Železo in slabokrvnost

Slabokrvnost ali anemija je stanje zmanjšane sposobnosti krvi za prenos kisika do celic. Kisik se v pljučih veže na železo v hemoglobinu in potuje po telesu. Preskrba tkiv s kisikom je slabša, če je eritrocitov premalo, če so premajhni, krhki ali vsebujejo premalo hemoglobina. Razvoj slabokrvnosti je običajno postopen in ga zato težje prepoznamo. Pogosta je vrtoglavica, motnje koncentracije, zaspanost, utrujenost, hitra utrudljivost med telesno aktivnostjo, pospešen srčni utrip v mirovanju, glavoboli. Slabokrvnost je pozna posledica pomanjkanja železa. Izrazi se šele takrat, ko telo že izčrpa zaloge. Pomanjkanje železa je še vedno najpogostejša prehranska motnja.

Irena Horvat-Žnidaršič, doktorica medicinskih znanosti

Pogostost pomanjkanja železa med športno aktivnimi
Najnižje zaloge železa imajo vzdržljivostni športniki, še posebej tekači. S povečano intenzivnostjo in trajanjem telesnega napora se povečajo izgube železa. Najpomembnejši s športno aktivnostjo povezani mehanizmi, ki vodijo v izgubo železa, so hemoliza, hematurija, znojenje in krvavitve v prebavilih. Pomanjkanje zalog železa je pogostejše med ženskami kot med moškimi – kar 50-80 % športnic, predvsem gimnastičark in vzdržljivostnih tekačic, nosi tveganje za razvoj pomanjkanja zalog železa. Pri ženskah se železo dodatno izgublja še zaradi menstruacije, med katero izgubijo 30-40 mg krvi, kar predstavlja okrog 10-15 mg železa. Za športnike je pomembno, da preprečujejo pomanjkanje železa v organizmu, saj ne povzroča zgolj slabšega zdravstvenega stanja, pač pa tudi poslabšanje fizične zmogljivosti in športnih rezultatov.

Izgube železa je potrebno nadomestiti z vnosom železa z ustrezno prehrano in dodatki. Tipična zahodna prehrana v povprečju vsebuje le 6 mg železa na 1000 kcal, zato je biorazpoložljivost železa v prehrani toliko bolj pomembna. Da se pokrijejo potrebe po železu, je potrebno v prvi vrsti izbirati z železom bogata živila, nato pa s pravilno kombinacijo živil, ki jih v obroku zaužijemo skupaj, absorpcijo železa čim bolj povečati. Človeški organizem v povprečju iz prebavil absorbira le 6-12 % železa, ki ga zaužijemo s hrano. Temu primerno ga je zato potrebno zaužiti več, po priporočilih moški 10 mg, ženske pa 15 mg dnevno. Potrebe po železu so lahko pri športnikih 1.3-1.7 krat večje.

Neželeni učinki železovih preparatov
Pri vnosu železa z zdravili ali dopolnili se zelo pogosto pojavljajo neželeni učinki, kot so slabost, zaprtje in driska. Tradicionalni preparati železa v obliki soli (železov glukonat, železov sulfat, železov fumarat) v črevesju tvorijo proste radikale, ki dražijo občutljivo črevesno sluznico. Železo iz rastlinskih virov je znano po slabi biorazpoložljivosti zaradi fitinov, taninov in vlaknin, ki delujejo kot zaviralci absorbcije železa. Vendar je železo v rastlinah prisotno v obliki, ki ga celice črevesne sluznice v celoti absorbirajo in zato je manj škodljivih prostih radikalov in manj neželenih učinkov. Na voljo so inovativne oblike naravnega železa, kjer so snovi, ki zavirajo absorbcijo železa, odstranjene. Ti viri železa se bolje absorbirajo in imajo manj neželenih učinkov.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…