Med – naraven izvor moči

Grški bogovi naj bi mu po legendah dolgovali svojo nesmrtnost. Danes ga imamo radi zaradi mnogih pozitivnih lastnosti, ne le zaradi čudovite arome. Že iz časa naših babic vemo, da je med učinkovito domače zdravilo proti prehladom. Vsebuje flavonoide, ki delujejo protivnetno, aktivna sestavina medu, acetilholin, pa razširja zožene koronarne arterije in poleg vsega znižuje tudi povišan pritisk. Med pa ni uporaben le v zdravilstvu, ampak tudi v kuhinji, vedno bolj je cenjen pri pripravi zdravih sladic kot nadomestek sladkorja. Kot dodatek, ki bo jedem dal svojevrstno aromo, ga lahko porabljamo tudi pri pripravi omak, mesa in zelenjave.

Med je popolnoma naravno živilo, ki se ohrani brez vseh dodatkov in konzervansov, kar je danes izredna redkost. Naravna lastnost medu je, da kristalizira, kar pa ne spremeni njegove biološke vrednosti in kakovosti. Kristalizirani med lahko ponovno utekočinimo v vodni kopeli, ki pa ne sme presegati 40 °C, sicer se bodo encimi in vitamini v medu poškodovali ali celo uničili!
Med proizvajajo čebele tako, da na rastlinah nabirajo nektar in mano, ki je izloček nekaterih žuželk na drevesih. Tako ločimo med iz nektarja oziroma cvetlični med in med iz mane oziroma gozdni med. Glede na rastlinstvo v Sloveniji so najpogostejše vrste medu pri nas: cvetlični, akacijev, lipov, kostanjev, gozdni, smrekov in hojev med. Slovenski čebelarji so v preteklih letih začeli uporabljati tipizirane kozarce, v katere točijo med, pridelan izključno v Sloveniji. S tem je kupcem zagotovljena najvišja kakovost, ki jo nadzira Čebelarska zveza Slovenije.
Čebele ne nabirajo surovin na samo eni rastlini, zato med včasih nima tipičnih značilnosti določene vrste. Če je med nektarnega izvora, je označen kot cvetlični med. Cvetlični med je rumene do svetlo rjave barve, ima sadno aromo in hitro kristalizira.
Akacijev med je skoraj brezbarven do bledo slamnate barve. Ima blag vonj in aromo, zato ga imenujejo tudi damski med. Vsebuje malo cvetnega prahu in počasi kristalizira. Uporaben je kot sladilo v pijačah in sladicah, odličen pa je tudi za pripravo sladoleda.
Lipov med je svetlo rumene do jantarjeve barve in ima svež vonj po lipovem cvetju. Lahko je nektarnega ali maninega izvora.
Kostanjev med je temno rjave, jantarne barve. Njegov okus je bolj oster in trpek, aroma pa močna in grenka, saj vsebuje veliko kostanjevega cvetnega prahu, ki mu daje grenko aromo.
Gozdni med diši po smoli in je temno rjave barve. Izvira iz mane z različnih vrst dreves. Zaradi tega ima bogato aromo in je zelo dobrega, rahlo trpkega okusa. Poda se k čaju in palačinkam.
Smrekov med proizvedejo čebele, kadar nabirajo mano na smreki. Ta med je rdeče rjave barve in nežno diši po smoli. Njegova aroma spominja na sirup iz smrekovih vršičkov in zeliščne bonbone. Odličen je za izboljšavo krepkih jedi.
Hojev med je prav tako med iz mane, ki jo čebele nabirajo na hoji oziroma jelki. Je temno sivo rjave barve z odtenki zelene in diši po smoli in dimu. Njegova aroma spominja na karamelo, prežgan sladkor in les iglavcev. Ta med zelo redko kristalizira.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…