Omilimo posledice nezdravega življenja

Nezdrav način življenja, ki zajema izbiro preveč slane, sladke, mastne in težko prebavljive hrane, preveč sedečega dela in na splošno premalo aktivnosti, pušča posledice na našem organizmu. Vse našteto obremenjuje črevesje in jetra, zato ne smemo pozabiti na to, da prvega očistimo in slednjega razstrupimo.

Sara Sočan

Vitalnost, življenjska energija, dobro počutje, tako fizično kot psihično, krepitev imunskega sistema – na vse našteto lahko vplivamo z izbiro pravilne prehrane. Le-ta mora biti raznolika, polna hranilnih snovi, encimov, vitaminov, mineralov, aminokislin, omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, pa še bi lahko naštevali.

Pomembne so vlaknine
Z uživanjem vlaknin naredimo našemu črevesju veliko uslugo. Ne le, da vlaknine upočasnijo absorpcijo in izboljšajo raven sladkorja v krvi, temveč z njimi poskrbimo za čiščenje črevesja. Vlaknine tam namreč nabreknejo in tvorijo gelu podobno snov, ki očisti stene črevesja, ter nase vežejo obloge. Hrana bogata z vlakninami nam prav tako pomaga preprečiti zaprtost. Razlogov za vnos zadostne količine vlaknin je torej pomemben, ne le za odrasle, temveč tudi za naše najmlajše. Na krožniku naj ne manjka polnozrnatega kruha, kosmičev, rjavega riža, zelenjave in sadja.
Dobra prebava in presnova sta nujna za redno praznjenje črevesja. Poskrbeti moramo alkalno okolje, kar pomeni, da uravnavamo pH v telesu, s čimer telo čistimo in mu omogočimo, da se obnavlja ter s tem preženemo marsikatero zdravstveno tegobo.

Prebavni encimi
Urejena prebava in presnova sta nujni za redno praznjenje črevesja, kar pa je odvisno tudi od prebavnih encimov. Ti pomagajo telesu razgrajevati maščobe, ogljikove hidrate, sladkor, proteine, vlaknine, zato so nujno potrebni za ohranjanje našega zdravja in dobrega počutja, saj razbremenijo delo, ki ga opravljata želodec in trebušna slinavka. Encimi so nepogrešljivi v telesu, saj so del vsake kemične reakcije v organizmu. Če v žlezah z notranjim izločanjem ne nastajajo v zadostni meri zaradi posledic pretiranega izpostavljanja stresu in škodljivim dejavnikom iz okolja, izbire nepravilne prehrane, potem moramo poskrbeti, da zanje poskrbimo s prehranskimi dopolnili.

Ne pozabite na probiotike
V vašo prehrano vključite probiotike, zdrave bakterije, ki so naravno prisotne v prebavnem traktu in ki se uspešno bojujejo proti izbiri slabih jedi, antibiotikov, stresa ... Poskusite s kefirjem, ki naj bo na jedilniku vsak dan in tako pomagajte vašemu črevesju, da bo delovalo bolje in ostalo zdravo.

Kaj je še pomembno?
Priporočljivo je, da si ustvarite ritem prehranjevanja, kar pomeni, da jeste obroke in tudi prigrizke ob približno enakem času. Vzemite si trenutek ali dva, da v miru pojeste zajtrk, kosilo, večerjo, malico. Nikar ne pozabite na redno rekreacijo, vnos zadostne tekočine, pri čemer mislimo na vodo, ter poskrbite, da se znebite nezdravih navad, kot so kajenje, pretiravanje s kavo in alkoholom.

Ostali članki iz teme prehrana

12.05.2021

Vinski koktajl: obvezno razvajanje ob toplejših spomladanskih dneh

Pošteno smo že zakorakali v pregovorno najlepši spomladanski mesec maj in sonce je…
04.05.2021

Jagode večne mladosti

Zaradi bogate vitaminske sestave sibirsko borovnico, Lonicero kamtschatico, imenujejo…
01.05.2021

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
28.04.2021

Arnika (Arnica montana)

Patricija Šenekar Prezimno trdna trajnica, arnika (Arnica montana), zraste od 20 – 60 cm…
22.04.2021

Recept vrhunskega šefa za slastno špargljevo rižoto

Spet je tu pomlad in z njo je prišla tudi sezona špargljev, ene izmed prvih vrst…