Uporaba izdelkov iz konoplje pri otrocih

Ozaveščeni starši, ki visoko na lestvico vrednot uvrščajo zdravje, pogosto za svoje dobro počutje, pa tudi kot preventivo, uporabljajo izdelke iz konoplje, s CBD-jem. Ko pa pride do uporabe teh izdelkov pri katerikoli težavi s katero se srečuje njihov otrok, so skeptični, saj je v družbi še vedno globoko zakoreninjeno prepričanje o povzročanju odvisnosti s THC-jem.

Zavedati se moramo, da izdelki iz konoplje, ki jih kupimo v trgovini ali specializiranih trgovinah vsebujejo le 0,2 % THC-ja (dovoljena količina) ali manj! THC sploh ne povzroča odvisnosti in tako je strah, da bo otrok po konzumiranju "zadet" ali da bo razvil odvisnost, popolnoma odveč.
Kanabinoidi, zaradi katerih konoplja tako pozitivno vpliva na naše zdravje in številne telesne sisteme, se naravno proizvajajo v telesu kot endokanabinoidi in imajo funkcijo nadzora komunikacije med celicami in uravnavanje sodelovanja med organi. Prvi stik otrok s kanabinoidi je skozi materino mleko, ki naravno vsebuje nekaj kanabinoidov, ki jih najdemo v konoplji in so izjemno pomembni za pravilen človeški razvoj.

Danes so številni starši že prepoznali prednosti pediatrične uporabe konoplje in obstaja veliko poročil, da starši dajejo otrokom konopljin izleček za različna zdravljenja, od avtizma do raka.
Tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani je bila narejena uspešna klinična študija s CBD-jem, v kateri so prišli do zaključkov, da kanabinoidi vplivajo praktično na vsak proces v našem telesu, denimo na plodnost, oploditev, dojenje, razvoj, prebavo, učenje, koordinacijo, metabolizem, izločanje hormonov, krvožilni sistem, delovanje trebušne slinavke, imunski in živčni sistem ... CBD v telesu aktivira iste receptorje kot endokanabinoidi in tako telesu hitro povrne naravno ravnovesje, saj vpliva na celoten organizem, ne zgolj na izoliran organ ali sistem, kot večina drugih prehranskih in zdravstvenih nadomestkov oziroma zdravil. To je tudi eden izmed razlogov za njegove analgetične, antibakterijske, antiepileptične, atnipsoriatične in protivnetne učinke.

Tako je uživanje izdelkov s CBD-jem primerno tako za odrasle, kot tudi za otroke in celo dojenčke – slednjim pomaga predvsem pri krčih. Za otroke so najbolj priporočljive 3 % konopljice kapljice MiniCanna, ki so narejene posebej za zanje, kapsule, konopljini proteini ali v primeru težav s kožo mazilo iz konoplje.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…