Pripravljeni na poletje?

Poletje je čas, v katerega si vsi želimo zakorakati s kakšnim kilogramom manj. Hkrati pa je to čas, ko je izguba teže dosti enostavnejša, saj se nam prilega lažja hrana, smo boljše volje in bolj aktivni ter preživimo več časa zunaj.

Mojca Cepuš, Befit

Verjetno se vsi dobro zavedamo, da moramo za izgubo telesne teže zaužiti manj kalorij kot jih pokurimo. To je lažje reči, kot pa storiti, še posebno v zimskih mesecih, ko bi se najraje zvili pod toplo odejo z našo najljubšo komfortno hrano ob strani.

Glede na nekatere študije, naj bi ljudje poleti zaužili povprečno 200 kalorij manj na dan. Kratki, mračni in hladni dnevi pozimi negativno vplivajo na naše razpoloženje, zato je večja verjetnost, da se zatekamo k slajši in bolj mastni hrani. Tudi evolucijsko gledano, je bolj verjetno, da bomo v hladnem vremenu pojedli več hrane, saj telo v želji po ohranjanju toplote z višjim deležem telesne maščobe, bolj hrepeni po njej. V današnjih časih te teže ne potrebujemo, saj se enostavno ogrejemo, vendar ta naraven odziv ostaja.

Poletje je zaradi mnogo prednosti, ki jih ponuja, odličen čas za izgubo odvečnih kilogramov.
Več časa na soncu
Daljši in toplejši dnevi kar kličejo po zunanjih aktivnostih ter preživljanju časa v naravi, ki pripomorejo k uspešni izgubi telesne teže. V primerjavi z zimo, ko smo zaviti v toplih oblačilih, smo poleti bolj izpostavljeni soncu, kar ugodno vpliva na produkcijo vitamina D. Ta nastaja z obsevanjem kože z ultravijolično svetlobo. Pomanjkanje le-tega je poleg drugih težav povezano tudi z višjo telesno težo. Nizke ravni vitamina D naj bi omejile razgradnjo maščob in sprožile njeno shranjevanje. Večja izpostavljanost sončnim žarkom tako pomaga telesu, da porablja kalorije kot vir energije, namesto, da bi jih shranjeval kot maščobno tkivo. Vitamin D naj bi prav tako pomagal v boju z depresijo, pozitivni odnos pa je pomemben faktor pri uspešnem hujšanju.

Zaradi manj dnevne svetlobe pozimi pa naj bi na naš apetit po mnenju nekaterih znanstvenikov vplivala tudi večja produkcija hormona melatonina, ki nas hkrati naredi bolj zaspane in utrujene ter tako vpliva na zmanjšano raven aktivnosti. Večja izpostavljenost soncu inducira povečano izločanje nevrotransmiterjev, kot so serotonin, dopamin in noradrenalin, ki sodelujejo pri regulaciji ravni energije, metabolizma in apetita ter ugodno vplivajo na naše razpoloženje.

Uživanje sezonskega sadja in zelenjave
Sezonsko sadje in zelenjava so lahka živila, ki so v poletnem času na voljo v izobilju. Z raznoliko izbiro vrst v telo vnesemo zadostne količne vitaminov in mineralov, ki krepijo organizem, vsebnost prehranske vlaknine zagotavlja daljšo sitost, visoka količine vode pa pomaga pri ustrezni hidraciji. Vse te lastnosti skupaj s telesno aktivnostjo pozitivno vplivajo tudi na prebavo, preprečujejo napihnjenost in tako pomagajo pri doseganju ravnega trebuščka.
Tako zelenjavo kot tudi sadje lahko uživamo v obliki solat, ki ponujajo neskončno možnosti kombiniranja. Odlične so še razne zelenjavne juhe, ki jih lahko jemo hladne, zelenjava, popečena na žaru ter domač sladoled iz zmrznjenega sadja.
Ustrezna hidracija
Zaradi poletne vročine čez dan izgubimo ogromno vode, zato je dobro, da v tem času še toliko bolj pazimo na ustrezno hidracijo. Kri je v veliki meri sestavljena iz vode, zato se njen volumen v primeru dehidracije zmanjša, kar posledično zniža količino kisika in nutrientov, dostavljenih do tkiv. Dehidracija tako upočasni metabolizem, zaradi česar posledično pokurimo manj kalorij kot bi jih sicer. Povzroča pa tudi kot glavobole, vrtoglavico ter oslabelost mišic.
Za pitje je najbolj ustrezna voda ali druge nesladkane pijače kot so limonade in ohlajeni čaji. Če pijete mineralno vodo, morate biti pazljivi, da spijete dovolj, saj nas le-ta prej zadovolji v primerjavi z navadno vodo, zato je hitro spijemo premalo. Zadostna količina popite tekočine pomaga pri uravnavanju lakote, redči raven soli v krvi in prepreči zadrževanje vode v telesu.

Post kot metoda hujšanja
Poleti, ko nam zaradi visoke vročine pogosto paše jesti manj, lahko to izkoristimo za nekajdnevni post. Post je starodavna metoda, ki jo prakticirajo po celem svetu, večinoma iz tradicionalnih, kulturnih in verskih razlogov. Prvotno ni mišljen za hujšanje, a postajajo razni načini postenja vse bolj popularni kot pomoč pri učinkoviti izgubi kilogramov.
Leta 2016 je bila Yoshinoriju Ohsumu podeljena Nobelova nagrada za medicino oziroma fiziologijo, saj je prišel do pomembnih odkritij na področju molekularnega dogajanja med procesom avtofagije, do katere pride med postom.
Avtofagija je proces, pri katerem se telo znebi poškodovanih delov celic in jih nadomesti z novimi, zdravimi deli. Poleg tega post pozitivno vpliva na zmanjšanje tveganja za pojav diebetesa tipa 2, srčno žilnih bolezni, inzulinske rezistence, vnetnih stanj, oksidativnega stresa, nevrodegenerativnih bolezni ter tudi raka, normalizira ravni nekaterih hormonov (na primer grelina, ki uravnava lakoto) ter še in še. Poznamo več načinov postenja: več dnevni tradicionalni post, izmenični post (postimo se 2-3 nezaporedne dni v tednu), 5:2 način postenja (na dan posta pojemo okoli 500 kcal) ter podaljšan oziroma delni post. Slednjega lahko izvajamo vsak dan. Princip tega načina je, da omejimo hranjenje na nekaj ur v dnevu, najpogosteje na osem do deset, preostalih štirinajst do šestnajst pa se postimo. Izvajamo ga lahko tako, da preskočimo zajtrk in je naš prvi obrok kosilo, ali pa preskočimo večerjo. Slednja možnost ima še dodatno prednost, saj je dokazano, da uživanje hrane pred spanjem negativno vpliva na telo, ker mitohondriji pri produkciji energije, ko le-te ne potrebujemo, skozi membrano spuščajo elektrone, ki povzročajo oksidativni stres. Izvajamo ga lahko vsak dan, vendar z obzirom, da to ni oblika ekstremnega omejevanja kalorij in ne sme negativno vplivati na vaše počutje.
Post mnogim pomaga pri učinkovitem hujšanju, saj poleg zdravstvenih prednosti prispeva k lažji izgubi telesne teže. Omejeno hranjenje na nekaj ur v dnevu telesu zagotovi red pri prehranjevanju, obroki, ki jih zaužijete pa so bolj skupaj in so lahko večji. Možnost, da boste lačni, je zato manjša, kar igra veliko vlogo pri uspešni izgubi telesne teže.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…