Klorela - zelo bogat vir esencialnih hranil

Vitamini, rudnine in fosfolipidi predstavljajo le 4 % strukture celice. Med njimi je kar 30 nujnih za življenje (esencialnih): 15 vrst vitaminov, 13 vrst rudnin in dve vrsti esencialnih maščobnih kislin. Raziskava v ZDA (2011) je pokazala, da večini prebivalcev primanjkuje esencialnih maščobnih kislin in več vrst rudnin in vitaminov.

Dr. Iztok Ostan

Po dr. Ronu Meyersu so začetni znaki pomanjkanja esencialnih hranil utrujenost, razdražljivost, nespečnost, stalna želja po hrani, slabšanje spomina, zmanjšana pozornost in mnogi drugi. Na dolgi rok pa je njihovo pomanjkanje vir raznih resnih obolenj.

Za zadostno količino teh hranil poskrbimo z uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj sadja in zelenjave. Odličen dodatni vir pa so modrozelene alge, saj vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, rudnin in vitaminov. Mednje sodita tudi klorela in spirulina. Nobeno živilo ne vsebuje esencialnih hranil v točnem razmerju, kot ga potrebuje naše telo. Zato je dobro, tako kot izmenjujemo zelenjavo na našem krožniku, izmenjevati v prehrani tudi klorelo in spirulino.

Klorela se odlikuje po visoki vsebnosti omega-6 in zlasti omega-3 esencialnih maščobnih kislin; slednjih sodobnemu človeku najbolj primanjkuje. Vsebuje veliko provitamina A, vitaminov B12, B6, B2, B1, niacina, folne kisline, železa, magnezija, kalija in kalcija ter vse esencialne aminokisline. Vsebuje tudi veliko klorofila in antioksidantov. Nekateri proizvajalci klorele (npr. klorele Yaeyaema) uporabljajo poseben postopek upraševanja in hladnega sušenja, ki omogoča, da se absorpcija hranil iz nje bistveno poveča.

Več kliničnih študij je pokazalo, da uživanje klorele razstruplja organizem, ugodno vpliva pri fibromialgiji, ulceroznem kolitisu, otekanju nog in slabokrvnosti, znižuje previsok krvni tlak, znižuje LDL (»slabi«) holesterol in povečuje HDL (»dobri«) holesterol ter izboljšuje delovanje imunskega sistema (proti infekcijam in tumorjem).

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…