Kurkuma podpira zdravje celotnega telesa

Uporaba začimb je zelo pogosto spregledan način skrbi za zdravje, saj jih pogosto zreduciramo zgolj na izboljševalce okusa. Škoda.

V najstarejšem, a še vedno aktualnem in vse bolj popularnem načinu skrbi za zdravje (od preventive do zdravljenja), ajurvedi, ima začimba kurkuma častno mesto. Kako ne bi, ko pa deluje adaptogeno – podpira zmožnost telesa, da se brani pred katerokoli obliko stresa (telesnega, umskega, čustvenega, od nedolžnih vnetij do raka). Kurkuma ima trikrat močnejši aktioksidativni učinek kot npr. izvleček grozdnih pešk ali bora. Zaradi očitnih učinkov so jo imenovali tudi »hrana za kožo«, saj je zaradi močnega delovanja v vseh organih, njen učinek bilo opaziti tudi na sijoči, gladki in pomlajeni koži.

V prehrani Indijcev in Kitajcev kurkumo uporabljajo zelo pogosto in obilno in so lahko na podlagi empiričnih izkušenj poročali o njenih zdravilih lastnostih. Niso pa vedeli, kar vemo danes: da kurkuma vsebuje le kakšen odstotek aktivne snovi, ki jo imenujemo kurkumin, in da je prav ta snov zaslužna za vse zdravilne lastnosti kurkume.
Zdaj znamo iz kurkume narediti izvleček te snovi in ga pripraviti v obliki, da je zelo učinkovit v majhnih odmerkih.

Zanimanje znanstvenikov za zdravilnost kurkume je veliko. V raziskavah so potrjeni učinki kurkume pri:
- protivnetnemu delovanju,
- antioksidativni zaščiti ne gleda na vzrok stresa,
- podpori prebavnega sistema (jetra, črevesje),
- dvigu razpoloženja in pozitivnem vplivu na kognitivno in duševno zdravje,
- učinkovitosti imunskega sistema,
- zdravju srca in ožilja,
- ohranjanju zdrave ravni krvnega sladkorja,
- zdravju vseh celic in
- celotnem zdravju, vključno z zdravjem kože in sklepov.

Številni proizvajalci se trudijo iz kurkume ustvariti čim bolj učinkovit pripravek. Tako na tržišču dobimo izdelke iz zgolj posušene kurkume ali z izvlečki, ki vsebujejo različne deleže kurkuminoidov. To, kar je bilo pred leti zelo učinkovito, je z napredkom znanosti postalo manj uporabno. Zato je koristno pri izbiri izdelka upoštevati količino aktivne snovi ter stopnjo absorpcije, ki je različna, če kuruminoide zaužijemo skozi prebavni trakt ali s sprejem skozi ustno sluznico, kar je najnovejši način dodajanja kurkume, saj je s tem pogojena učinkovitost in koristnost zlate začimbe.
Kakor koli boste izbrali, če želite dobro svojemu telesu, ne pozabite na kurkumo.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…