Kako pa vaš imunski sistem?Da bi v hladno jesen vstopili brez zdravstvenih težav, moramo poskrbeti za svoj imunski sistem, ki nas ščiti pred vdorom patogenov, raznih toksinov, hkrati pa uravnava notranjo homeostazo preko zelo zapletenih bioloških procesov. Z naraščanjem stopnje fiziološkega, psihološkega in fizičnega stresa, potrebuje telo za svoje nemoteno delovanje vse večjo podporo. Ta podpora je mogoča s specifičnimi učinkovinami, med katere sodijo esencialni vitamini in minerali.
Pripravila: Kaja Perme, mag. inž. prehrane
Multivitamini
Pravzaprav so prava izbira za vsakogar, ki želi zapolniti vrzeli v neuravnoteženi prehrani. Pri tem je mišljen zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki jih z današnjo prehrano ne vnesemo dovolj. Raziskave kažejo, da je prenizek vnos posameznih esencialnih hranil dejavnik tveganja za javno zdravje. To med drugim vključuje vitamine B, C, E, D, B12, K, minerale kot so magnezij, selen, kalcij, kalij, železo in tudi antioksidante. Iz kliničnega stališča predstavljajo multivitamini z minerali varen način za izboljšanje prehranskega profila posameznika.
Probiotiki
Za obnovitev črevesne mikrobiote in kot podpora imunskemu sistemu se priporoča uporaba probiotikov - mikroorganizmi, ki pozitivno vplivajo na proces prebave, absorpcijo hranil, ščitijo ter regenerirajo črevesno sluznico ter povečujejo obrambne sposobnosti organizma. Za učinkovito delovanje probiotičnih bakterij, naj bi dnevno zaužili vsaj 3 milijarde kolonij, ki morajo biti v izdelku ustrezno zaščitene, da lahko v aktivni obliki pridejo preko želodca na mesto delovanja v črevesu.
Cink
Esencialen mineral, od katerega so odvisni celični metabolni procesi. Pomembno vlogo ima pri ustrezni rasti in razvoju, delovanju imunskega sistema, nevroloških funkcijah, plodnosti in razmnoževanju, zaščiti celic pred oksidativnim stresom in delitvi celic.
Še vedno velja, da prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano – zdrava in raznolika prehrana z veliko zelenjave in zdravimi maščobami naj bo še vedno vodilo – vendar pa pomagajo.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…