Kar je za nekoga dobro, je lahko za drugega slabo

Prehranska alergija je nepravilen in pretiran odziv imunskega sistema v sluznici prebavnega trakta na določeno snov, ki mu pravimo alergen. V prehrani človeka je več tisoč beljakovinskih molekul, ki bi lahko sprožile alergijo, vendar skoraj 90 % vseh alergij povzročijo mleko, jajca, arašidi, drevesni oreščki, morske ribe, raki in školjke. Kadar niso vključeni imunski mehanizmi, gre za psevdoalergije, ki jih povzroča hrana z veliko histamina.

Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Probiotiki zmanjšujejo tveganje za nastanek alergij
Probiotiki nas spremljajo vse od rojstva, saj se z njimi okužimo pri porodu skozi porodni kanal. Otroci rojeni s carskim rezom, imajo večje tveganje za nastanek alergij, slabše razvit imunski sistem in manjši obseg črevesne mikrobiote.
V dvojni slepi študiji so pri 80 nosečnicah z alergijskimi težavami dokazali, da so imeli otroci mater, ki so uživale probiotike med nosečnostjo in dojenjem, 50 % manjšo verjetnost za razvoj atopičnega dermatitisa, kot otroci v kontrolni skupini. To pomeni, da so probiotiki prepolovili tveganje za razvoj atopičnega dermatitisa. Tveganje sicer še vedno obstaja, vendar je znatno manjše.
Ker ima večina alergikov na hrano prizadeto črevesno sluznico, je priporočljivo uživanje probiotikov, za zmanjšanje težav z alergijami na hrano.
Pri izbiri probiotikov je pomembno, da so prisotne žive bakterije, velikost populacije posameznega bakterijskega seva, minimalna količina bakterij, ki še ima zdravju koristne učinke in natančna vsebnost bakterij do konca roka obstojnosti.

Omega-3 maščobne kisline
Poleg drugih dejavnikov, je porušeno razmerje maščobnih kislin omega 3/6, v današnjem načinu prehrane, vzrok za tako veliko pojavnost alergij.
Zaradi protivnetnih funkcij in uravnavanja imunskega odziva, ki jih imajo maščobne kisline omega 3, je za nosečnice, doječe matere, pa tudi za vso drugo populacijo zelo pomembno, da se s pravilnim izborom živil čimbolj poveča razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6. Nosečnice, ki uživajo hrano bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, lahko preprečijo nastanek alergije pri še nerojenemu otroku, saj z uživanjem te hrane izboljšujejo svoj imunski sistem, posledično pa tudi imunski sistem otroka.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…