje je bilo narejenih že precej raziskav. Nekatere so dokazale, da naj bi vino pomagalo zmanjševati tveganje za depresijo in preprečevati raka na debelem črevesju. Prav tako naj bi z žlahtno kapljico poskrbeli, da se počasneje staramo, z zmernim uživanjem vina naj bi preprečevali možnost za nastanek raka na prsih, poleg tega naj bi vino pomagalo pri demenci, nas celo varovalo pred škodljivimi UV žarki, zmanjševalo nevarnost slepote, pomagalo pri okrevanju po kapi, izboljšalo delovanje pljuč in preprečevalo raka na pljučih, zviševalo raven omega 3 maščobnih kislin, varovalo pred rakom na prostati, zaviralo sladkorno bolezen tipa 2 ...
Nikar ne pozabite! Čeprav je vino lahko zdravilno, lahko pretirano pitje vodi do depresije, duševnih bolezni, aritmije, kapi, hipertenzije, zamaščenih jeter, ciroze in vrsto drugih bolezni. Zato z uživanjem vina nikar ne pretiravajte!
Koliko vina je priporočljivo popiti na dan je odvisno od starosti, teže, spola, zdravstvenega stanja in genetike, poleg tega je odvisno, ali ga bo človek zaužil ob hrani ali na prazen želodec. Nekateri menijo, da je za ženske priporočljiv en kozarec (1,5 dcl) na dan, medtem ko za moške priporočajo dva kozarca na dan.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…