Kako učinkovito nad odvečne kilograme in holesterol?

Dandanes zelo pogosto zasledimo različne trende hujšanja, idealne diete, ki večinoma vodijo v začaran krog izgubljanja in pridobivanja telesne teže. Vse skupaj sploh ni tako zelo zapleteno, potrebno je le nekaj zdrave pameti, strokovne podlage in motivacije.

Kaja Perme, mag. inž. prehrane
Za določitev ustrezne prehrane, dopolnil in načina vadbe je potreben individualen pristop, saj ima vsak posameznik edinstvene genetske predispozicije, fiziologijo presnove in drugačne vplive iz okolja. Potrebna je zmernost in manjša pogostost uživanja tistih živil, ki so bolj bogata z energijo, torej maščobami in/ali sladkorjem. V prehrano vključimo čim več prehranskih vlaknin, ki stabilizirajo krvni sladkor, izboljšajo prebavo in zmanjšajo absorpcijo holesterola (glukomanan, trpotčeva semena, laneno seme ...), nenasičenih maščobnih kislin ter kvalitetnih beljakovin.
Pojavnost debelosti in sladkorne bolezni je veliko nižja v državah z visokim vnosom prehranske vlaknine. Vnos topne in netopne prehranske vlaknine je namreč v obratnem sorazmerju z deležem telesne maščobe in indeksa telesne mase (ITM).

Glukomanan
Je vodotopna vlaknina iz gomolja rastline Konjak (Amorphophallus konjac).
Prednosti uživanja glukomanana je kar nekaj.
• Vpliva na izgubo telesne teže: vnos glukomanana pred obrokom z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, zniža raven »hormona lakote« grelina.
• Zniža raven in nihanje krvnega sladkorja ter izboljša občutljivost na inzulin.
• Zniža raven holesterola v krvi, delno zaradi povečanega izločanja holesterola z blatom.
• Deluje kot prebiotik, odpravi zaprtost in izboljša črevesno peristaltiko.
• Zaradi sposobnosti vezanja z vodo poveča volumen tudi do 50-krat in vpliva na občutek sitosti in nasitno vrednost.
• Ob energijsko omejeni prehrani ter telesni aktivnosti lahko prispeva k zmanjšanju telesne teže.
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je potrdila pozitivne učinke glukomanana pri zmanjšanju telesne teže (ob zaužitju 3 g/dan) in uravnavanju holesterola (ob zaužitju 4 g /dan).

Trpotčeva semena
Vsebujejo topne vlaknine z veliko zmožnostjo nabrekanja.

• Znižujejo holesterol in nivo trigliceridov v krvi
• Za zdravo prebavo in črevesje.
• Koristen je ob kroničnem zaprtju in sindromu občutljivega črevesja.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…