Drobno narezane gobe so lažje prebavljive


Sogovornik Slavko Šerod iz Gobarskega društva Lisička Maribor nam je med drugim pojasnil, da je v septembru in oktobru raznolikost gob največja. Takrat najdemo vse vrste, zaradi katerih se ljubiteljski gobarji podijo po gozdovih, jurčke, lisičke, dedke, turke, marele in še mnogo drugih vrst. Med pogovorom je še razkril, na kaj moramo paziti pri nabiranju ni shranjevanju gob ter kakpna je kultura gobarjenja v Sloveniji.

Veronika Bilban

Plastična vrečka ni primerna za nošenje nabranih gob, kajne?
Seveda ni primerna. Že zakonodajalec nas opozarja na to in za nabiranje svetuje zračno embalažo. To pomeni, da je ljubiteljski gobar lahko kaznovan, če ga okoljski inšpektor zaloti z vrečko, v kateri so gobe.

Na kaj moramo paziti pri nabiranju gob, kakšne napake delamo?
Pravila za nabiranje gob so naslednja:
1. goba mora imeti razvidne tiste morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče zanesljivo določiti vrsto.
2. Prepovedana je takšna uporaba pripomočkov za nabiranje gob, ki lahko poškoduje rastišče ali podgobje.
3. Gobe je treba grobo očistiti že na rastišču.
4. Gobe je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži.

Dodatno je treba upoštevati še pravila vožnje v naravnem okolju. Seveda je prepovedano tudi onesnaževanje okolja, npr. z odvrženimi pločevinkami piva in podobno.
Ljubiteljski gobarji se morajo zavedati, da je za čistočo v gozdu odgovoren lastnik gozda. Če lastniku namerno smetimo gozd in bo zaradi tega plačal kazen, se ne smemo čuditi, ko nas bo naslednjič napodil iz svojega gozda.

Kakšna je "kultura" gobarjenja pri nas? Bi rekli, da smo Slovenci izkušeni gobarji?

Slovenci radi gobarimo. Če gobarimo organizirano, v društvih, je verjetnost zastrupitev minimalna, saj je v društvih veliko znanja in izkušenj. Sicer pa lahko beremo, kako v določenih mesecih ljubiteljske gobarje zdravijo po UKC-jih.
Ocenjujem, da se je v Sloveniji razpasla roparska kultura gobarjenja, kar pomeni: poberi, kolikor je le mogoče. Za okolje je posebej neugodno, če nabiramo nezrele trosnjake, saj se v tem primeru trosi ne morejo razširiti in določene vrste gob so zaradi tega lahko ogrožene. V Sloveniji je 41 vrst gob zavarovanih, 111 pa jih je na rdečem seznamu. Seveda ne želim s prstom kazati na določeno populacijo, saj ropajo tudi tujci.

Koliko znaša kazen, če presežemo dva kg nabranih gob?
Kazen iz Uredbe je podana v SIT, in sicer 50.000,00 SIT, kar znese 208,68 EUR.

Ali veste, koliko različnih gob raste pri nas in koliko od njih je strupenih?
Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji okoli 15.000 vrst gob. V društvih in krovni organizaciji, Mikološki zvezi Slovenije, smo jih doslej odkrili in s slovenskimi imeni poimenovali okoli 3500 vrst. Od tega je približno 30 vrst smrtno strupenih, okoli 200 vrst pa strupenih.

Če smo v dilemi ali smo nabrali pravo gobo ali strupeno, kako naj to preverimo? Je pogled v knjigo z opisom gobe dovolj?
Najboljše orožje proti neznanju je znanje. Torej lahko le priporočam, da se ljubiteljski gobarji čim bolje seznanijo z gobami, ki rastejo v določenem letnem času. Najprimernejši naslov za takšna izobraževanja so gobarska društva, ki so v vsakem večjem slovenskem mestu. Nekih splošnih navodil ni, saj so nekatere vrste gob, ki so užitne in tiste strupene podobne. Prav zaradi tega prihaja do zastrupitev.

Gobe veljajo za precej »težko« hrano. Koliko je še priporočljivo, da jih naenkrat pojemo? Jih morda komu odsvetujete?
Velika porcija gob je tista, ki preseže 0.5 kg po osebi na obrok. Če bi take porcije uživali več dni zapored, bi lahko imeli prebavne ali še kakšne druge težave.
Gobe odsvetujemo majhnim otrokom in starejšim ljudem. Priporočamo pa, da so gobe čim bolj drobno narezane, saj so takrat lažje prebavljive.

Bolj od rdeče je strupena zelena mušnica, kajne?
Zelena mušnica je smrtno strupena, rdeča mušnica pa ne povzroča smrti, če bi jo pomotoma pojedli.

Kako hitro se pokaže, da smo zaužili strupeno gobo? Kateri so prvi znaki in kdaj je potrebno obiskati zdravnika?
Če smo pojedli katero od strupenih vrst gob, se bodo prvi znaki zastrupitve pojavili hitro, že po pol ure, morda še prej. Ti znaki so slabost, bruhanje. Pomaga lahko ambulantni zdravnik.
Če smo pojedli katero od smrtno strupenih vrst gob, se prvi znaki zastrupitev lahko pojavijo čez nekaj ur ali dni. Takrat so gobe že prebavljene in strupi so v našem telesu. Potrebna je nujna zdravniška pomoč v bolnici.

Ali res velja, da rastejo gobe po dežju? Verjetno pa mora biti za njihovo dobro rast tudi primerna temperatura?
Vlaga in primerna temperatura sta ključna za rast gob, vendar je sprožilcev gobje rasti še veliko več in vseh ne poznamo. Ko nastopijo ustrezni pogoji, je rast gob bujna, vendar le krajše obdobje, morda teden ali dva. Potem se rast umiri. Iz empiričnih opazovanj v društvih lahko povemo, da se dobre gobje letine pojavljajo na 5 do 7 let, izjemne pa na 12 do 15 let.

Nam poveste, kako pripravljene vi najraje jeste? Kaj je vaša najljubša kulinarična specialiteta z gobami?
Meni so najljubše gobje juhe. Še posebej cenim gobjo juho iz poletnih gobanov. Če kdo želi, si lahko ogleda recepte na naši spletni strani, www.gobe.si. Na tej strani je tudi veliko informacij o gobah in tudi forum, preko katerega lahko vsak postavi vprašanje o gobah, mi pa mu odgovorimo.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…