Omilimo posledice nezdravega življenja

Nezdrav način življenja, ki zajema izbiro preveč slane, sladke, mastne in težko prebavljive hrane, preveč sedečega dela in na splošno premalo aktivnosti, pušča posledice na našem organizmu. Vse našteto obremenjuje črevesje in jetra, zato ne smemo pozabiti na to, da prvega očistimo in slednjega razstrupimo.

Sara Sočan

Vitalnost, življenjska energija, dobro počutje, tako fizično kot psihično, krepitev imunskega sistema – na vse našteto lahko vplivamo z izbiro pravilne prehrane. Le-ta mora biti raznolika, polna hranilnih snovi, encimov, vitaminov, mineralov, aminokislin, omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, pa še bi lahko naštevali.

Pomembne so vlaknine
Z uživanjem vlaknin naredimo našemu črevesju veliko uslugo. Ne le, da vlaknine upočasnijo absorpcijo in izboljšajo raven sladkorja v krvi, temveč z njimi poskrbimo za čiščenje črevesja. Vlaknine tam namreč nabreknejo in tvorijo gelu podobno snov, ki očisti stene črevesja, ter nase vežejo obloge. Hrana bogata z vlakninami nam prav tako pomaga preprečiti zaprtost. Razlogov za vnos zadostne količine vlaknin je torej pomemben, ne le za odrasle, temveč tudi za naše najmlajše. Na krožniku naj ne manjka polnozrnatega kruha, kosmičev, rjavega riža, zelenjave in sadja.
Dobra prebava in presnova sta nujna za redno praznjenje črevesja. Poskrbeti moramo alkalno okolje, kar pomeni, da uravnavamo pH v telesu, s čimer telo čistimo in mu omogočimo, da se obnavlja ter s tem preženemo marsikatero zdravstveno tegobo.

Prebavni encimi
Urejena prebava in presnova sta nujni za redno praznjenje črevesja, kar pa je odvisno tudi od prebavnih encimov. Ti pomagajo telesu razgrajevati maščobe, ogljikove hidrate, sladkor, proteine, vlaknine, zato so nujno potrebni za ohranjanje našega zdravja in dobrega počutja, saj razbremenijo delo, ki ga opravljata želodec in trebušna slinavka. Encimi so nepogrešljivi v telesu, saj so del vsake kemične reakcije v organizmu. Če v žlezah z notranjim izločanjem ne nastajajo v zadostni meri zaradi posledic pretiranega izpostavljanja stresu in škodljivim dejavnikom iz okolja, izbire nepravilne prehrane, potem moramo poskrbeti, da zanje poskrbimo s prehranskimi dopolnili.

Ne pozabite na probiotike
V vašo prehrano vključite probiotike, zdrave bakterije, ki so naravno prisotne v prebavnem traktu in ki se uspešno bojujejo proti izbiri slabih jedi, antibiotikov, stresa ... Poskusite s kefirjem, ki naj bo na jedilniku vsak dan in tako pomagajte vašemu črevesju, da bo delovalo bolje in ostalo zdravo.

Kaj je še pomembno?
Priporočljivo je, da si ustvarite ritem prehranjevanja, kar pomeni, da jeste obroke in tudi prigrizke ob približno enakem času. Vzemite si trenutek ali dva, da v miru pojeste zajtrk, kosilo, večerjo, malico. Nikar ne pozabite na redno rekreacijo, vnos zadostne tekočine, pri čemer mislimo na vodo, ter poskrbite, da se znebite nezdravih navad, kot so kajenje, pretiravanje s kavo in alkoholom.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…