Uporaba izdelkov iz konoplje pri otrocih

Ozaveščeni starši, ki visoko na lestvico vrednot uvrščajo zdravje, pogosto za svoje dobro počutje, pa tudi kot preventivo, uporabljajo izdelke iz konoplje, s CBD-jem. Ko pa pride do uporabe teh izdelkov pri katerikoli težavi s katero se srečuje njihov otrok, so skeptični, saj je v družbi še vedno globoko zakoreninjeno prepričanje o povzročanju odvisnosti s THC-jem.

Zavedati se moramo, da izdelki iz konoplje, ki jih kupimo v trgovini ali specializiranih trgovinah vsebujejo le 0,2 % THC-ja (dovoljena količina) ali manj! THC sploh ne povzroča odvisnosti in tako je strah, da bo otrok po konzumiranju "zadet" ali da bo razvil odvisnost, popolnoma odveč.
Kanabinoidi, zaradi katerih konoplja tako pozitivno vpliva na naše zdravje in številne telesne sisteme, se naravno proizvajajo v telesu kot endokanabinoidi in imajo funkcijo nadzora komunikacije med celicami in uravnavanje sodelovanja med organi. Prvi stik otrok s kanabinoidi je skozi materino mleko, ki naravno vsebuje nekaj kanabinoidov, ki jih najdemo v konoplji in so izjemno pomembni za pravilen človeški razvoj.

Danes so številni starši že prepoznali prednosti pediatrične uporabe konoplje in obstaja veliko poročil, da starši dajejo otrokom konopljin izleček za različna zdravljenja, od avtizma do raka.
Tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani je bila narejena uspešna klinična študija s CBD-jem, v kateri so prišli do zaključkov, da kanabinoidi vplivajo praktično na vsak proces v našem telesu, denimo na plodnost, oploditev, dojenje, razvoj, prebavo, učenje, koordinacijo, metabolizem, izločanje hormonov, krvožilni sistem, delovanje trebušne slinavke, imunski in živčni sistem ... CBD v telesu aktivira iste receptorje kot endokanabinoidi in tako telesu hitro povrne naravno ravnovesje, saj vpliva na celoten organizem, ne zgolj na izoliran organ ali sistem, kot večina drugih prehranskih in zdravstvenih nadomestkov oziroma zdravil. To je tudi eden izmed razlogov za njegove analgetične, antibakterijske, antiepileptične, atnipsoriatične in protivnetne učinke.

Tako je uživanje izdelkov s CBD-jem primerno tako za odrasle, kot tudi za otroke in celo dojenčke – slednjim pomaga predvsem pri krčih. Za otroke so najbolj priporočljive 3 % konopljice kapljice MiniCanna, ki so narejene posebej za zanje, kapsule, konopljini proteini ali v primeru težav s kožo mazilo iz konoplje.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…