Omilimo posledice nezdravega življenja

Nezdrav način življenja, ki zajema izbiro preveč slane, sladke, mastne in težko prebavljive hrane, preveč sedečega dela in na splošno premalo aktivnosti, pušča posledice na našem organizmu. Vse našteto obremenjuje črevesje in jetra, zato ne smemo pozabiti na to, da prvega očistimo in slednjega razstrupimo.

Sara Sočan

Vitalnost, življenjska energija, dobro počutje, tako fizično kot psihično, krepitev imunskega sistema – na vse našteto lahko vplivamo z izbiro pravilne prehrane. Le-ta mora biti raznolika, polna hranilnih snovi, encimov, vitaminov, mineralov, aminokislin, omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, pa še bi lahko naštevali.

Pomembne so vlaknine
Z uživanjem vlaknin naredimo našemu črevesju veliko uslugo. Ne le, da vlaknine upočasnijo absorpcijo in izboljšajo raven sladkorja v krvi, temveč z njimi poskrbimo za čiščenje črevesja. Vlaknine tam namreč nabreknejo in tvorijo gelu podobno snov, ki očisti stene črevesja, ter nase vežejo obloge. Hrana bogata z vlakninami nam prav tako pomaga preprečiti zaprtost. Razlogov za vnos zadostne količine vlaknin je torej pomemben, ne le za odrasle, temveč tudi za naše najmlajše. Na krožniku naj ne manjka polnozrnatega kruha, kosmičev, rjavega riža, zelenjave in sadja.
Dobra prebava in presnova sta nujna za redno praznjenje črevesja. Poskrbeti moramo alkalno okolje, kar pomeni, da uravnavamo pH v telesu, s čimer telo čistimo in mu omogočimo, da se obnavlja ter s tem preženemo marsikatero zdravstveno tegobo.

Prebavni encimi
Urejena prebava in presnova sta nujni za redno praznjenje črevesja, kar pa je odvisno tudi od prebavnih encimov. Ti pomagajo telesu razgrajevati maščobe, ogljikove hidrate, sladkor, proteine, vlaknine, zato so nujno potrebni za ohranjanje našega zdravja in dobrega počutja, saj razbremenijo delo, ki ga opravljata želodec in trebušna slinavka. Encimi so nepogrešljivi v telesu, saj so del vsake kemične reakcije v organizmu. Če v žlezah z notranjim izločanjem ne nastajajo v zadostni meri zaradi posledic pretiranega izpostavljanja stresu in škodljivim dejavnikom iz okolja, izbire nepravilne prehrane, potem moramo poskrbeti, da zanje poskrbimo s prehranskimi dopolnili.

Ne pozabite na probiotike
V vašo prehrano vključite probiotike, zdrave bakterije, ki so naravno prisotne v prebavnem traktu in ki se uspešno bojujejo proti izbiri slabih jedi, antibiotikov, stresa ... Poskusite s kefirjem, ki naj bo na jedilniku vsak dan in tako pomagajte vašemu črevesju, da bo delovalo bolje in ostalo zdravo.

Kaj je še pomembno?
Priporočljivo je, da si ustvarite ritem prehranjevanja, kar pomeni, da jeste obroke in tudi prigrizke ob približno enakem času. Vzemite si trenutek ali dva, da v miru pojeste zajtrk, kosilo, večerjo, malico. Nikar ne pozabite na redno rekreacijo, vnos zadostne tekočine, pri čemer mislimo na vodo, ter poskrbite, da se znebite nezdravih navad, kot so kajenje, pretiravanje s kavo in alkoholom.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…