Železo in slabokrvnost

Slabokrvnost ali anemija je stanje zmanjšane sposobnosti krvi za prenos kisika do celic. Kisik se v pljučih veže na železo v hemoglobinu in potuje po telesu. Preskrba tkiv s kisikom je slabša, če je eritrocitov premalo, če so premajhni, krhki ali vsebujejo premalo hemoglobina. Razvoj slabokrvnosti je običajno postopen in ga zato težje prepoznamo. Pogosta je vrtoglavica, motnje koncentracije, zaspanost, utrujenost, hitra utrudljivost med telesno aktivnostjo, pospešen srčni utrip v mirovanju, glavoboli. Slabokrvnost je pozna posledica pomanjkanja železa. Izrazi se šele takrat, ko telo že izčrpa zaloge. Pomanjkanje železa je še vedno najpogostejša prehranska motnja.

Irena Horvat-Žnidaršič, doktorica medicinskih znanosti

Pogostost pomanjkanja železa med športno aktivnimi
Najnižje zaloge železa imajo vzdržljivostni športniki, še posebej tekači. S povečano intenzivnostjo in trajanjem telesnega napora se povečajo izgube železa. Najpomembnejši s športno aktivnostjo povezani mehanizmi, ki vodijo v izgubo železa, so hemoliza, hematurija, znojenje in krvavitve v prebavilih. Pomanjkanje zalog železa je pogostejše med ženskami kot med moškimi – kar 50-80 % športnic, predvsem gimnastičark in vzdržljivostnih tekačic, nosi tveganje za razvoj pomanjkanja zalog železa. Pri ženskah se železo dodatno izgublja še zaradi menstruacije, med katero izgubijo 30-40 mg krvi, kar predstavlja okrog 10-15 mg železa. Za športnike je pomembno, da preprečujejo pomanjkanje železa v organizmu, saj ne povzroča zgolj slabšega zdravstvenega stanja, pač pa tudi poslabšanje fizične zmogljivosti in športnih rezultatov.

Izgube železa je potrebno nadomestiti z vnosom železa z ustrezno prehrano in dodatki. Tipična zahodna prehrana v povprečju vsebuje le 6 mg železa na 1000 kcal, zato je biorazpoložljivost železa v prehrani toliko bolj pomembna. Da se pokrijejo potrebe po železu, je potrebno v prvi vrsti izbirati z železom bogata živila, nato pa s pravilno kombinacijo živil, ki jih v obroku zaužijemo skupaj, absorpcijo železa čim bolj povečati. Človeški organizem v povprečju iz prebavil absorbira le 6-12 % železa, ki ga zaužijemo s hrano. Temu primerno ga je zato potrebno zaužiti več, po priporočilih moški 10 mg, ženske pa 15 mg dnevno. Potrebe po železu so lahko pri športnikih 1.3-1.7 krat večje.

Neželeni učinki železovih preparatov
Pri vnosu železa z zdravili ali dopolnili se zelo pogosto pojavljajo neželeni učinki, kot so slabost, zaprtje in driska. Tradicionalni preparati železa v obliki soli (železov glukonat, železov sulfat, železov fumarat) v črevesju tvorijo proste radikale, ki dražijo občutljivo črevesno sluznico. Železo iz rastlinskih virov je znano po slabi biorazpoložljivosti zaradi fitinov, taninov in vlaknin, ki delujejo kot zaviralci absorbcije železa. Vendar je železo v rastlinah prisotno v obliki, ki ga celice črevesne sluznice v celoti absorbirajo in zato je manj škodljivih prostih radikalov in manj neželenih učinkov. Na voljo so inovativne oblike naravnega železa, kjer so snovi, ki zavirajo absorbcijo železa, odstranjene. Ti viri železa se bolje absorbirajo in imajo manj neželenih učinkov.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…