Klorela - zelo bogat vir esencialnih hranil

Vitamini, rudnine in fosfolipidi predstavljajo le 4 % strukture celice. Med njimi je kar 30 nujnih za življenje (esencialnih): 15 vrst vitaminov, 13 vrst rudnin in dve vrsti esencialnih maščobnih kislin. Raziskava v ZDA (2011) je pokazala, da večini prebivalcev primanjkuje esencialnih maščobnih kislin in več vrst rudnin in vitaminov.

Dr. Iztok Ostan

Po dr. Ronu Meyersu so začetni znaki pomanjkanja esencialnih hranil utrujenost, razdražljivost, nespečnost, stalna želja po hrani, slabšanje spomina, zmanjšana pozornost in mnogi drugi. Na dolgi rok pa je njihovo pomanjkanje vir raznih resnih obolenj.

Za zadostno količino teh hranil poskrbimo z uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj sadja in zelenjave. Odličen dodatni vir pa so modrozelene alge, saj vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, rudnin in vitaminov. Mednje sodita tudi klorela in spirulina. Nobeno živilo ne vsebuje esencialnih hranil v točnem razmerju, kot ga potrebuje naše telo. Zato je dobro, tako kot izmenjujemo zelenjavo na našem krožniku, izmenjevati v prehrani tudi klorelo in spirulino.

Klorela se odlikuje po visoki vsebnosti omega-6 in zlasti omega-3 esencialnih maščobnih kislin; slednjih sodobnemu človeku najbolj primanjkuje. Vsebuje veliko provitamina A, vitaminov B12, B6, B2, B1, niacina, folne kisline, železa, magnezija, kalija in kalcija ter vse esencialne aminokisline. Vsebuje tudi veliko klorofila in antioksidantov. Nekateri proizvajalci klorele (npr. klorele Yaeyaema) uporabljajo poseben postopek upraševanja in hladnega sušenja, ki omogoča, da se absorpcija hranil iz nje bistveno poveča.

Več kliničnih študij je pokazalo, da uživanje klorele razstruplja organizem, ugodno vpliva pri fibromialgiji, ulceroznem kolitisu, otekanju nog in slabokrvnosti, znižuje previsok krvni tlak, znižuje LDL (»slabi«) holesterol in povečuje HDL (»dobri«) holesterol ter izboljšuje delovanje imunskega sistema (proti infekcijam in tumorjem).

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…