Kako pa vaš imunski sistem?Da bi v hladno jesen vstopili brez zdravstvenih težav, moramo poskrbeti za svoj imunski sistem, ki nas ščiti pred vdorom patogenov, raznih toksinov, hkrati pa uravnava notranjo homeostazo preko zelo zapletenih bioloških procesov. Z naraščanjem stopnje fiziološkega, psihološkega in fizičnega stresa, potrebuje telo za svoje nemoteno delovanje vse večjo podporo. Ta podpora je mogoča s specifičnimi učinkovinami, med katere sodijo esencialni vitamini in minerali.
Pripravila: Kaja Perme, mag. inž. prehrane
Multivitamini
Pravzaprav so prava izbira za vsakogar, ki želi zapolniti vrzeli v neuravnoteženi prehrani. Pri tem je mišljen zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki jih z današnjo prehrano ne vnesemo dovolj. Raziskave kažejo, da je prenizek vnos posameznih esencialnih hranil dejavnik tveganja za javno zdravje. To med drugim vključuje vitamine B, C, E, D, B12, K, minerale kot so magnezij, selen, kalcij, kalij, železo in tudi antioksidante. Iz kliničnega stališča predstavljajo multivitamini z minerali varen način za izboljšanje prehranskega profila posameznika.
Probiotiki
Za obnovitev črevesne mikrobiote in kot podpora imunskemu sistemu se priporoča uporaba probiotikov - mikroorganizmi, ki pozitivno vplivajo na proces prebave, absorpcijo hranil, ščitijo ter regenerirajo črevesno sluznico ter povečujejo obrambne sposobnosti organizma. Za učinkovito delovanje probiotičnih bakterij, naj bi dnevno zaužili vsaj 3 milijarde kolonij, ki morajo biti v izdelku ustrezno zaščitene, da lahko v aktivni obliki pridejo preko želodca na mesto delovanja v črevesu.
Cink
Esencialen mineral, od katerega so odvisni celični metabolni procesi. Pomembno vlogo ima pri ustrezni rasti in razvoju, delovanju imunskega sistema, nevroloških funkcijah, plodnosti in razmnoževanju, zaščiti celic pred oksidativnim stresom in delitvi celic.
Še vedno velja, da prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano – zdrava in raznolika prehrana z veliko zelenjave in zdravimi maščobami naj bo še vedno vodilo – vendar pa pomagajo.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…